Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dominikánské hodování aneb Lahodný Karibik na talíři

Znáte ten pocit, když před vás v hotelové restauraci položí usměvavý číšník jídelní lístek a vám se ani s pokročilou znalostí angličtiny nepodaří vyluštit, jaký druh krmě vám po objednání přistane na talíři? Pojďte s námi vyzrát nad tajuplnými názvy pokrmů tradiční dominikánské kuchyně, aby se vaše příští dovolená v Karibiku obešla už bez tajenek.

Pescado con Coco

Pescado con Coco

Pescado con Coco Shutterstock

Ryba a kokos? Také vám připadá nemožné, že by tyto dvě suroviny daly vzniknout chutnému jídlu? V restauraci s výhledem na nekonečné vlny Karibiku vám rafinované spojení bílého rybího masa, utopeného ve šťávě z kokosového mléka, kurkumy, čerstvého rozmarýnu, červeného pepře a koriandru bude připadat naprosto geniální.

Objevte krásy Dominikánské Republiky

Mangú

Mangú

Mangú Shutterstock

Kaši mangú, nedílnou součást los tres golpes, rozhodně stojí za to ochutnat. Kořeny této dominikánské klasiky sahají pravděpodobně až do afrického Konga. Za sametově jemnou texturou stojí mix vařených zelených škrobovitých banánů plantain, máslo, česnek a špetka soli.

Pica Pollo

Pica Pollo

Pica Pollo Shutterstock

Smažené kuřecí kousky v sobě nezapřou inspiraci americkou kuchyní. Tajemství jejich šťavnaté chuti tkví v originální marinádě v níž nesmí chybět pivo, česnek, sladká paprika, tymián, estragon, oregano, pepř a sůl.

Perly Karibiku: 7 nejkrásnějších pláží Dominikánské republiky

Čtěte také:

Perly Karibiku: 7 nejkrásnějších pláží Dominikánské republiky

Carne Guisada

Carne Guisada

Carne Guisada Shutterstock

Dušené hovězí maso s univerzální hnědou omáčkou, jídlo chudých nebo dominikánský guláš. Máte-li chuť na něco typicky dominikánského a zatím sbíráte odvahu na smažené banány a rybí maso v kokosovém mléce, pak je pomalu vařená carne guisada ideálním pokrmem právě pro vás. Od hitu tuzemských závodních jídelen jej odlišuje štědrá dávka oregana, rajčat i rýže a zelný salát jako příloha.

Los Tres Golpes

Los Tres Golpes

Los Tres Golpes Shutterstock

Objednali jste si los tres golpes? Pak budete mít co do činění s oblíbenou ostrovní snídaní na vidličku. Energii na celý den vám dodá na kolečka nakrájený salám, volské oko, smažený sýr queso blanco, plátky nakládané cibule, banánová kaše mangú a na měsíčky nakrájené máslově jemné avokádo.

Sancocho

Sancocho

Sancocho Shutterstock

Ani král dominikánských jídel – sancocho – není určen vegetariánům. Pro přípravu jeho sváteční verze byste do velkého bublajícího kotle museli postupně přidat na sedm druhů mas, pocházejících ze čtyř druhů zvířat. Ke kuřecím stehýnkům, vepřové kotletě, uzené vepřové kotletě, hovězímu hrudí, uzené klobásce, kozímu masu a vepřové slanině přidávají místní kuchařští mistři ještě kořen yuccy, mrkev, muškátovou dýní, batáty, zelené banány plantain, kukuřičný klas a velkou dávku koření.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Ensalada Verde

Ensalada Verde

Ensalada Verde Shutterstock

Neobyčejně osvěžující, vždy zaručeně čerstvý a křupavý. Takový je zeleninový salát, podávaný jako doplněk hutných masových jídel. Obvykle v něm najdete hlávkový salát či nakrouhané zelí, rajčata, okurku, papriku, červenou cibuli, červenou řepu a zálivku z olivového oleje, ovocného octa, cukru a špetky soli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín