Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená na Výbornou: Na letišti

Petr s holkami ještě spí a já se potýkám s prvními příznaky cestovní horečky. Po úspěšném výběru místa naší dovolené, hotelu i termínu nás čeká odjezd na letiště a odlet do neznáma. Petr by mi teď určitě skočil do řeči a doplnil seznam splněných úkolů ještě o rozmístění domácích mazlíčků do přechodných domovů a řádné zalití všech květin. Nikolku nejvíc tíží cena za odchozí hovor. Musí přeci zůstat v kontaktu se světem. A Terka se stále ještě nerozhodla, který plyšák bude mít to výsadní postavení a proletí se s námi letadlem.

Letiště pro mě bylo vždy tak trochu magickým místem. Mraveništěm plným spěchajících lidí, natěšených milenců, čekajících na svou drahou polovičku v příletové hale, i zástupem dokonale oblečených letušek a pilotů. Takový svět sám pro sebe. A tímto světem mám teď já provést naši rodinu. Mnoha světovými letišti protřelého Petra i Nikol s Terkou, které čeká letecká premiéra. Převalím se na druhý bok a zkusím ještě na chvilku usnout. Tenhle den určitě nebude krátký.

Budík stihne zazvonit jen jednou. Z postele vyskakuji s jistotou vojáka střežícího obrannou linii. V rychlosti nachystám snídani, rychle překontroluji obsah příručních zavazadel. Hlavně množství tekutin. Nikdy nezapomenu na zoufalý výraz mé kamarádky, která podcenila nově zavedená bezpečnostní pravidla pro palubní zavazadla a s hrůzou sledovala, jak její luxusní parfém a sprchový gel neúprosně mizí v kontejneru bezpečnostní kontroly. Maximální objem tekutin do 1 litru, rozdělený na lahvičky po 100 mililitrech, tedy splňuji. Cestovní pasy, platební karty, ubytovací poukazy a letenky kontroluji hned několikrát. A teď už jen vzbudit mé tři slastně oddychující spáče.

Pozor na maximální objem tekutin v letadle

Pozor na maximální objem tekutin v letadle

Taxi si voláme pro jistotu dříve, než je bezpodmínečně nutné, řídíce se Murphyho zákonem, který praví: „Žádné letadlo nikdy nestartuje načas, pokud ovšem nemáte zpoždění vy a nepotřebujete nutně půl hodinku navíc, abyste svůj let stihli.“ Před letištní budovou tak vystupujeme o několik desítek minut dříve, než jsou obecně zažité dvě hodiny. Orientace na letišti je poměrně snadná, netápeme a zkušeně volíme Terminál 2, ze kterého jsou odbavovány lety do zemí Schengenského prostoru.

Do letištní haly vkročíme všichni pravou nohou a zamíříme k tabulím s nápisem DEPARTURES, kde podle čísla našeho letu zjistíme číslo odbavovací přepážky. Petr zavelí, a ještě před odbavením si necháme zabalit kufry do průhledné fólie. Během našich předchozích cest se nám tato služby vždy osvědčila a naše zavazadla úspěšně vzdorují zubu času. S hlasivkami notně opotřebovanými neustálým pokřikováním na holky, které svým chováním nenechávají nikoho na pochybách, že jsou na letišti poprvé, se přemisťujeme k odbavení. Připravíme si pasy a trpělivě vystojíme frontu. Odevzdáváme kufry, letenky a pasy a na oplátku dostáváme palubní lístek s vyznačenými čísly sedadel.

S úlevou sleduji odjíždějící zavazadla, která se jen stěží vešla do předepsaného váhového limitu. A můžeme pokračovat k pasové kontrole. Zařazujeme se do zástupu vinoucímu se ke světelnému označení Občané ČR/občané EU a znovu vyndáváme pasy i palubní vstupenky. Kontrola proběhla hladce a už nás čeká jen bezpečnostní kontrola. Nikol s Terezkou se nemohou nabažit pohledu na příruční zavazadla, projíždějící rentgenem. Uf, prošli jsme bez problémů. A už se ocitáme v tranzitním prostoru plném lákadel. Já se musím držet, abych odolala lákavým cenám luxusních parfémů, kabelek i bot. Nikol s Terezkou nahodí psí oči a snaží se nás přemluvit ke koupi půl metrové čokolády nebo alespoň kornoutu s bonbóny. Petr naše nadšení nesdílí a nervózně sleduje digitální tabuli s časy odletů. Ještě si stihneme vychutnat šálek vynikající kávy s dortem a už uháníme k odletové bráně (gatu), jejíž číslo je napsané na naší palubní vstupence.

A hurá ke gatu :-)

A hurá ke gatu :-)

Začínám pociťovat mírné mravenčení v břiše. Tak jsme to zvládli. Zvědavě si prohlížím naše spolucestující a odhaduji, s kterými z nich budeme sdílet náš hotel. Z přemýšlení mě vytrhne až příchod letušky a stevarda, kteří nás vyzvou k předložení palubních vstupenek a pasů. A už procházíme tubusem vedoucím přímo k našemu letadlu. Usměvavá letuška nás nasměruje k sedadlům. Nikol ji zbožně pozoruje a já si říkám, že se nám asi rýsuje nové vysněné povolání.

Pohodlně se usadíme a promptně ukončíme hádku o to, která z holek bude sedět u okénka. Naše vysněná dovolená právě začíná.

04.06.2018 Anna Výborná

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín