Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Festival citrusů Menton 2018

Festival citrusů Menton

Festival citrusů Menton

Festival citrusů Menton 2018 se koná od 17. února do 7. března ve francouzském městě Menton. Akce, která má svůj počátek v roce 1933 coby „ovocná show“, začala být postupně něčím víc a nyní je mezinárodně uznávanou událostí, kterou každoročně navštíví okolo 160 000 lidí. Aby ne, když tu na ně čekají působivé světelné efekty, umělecká díla z tropického ovoce, úchvatné přehlídky talentovaných akrobatů a mnoho dalšího…

Jedinečná tradice v historickém prostředí Mentonu

Festival citrusů Menton je jediný svého druhu. Podle legendy sama Eva zvolila krásný záliv u Garavanu jako ráj, ve kterém mělo být zasazeno zlaté ovoce – citrony. Menton se posléze stal hlavním regionem pěstování citronů v Evropě. První výstava květin a citrusových plodů na počátku 20. století byla velice úspěšná. Každý rok je tematická.

Úchvatná karnevalová atmosféra festivalu citrusů

Jádrem festivalu jsou nádherné přehlídky v citronovém stylu. Připravte se na působivý průvod hudebníků a akrobatů, kteří předvedou svůj nejlepší výkon. Překvapivé vozy nám letos odhalí svět Bollywoodu v rytmech indické hudby a tance. Návštěvníky ohromí obrovské citrusové sochy v barvách slunce, jedinečná umělecká díla, všechna vytvořená z pečlivě umístěných pomerančů, citronů a slavných středomořských květin. Kromě toho budete mít příležitost okusit skvělé místní pokrmy s příchutí citronu. Je opravdu na co se těšit, a to nejen ve dne, ale i v noci! Nechte se okouzlit zahradami plnými světla a barev. Mentonské zahrady jsou hojně navštěvovanou atrakcí po celý rok, během festivalu se však zabarví do oslnivých odstínů žluté a oranžové. Ke konci dne bývají překrásně nasvícené. Noc nad Mentonem následně prozáří ohňostroj. Sprška jisker spadající do moře signalizuje konec tohoto zvláštního momentu extravagance.

Festival citrusů v Mentonu

Festival citrusů v Mentonu

Výstava orchidejí a řemesel

Od 17. února do 4. března 2018 hostí festival výstavu orchidejí a řemesel. Tyto orchideje mezi sebou budou soupeřit o nejhezčí barvu, nejzajímavější fantaskní formu a nejsvůdnější vůni. Místní řemeslníci budou na show prezentovat svou kvalifikovanou práci: sochy, foukání a rytí skla, keramiku aj.

Praktické informace pro návštěvu Festivalu citrusů v Mentonu

Všechny akce festivalu – zlaté ovocné přehlídky, noční přehlídky (obojí dohromady za 25 € pro dospělého a za 10 € pro děti mezi 6–14 lety), výstavy citrusových vzorků (12 € nebo 6 €) a zahrad světel (13 € nebo 8 €) – se konají v zajištěných uzavřených prostorách. To znamená, že musíte zakoupit vstupenku nebo mít odznak, akreditaci či pozvánku, abyste mohli projít bezpečností. Pouze děti do šesti let jsou osvobozeny od placení vstupného, jsou-li doprovázeny dospělou osobou, která splnila výše uvedené podmínky. K výstavě citrusových vzorků se lze dostat několika vchody podél zahrad Biovès. Pouze hlavní vstupy naproti hotelu Casino Barrière umožňují přístup do zahrady světla. U každého vstupu budou prováděny kontroly pomocí detektorů kovů. Návštěvníkům se doporučuje přijít nejméně hodinu před událostí a s minimálním množstvím potřebných předmětů (jsou zakázány velké kufry nebo tašky, maskování, zbraně – dokonce i umělé, ostré či špičaté věci, rachejtle, skleněné a kovové nádoby). Zvířata nemají z hygienických a bezpečnostních důvodů povolen vstup.

Menton, Francouzská riviéra

Menton, Francouzská riviéra

Co se týče dopravy, ideální je využít tu vlakovou. Nádraží v Mentonu je umístěné 200 m od zahrady Biovès a je i velmi blízko nábřeží, kde se konají další akce. Automobil je nejlepší zaparkovat na veřejném parkovišti, nicméně jako vhodnější řešení se jeví využití veřejné dopravy.

Kvalitní a rozmanité ubytování zajišťuje třicet místních hotelů (jedna až čtyřhvězdičkových), včetně populárního hotelu Napoleon přímo na nábřeží, jenž má kosmopolitní atmosféru. Dále se nabízí kemp Saint Michel, čtyři apartmány, dva domy k sezonnímu pronájmu, chalupy aj. Festival je pochopitelně vyhledávanou akcí, a tak je samozřejmě dobré rezervovat si pokoje s dostatečným předstihem. Bývají velice rychle vyprodané. Alternativou je pobyt v Nice.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín