Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dubnové cestování: Moře, příroda i ruch metropolí

Dovolená na jaře

Dovolená na jaře Shutterstock

Jaro nás letos přivítalo s plnou parádou. Stromy kvetou, tulipány voní, ale do letních prázdnin ještě zbývá pár měsíců. Pokud ve vás hlodá pokušení vyrazit do světa, udělejte si jednoduše prázdniny už v dubnu. V těchto destinacích na vás dýchne ta pravá dovolenková atmosféra a vy se budete vracet s plným kufrem zážitků i pozitivní energie.

Egypt

Letecký pohled na El Gouna, Egypt

Letecký pohled na El Gouna, Egypt Shutterstock

Oblíbený dovolenkový svatý grál českých turistů, kolébka civilizace, destinace plná špičkových hotelů i místo s pohádkovým podmořským životem. Všechny tyty přízviska pasují na Egypt jako ulitá. Vydat se sem v dubnu je skvělý nápad hned z několika důvodů. Právě v tomto období zpravidla panují v africké zemi ty nejpříjemnější denní teploty okolo 30 °C, moře je osvěžující a vyhřáté tak akorát. Legendární letoviska Hurghada, Marsa Alam či Taba, vás samozřejmě přivítají v plné parádě, ale pro ty, kteří by se rádi nechali okouzlit i méně známou tváří egyptské dovolené, je jako dělaná azurová El Gouna.

V místě, kterému se právem přezdívá Karibik Egypta najdete uměle vytvořené laguny s křišťálovou vodou, luxusní hotely i soukromé rezidence. Komplexy jsou propojené s dlouhou pláží a pod vodou na vás čeká království z korálů a pestrobarevných rybek. Můžete tu relaxovat, nakupovat, ochutnávat skvosty světové kuchyně, jít do divadla, věnovat se vodním i suchozemským sportům nebo si zahrát golf na špičkovém hřišti s 18 jamkami.

Na své dokonalé scenérie láká také letovisko Sahl Hasheesh. Zapomeňte na pláže, kde je hlava na hlavě, tady si totiž budete připadat jako král a také tak se tu o vás budou starat. Volný překlad názvu místa je Zelené údolí, jedná o jedno z mála míst v Egyptě, jež je obklopeno zelenými kopci. Letovisko se nachází v zálivu Rudého moře a disponuje desítkami přepychových resortů, pláží s jemným bílým pískem i zázemím pro milovníky sportu a potápění. Pokud hledáte klid, pohodu a nadstandardní služby, právě jste objevili ráj na zemi.

Zájezdy do Egypta

Madeira

Tržiště Mercado dos Lavradores, Funchal

Tržiště Mercado dos Lavradores, Funchal Shutterstock

Barevná Madeira už několik let kraluje předním příčkám cestovatelského seznamu všech, kteří propadli krásám přírody, turistice a výhledům jako z pohádky. Na ostrově posetém květinami, levádami (zavlažovací kanály), vyhlídkami, vavřínovými pralesy i botanickými zahradami, zažijete dokonalý restart těla a ducha uprostřed zeleně. Příroda však není zdaleka jediným lákadlem, srdce každého gurmána zaplesá nad zdejší gastronomií. Je libo ochutnat dary moře, místní sýry, grilované klobásy s paprikou a houbami, rybí polévku, fazolovou rýži s telecím či dušeného králíka? To vše zapijte skleničkou legendárního dezertního vína Madeira, třeba v některé z kaváren v hlavním městě Funchal, při pohledu na Katedrálu Sé. Ta pochází z 15. století a pyšní se strohým stylem manuelské gotiky. Pokud toužíte po originálních suvenýrech, navštivte trh Mercado dos Lavradores, kde kromě farmářských a rybích výrobků nakoupíte místní čokoládové pralinky, tradiční madeirskou krajku nebo modrobílé ručně malované dlaždice zvané „azulejos“.

Dovolená na Madeiře

Kanárské ostrovy

Pláž v  La Solapa, Fuerteventura

Pláž v La Solapa, Fuerteventura Shutterstock

Oblíbené sopečné ostrovy v Atlantiku, nabízí svým návštěvníkům náruč plnou rozmanitosti, stačí si jen vybrat ten, který je vašemu srdci nejbližší. Jednotlivé dílky z mozaiky souostroví jsou totiž naprosto unikátní a každý má co nabídnout. Plážové radovánky, ráj surfingu, písečné duny, impozantní pohoří, jeskyně, klikatící se cesty i malebné historické vesničky, ve kterých jako by se zastavil čas. Tohle vše a mnohem více vás okouzlí na Gran Canaria. Sníte o letu na měsíc? Pak zkuste Tenerife, které se pyšní téměř vesmírnou krajinou, v čele se sopkou Pico del Teide, rozlehlým pohořím Anaga, ale i původním vavřínovým lesem, který má právem své čestné místo na seznamu UNESCO. Nechte se vtáhnout do víru bujarého nočního života, nakupování v původních tržnicích i zábavou v aquaparcích, kterou ocení hlavně malí cestovatelé. Pro jednu z nejkrásnějších hvězdných obloh světa a svěží vítr si zaleťte na Fuerteventuru. Láká vás pěší turistika a treky? Pak vsaďte na La Palma chlubící se stratovulkánem Cumbre Vieja či barevným vodopádem Cascada de Colores.

Zájezdy na Kanárské ostrovy

Omán

Fjordy Musandam, Omán

Fjordy Musandam, Omán Shutterstock

Máte chuť nasát vůni kadidla, zažít atmosféru arabských trhů, koupat se v průzračném moři, odpočívat na zlatavých plážích a nechat se hýčkat ve špičkových hotelových resortech? Nebo byste raději nazuli pohorky a užívali si vrcholky skal, koupání v přírodních jezírcích, jízdu na čtyřkolce v poušti, či plavbu podél fjordu? V Ománu je možné vše. Bohatý sultanát, který je sousedem Spojených arabských emirátů, si na své objevení turismem musel počkat a ani teď tu nenarazíte na davy nedočkavých cestovatelů. Znáte z jiných arabských zemí obchodníky, kteří vám na každém kroku nutí zboží a služby, o které nemáte zájem? V této destinaci vám nic takového nehrozí. Ománci si váží každého, kdo přijel obdivovat krásy jejich země a udělají vše, co vám na očích uvidí. Nad touhou po penězích tu stále na celé čáře vítězí tradiční pohostinnost, vlídnost a úcta k druhému člověku.

Dovolená v Ománu

Málaga

Západ slunce nad katedrálou Encarnación

Západ slunce nad katedrálou Encarnación Shutterstock

Rádi byste poznali Pyrenejský poloostrov v celé jeho horkokrevné kráse? Pak okuste španělskou Andalusii, konkrétně legendární město Málaga. V dubnu tu ještě nenarazíte na houfy turistů, za to si užijete příjemné počasí bez úmorných veder. Rodiště slavného malíře Pabla Picassa je kouskem světa, kterým prošli obyvatelé Byzantské říše, Římané, Vizigóti, Maurové i Španělé. A všichni v něm zanechali nesmazatelnou stopu. Nenechte si ujít návštěvu katedrály Encarnación de Málaga, jejíž exteriér se nese v renesančním i barokním slohu a ve svých útrobách skrývá poklady ve formě obřích původních varhan, vzácných obrazů i výzdoby, ze které se tají dech. Až při toulkách městem pozvednete svůj zrak nad horizont, do očí vás praští silueta slavné zříceniny hradu Gibralfaro, postaveného v maurském stylu. Právě tady je bezkonkurenčně nejkrásnější výhled na město a zlatavé pláže, kterými je Málaga proslavená. Usedněte do některé z kaváren či tapas barů na nejznámějším náměstí Plaza de la Merced, dejte si vynikající studenou polévku gazpacho, španělskou šunku i místní olivy a nasávejte atmosféru inspirativního města, ve kterém vyrůstal Antonio Banderas. Jste milovník nočního života? Pak se pro vás temperamentní metropole stane srdcovou záležitostí. Nechte se vtáhnout do některého ze stylových barů ve čtvrtích okolo Plaza de la Constitución, Calle Larios nebo Calle Granda a protančete noc klidně až do bílého rána. 

Zájezdy do Španělska

29.03.2024 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín