Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dušený netopýr či žabí stehýnka aneb Seychely na talíři

Ovocný trh na Seychelách

Ovocný trh na Seychelách

Nádherné souostroví omývané vlnami Indického oceánu nabízí kromě panenské přírody a nádherných pláží také výtečnou kuchyni. Úrodná půda je zárukou dostatku čerstvého ovoce a zeleniny, moře je nevyčerpatelnou zásobárnou ryb a ti odvážnější mohou okusit dušeného kaloně či žabí stehýnka. Milovníci masa musí sáhnout hlouběji do kapsy – hovězí, kuřecí i skopové maso se musí dovážet a tomu odpovídá i vyšší cena. Rozmanitost tropického ovoce a zeleniny nejlépe poznáte na tradičních trzích, které jsou stejně jako ty rybí pastvou pro oči. Na velkých hromadách jsou vyskládány citrusy, banány, kokosové ořechy, manga, papáje, ale také méně známé plody chlebovníku, ostře čpící jackfruit nebo léčivý mombín žlutý, připomínající naše jablko. Seychely jsou socialistický stát a ceny potravin jsou zde regulovány. Máte tak záruku stejné ceny zboží na trhu i v supermarketu.

Místní kuchyně je výrazně kosmopolitní. V ulicích hlavního města Viktoria si tak můžete pochutnat na italské pizze, čínských nudlích, indickém kari či specialitách kreolské kuchyně. Vůně koření, čerstvých ryb a kokosového mléka vám dozajista uvízne v paměti. Ve vymýšlení příloh velkou kreativitu neočekávejte. K většině jídel je podávána rýže, sladké brambory nebo placky z chlebovníku. Tradičním nápojem je silný černý čaj vypěstovaný na místních horských svazích, kokosové mléko, palmové víno či exoticky chutnající pivo.

K pilířům seychelské kuchyně patří:

1. Rybí maso

Mezi nejčastěji připravované ryby patří tuňák, mořský vlk, žralok, červený snapper či makrela. Můžete je dostat připravené na grilu se zázvorem a česnekem. Smažené s kreolskou omáčkou vyrobenou z rajčat, cibule, zeleného a kajenského pepře nebo jako součást pikantního kari či polévky. Typickým seychelským pokrmem je žraločí chutney na jehož přípravu je potřeba steak ze žraloka, plod bilimbi (plod podobný okurce), limetkovou šťávu, smaženou cibuli, kurkumu, sůl a pepř. Podává se s čočkou, zelnou papájí a rýží.

Grilované ryby s ovocem

Grilované ryby s ovocem

2. Mořské plody

Teplé vody Indického oceánu jsou rájem mořských živočichů všeho druhu a tak jsou i různorodé dary moře hrdým zástupcem místní kuchyně. Mušle, sépie, chobotnice či humři jsou součástí salátů i polévek. Zapečené mušle s lehce pikantní omáčkou z drcených chilli papriček, zázvoru a kokosového mléka patří k mým osobním favoritům. Výtečná je i polévka z krabího masa, batátů, citrónové trávy, sójové omáčky, zázvoru, chilli, máty a limetkové šťávy.

Plody moře

Plody moře

3. Kokosy

Kokosové mléko, voda i nastrouhaná dužina je nedílnou součástí většiny tradičních receptů. V neotřelé kombinaci s rybím, kuřecím či krocaním masem nebo jako ingredience exoticky chutnajících omáček. Kvašením květů kokosových palem vzniká alkoholická obdoba rumu zvaná bacca. Ani oblíbené dezerty se neobejdou bez kokosového mléka. K těm nejtypičtějším patří karamelizované banány s kokosem a vanilkou, kokosová čokoláda nebo banány vařené v kokosovém mléce.

Banány s kokosem a karamelem

Banány s kokosem a karamelem

4. Koření

Pestrá paleta koření výtečně doladí výslednou chuť pokrmů. Vanilka, skořice, chilli, hřebíček, citronela, česnek či zázvor jsou přítomny v mnoha obměnách v každém tradičním pokrmu. Koření z místních trhů bývá i vítaným suvenýrem. Můžete si pořídit jednotlivé druhy nebo si nechat připravit směs určenou třeba na přípravu typické seychelské kari omáčky (kurkuma, kardamon, zázvor, koriandr, česnek, pepř, kmín, hořčičná semínka, chilli).

Koření

Koření

5. Kaloň a spol.

Zní to bizarně, ale tento létající savec je na Seychelách vyhledávanou pochoutkou. Pokud jste odvážní, můžete si ho dopřát dušeného s omáčkou a zeleninovou oblohou. Podobně exotická jsou pro nás žabí stehýnka či želví maso. To je tradičně podáváno přímo z krunýře, což na mě působilo poněkud morbidně.

Žabí stehýnko

Žabí stehýnko

6. Saláty

Ani dietáři nepřijdou na Seychelách zkrátka. Množství šťavnaté zeleniny i ovoce nabízí nepřeberné množství chuťových kombinací. Výtečný je pikantní salát z nezralé papáji, salát a la Mila (zelí, cibule, rajčata, mrkev, olej, pepř, sůl) i chobotnicový salát s rajčaty, cibulí a citronovou šťávou. Delikatesou pro nejnáročnější strávníky je milionářský salát připravený z vrcholového výhonku palmy, přelitého omáčkou připomínající majonézu. Vysoká cena této laskominy odráží fakt, že odstranění výhonku končí úhynem palmy.

Milionářský salát

Milionářský salát

Seychelská kuchyně má mnoho podob a dozajista bude součástí vašich příjemných vzpomínek. Ne nadarmo se říká, že kdo ochutnal chlebovník, ten se na Seychely vrátí.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín