Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená na talíři aneb Jak chutná Řecko

Restaurace v Řecku

Restaurace v Řecku Shutterstock

Antičtí bohové darovali této zemi do vínku nejen obrovské historické a kulturní bohatství, krásnou přírodu a zlatavé pláže, ale i kuchyni, která rozmazlí všechny vaše chuťové pohárky. Řecká jídla vás nadchnou kombinací čerstvé zeleniny, ovoce, ryb, jehněčího a kuřecího masa. V podstatě do všeho se tu přidává olivový olej a česnek. Dezerty se doslazují medem, který je pro místní sladkou modlou. V hotelech turistům samozřejmě servírují i mezinárodní kuchyni, ale byl by hřích si na svých toulkách Řeckem nevyzkoušet některé z místních specialit, těšících se celosvětové oblibě.

Snídaně

Baklava

Baklava Shutterstock

Kdo někdy prožil dovolenou u jižanských národů, pravděpodobně postřehl, že zdejší lidé rozhodně nevstávají za svítání. Východ slunce tu tak zpravidla pozorují jen dychtiví turisté nebo rybáři, kteří se časně vydali na moře zkoušet své štěstí. Asi vás tedy nepřekvapí, že snídaně nebývá tím nejpopulárnějším jídlem dne a většina Řeků, navzdory doporučení nutričních poradců, de facto nesnídá. O co se však místní rozhodně neochudí je šálek kávy, kterou milují a dopřávají si ji několikrát za den.

Baklava

Pokud se v Řecku přece jen rozhodnou snídat, na talíři se často objeví nějaká sladkost plná rychlých cukrů s ovocem a řeckým jogurtem. Tou nejoblíbenější je bezesporu baklava, dezert z těsta, ořechů a medu, oblíbený též Blízkém východě, který tu budete potkávat na každém kroku.

Dovolená v Řecku

Oběd

Tradiční řecká Musaka

Tradiční řecká Musaka Shutterstock

Ten už je ve zdejších luzích a hájích přímo obřadní. Pokud chcete stolovat jako pravý Řek, objednejte si vícero druhů jídel a nechte je kolovat kolem stolu. Na jazyku vám díky tomu vybuchne doslova ohňostroj chutí a celá akce se tak někdy protáhne i na dlouhé hodiny. Účet za hodování pak po vzoru zdejších zvyklostí zaplaťte dohromady. A jaké pochoutky určitě nevynechat?

Taramasalata
Pokud jste ve školních jídelnách neholdovali rybičkové pomazánce, tady si spravíte chuť. Jemná pasta z nasolených tresčích jiker, s česnekem, cibulí a citrónovou šťávou, vám v ústech vykouzlí doslova ráj. Dejte si ji na chlebu jako předkrm. Mimochodem řecký chleba a pečivo jsou kapitola sama o sobě. Na každém rohu tu najdete pekárny, které krom mnoha druhů chleba nabízí hromady slaných a sladkých pochoutek, kterým nejde odolat.


Avgolemono
I když horké letní dny nejsou úplně stvořené ke konzumaci teplých polévek, pokud v menu narazíte na Avgolemono, rozhodně ji ochutnejte. Tradiční řecká sváteční polévka vás nadchne chutí silného kuřecího vývaru s masem, rýží, citronovou šťávou, vejci a bylinkami. A navnadí vaše chuťové pohárky na další plejádu fantastických chutí.

Chalkidiki: Modro-zelená láska na celý život

Čtěte také:

Chalkidiki: Modro-zelená láska na celý život

Musaka
Mluvit o řecké kuchyni a nezmínit tohle legendární jídlo by bylo čiré bláznovství. Musaka, která má zástupy fanoušků po celém světě, vás dostane kombinací vrstev lilku, proloženého mletým jehněčím a zapečeného bešamelovou omáčkou. Nejlepší vám naservírují v tzv. Taverně. Často se jedná o rodinnou restauraci, kde vaří jen pár druhů jídel a v Řecku minimálně jednu najdete i v té nejzapadlejší vesničce.


Loukoumades
Pokud vám ještě v žaludku zbylo trochu místa a honí vás mlsná, trefou do černého budou tyhle koblížky či kuličky smažené na oleji, které se namáčejí do medu a skořice.

Večeře

Řecké souvlaki a pita chléb

Řecké souvlaki a pita chléb Shutterstock

Řecká kuchyně je úzce spjata s rodinnou pohodou a přáteli. A nejvíce je to zřejmé právě u večeře. Ta je hlavním jídlem dne a také příležitostí se potkat s těmi, které máte rádi. Láska k jídlu totiž od nepaměti sbližuje, a tak se hodování často protáhne dlouho do noci.

Tzatziki
Jednoduché a geniální jídlo. Využít se dá jako předkrm, dip nebo příloha k masu. Kombinace řeckého jogurtu, strouhané okurky, česneku a kopru, která se vám usadí na jazyku, je prostě božská. Každá řecká rodina má svůj zaručený recept, který je léty vypilovaný k dokonalosti.

Souvlaki
Oblíbený pokrm, který se v mnoha evropských zemích objevuje i ve formě fast foodu. Marinované grilované kousky masa, které jsou napíchané na jehle si nejlépe vychutnáte s pita chlebem. A o tom, že se jedná o gastronomický fenomén svědčí i fakt, že o souvlaki se ve svých dílech zmiňoval už Homér či Aristoteles.

Zájezdy do Řecka

Dolmades
Jídlo, které vás doslova zachrání za horkých letních dnů a večerů. Závitky ze spařených vinných listů přelitých citronovou šťávou, do kterých se zabalí rýže, máta, kopr a majoránka. Podávají se jak v teplé, tak ve studené variantě a jestli máte v plánu si na jazyku nechat rozehrát chuť opravdového Řecka, rozhodně jim dejte šanci.

Portokalopita
Asi jste si všimli, že většina místních dezertů je nasáklá sirupem a medem. Řekové to zkrátka milují a ztělesněním sirupové blaženosti v ústech je i tenhle pomerančový dort. Dejte si ho jako sladkou tečku a nabité kalorie vyrazte spálit dlouhou procházkou po pláži.

23.06.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín