Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená na Výbornou: A kam v zimě?

„Ach jo.“ Vzdychla si Nikolka dnes snad po desáté. „Co Tě trápí, zlatíčko?“, pokusila jsem se zmírnit její splín pramenící z prázdnin neúprosně mizejících v minulosti. „Nudíš se?“ „Děsně.“ Soucitně pohladím ustaranou hlavičku a zavzpomínám na svá školní léta. Co by jí tak mohlo vrátit úsměv? Z výchovných důvodů zavrhnu koukání na televizi i nákupní maraton. Uvařím horkou čokoládu a začnu listovat již značně ohmatanými listy našeho foto alba. Při pohledu na momentky z pláže, Petra zahrabaného až po krk v písku i Terezku na tobogánu mě napadne spásná myšlenka. „Niky, co bys chtěla dělat o zimních prázdninách?“ A chmury jsou zažehnány.

Poučeni hladkým průběhem letní dovolené opět zabrousíme na stránky Invia.cz a s údivem zjišťujeme, že prodej zimních zájezdů už je v plném proudu. Po krátké rodinné poradě dospěji k názoru, že bude lepší využít rady přítele na telefonu. Věřte tomu nebo ne, ale z našeho Invia poradce se stal během výběru letní dovolené téměř člen rodiny, kterému jsem po návratu s radostí sdělovali naše pozitivní zážitky. Upřesníme si požadavky na termín a cenu zájezdu a už jen čekáme na mail s nabídkou. Po očku sleduji Petra i holky v jejichž očích se objevují jiskřičky zvědavosti. Nikol ještě neopustila touha po Karibiku a Nikolka by hrozně chtěla vidět mumie. Petr významně pomrkává po luxusní lyžařské výbavě, na kterou už několik let sedá prach. A já? Já bych chtěla zkusit něco úplně nového.

Ráno v práci nedočkavě otevírám mail. Hurá, náš Jáchym (další z obětí Petrovy přezdívkové mánie) nezklamal. Místo ranní kávy si pročítám úhledně seřazený výčet zájezdů. Nabídka je nebývale široká a nechybí ani výpočet slev. Zatím naštěstí můžeme využít nabídku first minute dovolených s výhodnějšími cenami i kompletní škálou hotelů. Ještě za čerstva přeposílám mail Petrovi, ať má také o čem přemýšlet. Dneska večer budou mít holky místo pohádky cestovatelskou přednášku.

Od Invie dostaneme nabídky během chvilky

Od Invie dostaneme nabídky během chvilky

Za ta léta našeho manželství s Petrem jsem se už naučila, že budu mít snadnější manévrovací pozici po dobré večeři. Mise splněna. Zapínám myčku a porada může začít. Mou pozornost upoutává Senegal. Turistickým ruchem téměř nepolíbená destinace s překrásnou přírodou, vynikající kuchyní i milými domorodci. A Terezka by se třeba konečně mohla vyfotit s živým plameňákem. Petr pookřeje při zmínce o hlavním městě Dakar. Který malý kluk někdy nezatoužil stanout v místě konání legendárního závodu.

Senegal

Senegal

Mezi další favority se zařadil Egypt. Zimní sezóna je ideální pro poznávací zájezdy a Nikol by měla inspiraci na referát do hodiny dějepisu. Během cesty do Káhiry bych mohla pobavit spolucestující mou vtipnou historkou o fotografování před pyramidou. Tehdy mi do smíchu nebylo, ale mám cennou zkušenost do života. Nikdy se nenechávejte fotit na oslovi před pyramidou. Jeho majitelé jsou obvykle zkušení lapkové a vám zbudou jen oči pro pláč a prázdná peněženka.

Egypt

Egypt

Bílý písek jemný jako mouka, vítr ševelící v korunách palem a moře modré až oči přecházejí. To jsou jasné plusové body pro Kubu a Thajsko. I Terezka přispěchá se svou trochou do mlýna. Ve Čtyřlístku cestovali její oblíbení hrdinové na Zanzibar. A přidá poučení o ostrově vonícím kořením.  To taky nezní špatně a koření je ideální suvenýr.

Zanzibar

Zanzibar

Přemýšlíme i o Spojených arabských emirátech, lákajících kratší dobou letu i širokou škálou vyžití pro děti. Vždyť kde jinde se můžete v jeden den koupat v prohřátém moři, zapózovat si u nejvyšší budovy světa a večer jít lyžovat?

Spojené arabské emiráty

Spojené arabské emiráty

Lyžování se táhne jako červená nit i naší pozdně večerní konverzací. Nakonec podléhám Petrovým přesvědčovacím schopnostem a usínám s představou holek svištících po dokonale upravených alpských sjezdovkách. Mé zimomřivé já zacílí pomocí filtrů na wellness hotely se saunou.

Nebo vyrazíme na lyže?

Nebo vyrazíme na lyže?

Jsme teprve na začátku našeho zimního dovolenkového dobrodružství. Už se těším na další kolo výběru. Zkontroluji holky, spokojeně oddechující ve svých postelích. Jednu věc vím jistě. Skvěle si to užijeme. Ať už nás osud zavane kamkoliv.

05.09.2018 Anna Výborná

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín