Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dominikánský tanec s keporkaky: Zažijte velrybí námluvy v karibském ráji

Pozorování keporkaků

Pozorování keporkaků Shutterstock

Představte si dovolenou v perle Karibiku okořeněnou nejkrásnější hudbou světa... Všude kolem dokonalé pláže s bílým pískem, azurové moře, horské scenérie i koloniální architektura. A k tomu nenapodobitelná velrybí píseň. Zažijte vzrušující dobrodružství v Dominikánské republice! K jejím břehům totiž každou zimu připlouvají tisíce velryb hrbatých, které se v místních teplých vodách oddávají fascinujícím námluvám a samice sem připlouvají rodit mláďata...

Poloostrov Samaná

Poloostrov Samaná

Poloostrov Samaná Shutterstock

Ještě donedávna byl poloostrov těžko dostupný kvůli chybějící dopravní infrastruktuře, to se ale v posledních letech mění. Na Samaná míří lidé za ekoturistikou i za přírodovědnými výzkumy. Hlavní atrakcí poloostrova jsou keporkaci neboli velryby hrbaté, které sem míří každou zimu z Grónska. Za návštěvu stojí i národní park Los Haites, který pokrývá několik ostrovů zahalených džunglí. Díky jedinečnosti tohoto prostředí zde můžete vidět kapustňáky, mořské želvy, hroznýše či volavky. Mimochodem, krásné scenérie poloostrova se objevily i ve filmu Jurský park.

Zájezdy do Dominikánské republiky

Velrybí mámení

Velrybí mámení

Velrybí mámení Shutterstock

Každým rokem od ledna do března připlouvá k pobřeží Dominikánské republiky tisíce keporkaků. Obří mořští savci jsou tu považování za národní poklad a jsou pod přísnou ochranou vlády. Velryby podstupují každý rok tuto nelehkou cestu, aby se v teplých karibských vodách pářili a přivedli na svět svá mláďata. Abyste hrbáče spatřili, nemusíte nutně cestovat nikam daleko. Stačí, když se rozhlédnete, až se budete prohánět na vlnách při kitesurfingu nebo aktivně meditovat na paddleboardu. Je velmi pravděpodobné, že tu zahlédnete dovádějící keporkaky, kteří navzdory svým rozměrům svižně vyskakují nad hladinu. Zatímco samci plují mimo záliv, aby spolu soupeřili o samice, budoucí matky zůstávají v mělkých vodách zálivu. Podle vědců se jedná o nejinteligentnější, nejelegantnější tvory, kteří mají velký smysl pro humor a z velryb nejvíce zpívají. Mimochodem, jedním z nejmagičtějších zážitků je šnorchlování při melodii velrybí písně.

Perly Karibiku: 7 nejkrásnějších pláží Dominikánské republiky

Čtěte také:

Perly Karibiku: 7 nejkrásnějších pláží Dominikánské republiky

Dominikánská fiesta

Solné jezero Enriquillo

Solné jezero Enriquillo Shutterstock

Slovo nuda v Dominikánské republice neexistuje! Kromě nekonečného objevování dalších a dalších pláží a nových druhů vodních sportů vás v této karibské zemi čeká řada dobrodružství. Můžete se vydat do vnitrozemí na trek a vystoupat na nejvyšší horu Karibiku Pico Duarte nebo navštívit solné jezero Enriquillo a pozorovat krokodýly, plameňáky a leguány. Milovníky historie potěší koloniální architektura či larimarové doly. Dominikánská republika je také jediné místo na světe, kde se tento tyrkysový polodrahokam těží. Karibik je proslulý i svým podmořským světem a zvláště dlouhé pobřeží Dominikány. Neobjevíte zde pouze pestrobarevné rybky a korály, mořské dno nabízí bezpočet vraků pirátských lodí, které čekají na prozkoumání. Stále je vám to málo? Zúčastněte se některého z karnevalů či fiesty, které se tu konají každý měsíc, ochutnejte místní rum nebo se naučte balit doutníky!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín