Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Festival středověké růže na Rhodosu vás vezme do minulosti

Festival středověké růže na Rhodosu

Festival středověké růže na Rhodosu © Medieval Rose

Pokud máte v oblibě různé historické slavnosti, mohlo by vás zajímat, že na Rhodosu se má ve dnech 25.–27. května 2018 konat již podvanácté oblíbený Festival středověké růže. Ten vás vezme na výlet do pohádkového středověku, provede vás tajuplnými ulicemi historického města a vyčaruje vzpomínky, které vás zahřejí u srdce.

Co všechno festival přinese?

Středověká růže je nevládní a nezisková kulturní organizace, jež vznikla roku 2005 za účelem založení a provozování středověkého festivalu. Tradice, mýty a historie se spojí, aby vám prostřednictvím zábavných her, workshopů a představení přinesly nevšední zážitek. Ten bude ještě intenzivnější díky řadě hudebníků, herců, umělců a řemeslníků. Můžete se tu setkat také s vílami, čarodějnicemi i draky a stát se svědky bitev z dávné minulosti.

Prozkoumejte místo, jehož zachované historické jádro se díky velké kulturní hodnotě dostalo na seznam UNESCO. Čeká na vás mimo jiné Palác velmistrů, velkolepá pevnost s vysokým cimbuřím a dlouhými hradbami, která je dominantou starého města a skutečným architektonickým skvostem. Uvnitř najdete muzeum s expozicemi starověkého a středověkého života na Rhodosu. Každý rok jsou různé části města upraveny tak, aby vás vrátily do dávných časů. Kouzelné atmosféře napomohou dřevěné stánky s tradičními jídly i řemeslnými výrobky a zajímavé výstavy.

Palác velmistrů, Rhodos

Palác velmistrů, Rhodos

Festival sponzorovaný vládou se pořádá od roku 2006. Od té doby oživuje byzantské a středověké tradice a přibližuje jedinečnou kulturu ostrova. Aktivity zahrnují semináře o středověkých uměleckých technikách, prohlídky starého města s průvodcem a rovněž středověké sympozium. Možná se dokonce dozvíte, jak si vyrobit oblek z brnění. Během festivalu se koná řada atraktivních soutěží, včetně lukostřelby, šachových partií a loutkového divadla. Podívejte se ale i na žongléry a tanečníky. Festival středověké růže zahajuje zvuk trubky a průvod rytířů. Je to přesně ten druh události, která pobaví i poučí celou rodinu.

Středověký festival

Středověký festival

Jak se na festival dostat a kde se ubytovat?

Na Rhodos se můžete dostat letecky. Mezinárodní letiště Diagoras se nachází přibližně 15–17 km od města. Během léta bývá k dispozici mnoho pravidelných charterových letů, spojujících ostrov se všemi hlavními evropskými letišti, jakož i s většinou centrálních letišť. Denně jsou zajišťovány lety z Atén, Soluně, Kosu, Lerosu, Mytilény, Karpathosu, Santorini, Kréty (města Heráklion) atd.

Druhou variantou je cesta po moři, prostřednictvím mezinárodních či místních trajektů. Spojují Rhodos s Aténami, Soluní, Heráklionem, Kyprem či Tureckem.

Co se týče ubytování, můžete využít třeba služeb hotelu Mitsis Petit Palais. Odtamtud to budete mít jen 150 metrů k pláži a pobřežní promenádě a necelý kilometr k historickému centru města Rhodos. 

Hotel Mitsis Petit Palais

Hotel Mitsis Petit Palais

Další zajímavosti o Rhodosu

Starobylé město Rhodos na stejnojmenném ostrově se díky své strategické pozici stalo jedním z nejvýznamnějších obchodních center ve Středomoří. Někdejší provincii římské a byzantské říše převzali roku 1309 rytíři Řádu svatého Jana Jeruzalémského. V té době bylo postaveno opevnění. Součástí Řecka se ostrov Rhodos stal až v roce 1948. Hlavní město přinese potěšení zejména milovníkům historie. Má dlážděné kamenné ulice i malebné úzké uličky, působivé minarety, starodávné zdi, fontány a hezká náměstí. Pamětihodností je tu celá řada, některé se datují až do starověku, převážná většina má ovšem středověký původ. Patří mezi ně rhodská akropole z helénského období (3.–2. století př. n. l.) a starý přístav Mandraki, u jehož vjezdu stával slavný Rhodský kolos. K vyhledávaným turistickým cílům ostrova náleží dále např. Údolí motýlů u Petaloudes, zelená oblast Sedmi pramenů, aquapark ve Faliraki, klášter Moni Tsambika na vysoké hoře, odkud je krásný výhled na krajinu, či archeologické naleziště Kamiros.

Ulička starého Rhodosu

Ulička starého Rhodosu

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín