Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drábské světničky, romantické pozůstatky skalní pevnosti

Drábské světničky, působivé pozůstatky původně dřevěného hradu na pískovcových blocích, jsou vyhledávaným cílem turistů. Najdete je 4 km východně od Mnichova Hradiště, v chráněné krajinné oblasti Český ráj a na území přírodní rezervace Příhrazské skály. Cestou se zastavte také na zřícenině hradu Valečov, jde o jeden z nejhezčích skalních hradů u nás.

Tajemství hradu Drábské světničky

Hrad je od roku 1958 chráněn coby součást rozsáhlé kulturní památky, zahrnující také širší prostor náhorní plošiny Hrady a přilehlý skalní hrad Klamorna. Areál hradu z 12.–13. století byl vybudován na čtyřech velkých a třech menších skalních blocích, které jsou oddělené štěrbinami a průrvami. Zůstaly zde zbytky osmnácti světniček, vytesaných do pískovcové skály, a na vrcholových plošinách stálo patrně sedm dřevěných staveb. Dochovaly se pozůstatky chodeb, tesané základy po dřevěných stavbách a mostních konstrukcích i žlab. Dominantou byla mohutná věž, chránící vstup do hradu. Největší místností hradu, jež současně zasluhuje i největší pozornost, je kaple z 15. století s tesanou kamennou lavicí a vyvýšeným oltářem. Objevena byla teprve po první světové válce (1921) a jde o místnost dlouhou takřka 7 m a širokou i vysokou skoro 4 m. Spolehlivě určit lze též vrátnici uvnitř vstupní věže. Co byste ještě určitě neměli opomenout, je nejjižnější blok zvaný Sloup. Je úzký, vysoký a má v sobě vytesanou světničku s jehlancovitou prohlubní, jež sloužila patrně jako vězení.

Místnost v Drábských světničkách

Místnost v Drábských světničkách

Při stavbě areálu dokázali stavitelé skvěle využít terénních podmínek. Díky tomu byla zdejší pevnost prakticky nedobytná, alespoň tedy před zdokonalením střelných zbraní. Dnes musí hrad odolávat jen povětrnostním vlivům. Pískovec se pomalu rozpadá, a tak je čitelnost někdejší pevnosti čím dál horší.

Otevírací doba Drábských světniček a cesta k nim

Vydejte se do Drábských světniček, prozkoumejte tajuplné chodbičky ve skále a vychutnejte si krásné výhledy do okolí. Nejkratší cesta sem vede po modré turistické značce od parkoviště Kavčina v nedaleké obci Dneboh. Nejbližší vlakovou zastávku naleznete v Březině, asi 2,5 km od skalního hradu po žlutě značené trase.

Přístup přitesanou skalní spárou vznikl patrně roku 1830. Hlavní část skalních bloků (a prohlídkový okruh) je propojena soustavou žebříků a mostů. Hrad si můžete projít zdarma a bez průvodce. Trasa začíná dřevěnou vstupní brankou. Tento úsek prohlídky bývá přístupný vždy od 1. dubna do 31. října, prakticky celodenně. Při nepříznivém počasí je ovšem třeba počítat s omezeními.

Vstup do Drábských světniček

Vstup do Drábských světniček

Zajímavosti v okolí Drábských světniček

Udělejte si výlet po okolí Mnichova Hradiště, nejen na hrad Valečov a Drábské světničky, ale také ke Krásné vyhlídce, na Hynštu a k Příhrazským skalám. Středně náročný výlet o celkové délce 13 km vám přinese spoustu pěkných zážitků. Začíná v Dnebohu a zavede vás mimo jiné do hradiště Klamorna, kde lze nalézt zbytky středověkých staveb a čtyři světničky. Další z úseků, Krásná vyhlídka, nabídne jedinečný pohled přes největší rybník Českého ráje Žabakor. Navíc je tady pension a restaurace, takže ideální místo k přestávce a občerstvení. Potom můžete pokračovat do Příhrazských skal, přírodní rezervace s charakteristickým komplexem skalních měst na okraji skalní plošiny Mužský. Zájem zde přitahuje zejména bizarní útvar Kobylí hlava a zbytky hrádků ze 13. století. Torzo bývalého hrádku, Hynšta, se nachází 4 km jižně od Žďáru. Z původního hrádku se zachovala jediná místnost se středovým sloupem. V 17. století sloužil jako modlitebna.

Kobylí hlava

Kobylí hlava Hana Kubíková

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín