Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Festivalové toulky Evropou v roce 2024

Festivaly v Evropě 2024

Festivaly v Evropě 2024 Shutterstock

Lidé na starém kontinentu od nepaměti milují oslavy všeho druhu. Proto vám přinášíme přehled těch nejoblíbenějších evropských festivalů a slavností roku 2024. Kdoví, třeba vás to inspiruje k tomu odhodit starosti a vydat se do víru zábavy!

Irsko, Den svatého Patrika (17. 3. 2024)

Den svatého Patrika, Irsko

Den svatého Patrika, Irsko Shutterstock

Vydejte se do víru oslav na počest patrona irské země ve znamení zeleného trojlístku! Jak tomu tak bývá, sváteční veselí má své náboženské kořeny, právě sv. Patrik totiž obrátil Iry na křesťanskou víru. Zelený trojlístek pak podle legendy používal k tomu, aby pohanům názorně vysvětlil svatou trojici. Dnes je tento den největší kulturní událostí roku v celém Irsku. A jeho atmosféru můžete nasát i vy, třeba rovnou v Dublinu! Pivo tu teče proudem, všude v ulicích hraje hudba a dobrá nálada je přímo nakažlivá.

Naplánujte si originální jarní prázdniny

Čtěte také:

Naplánujte si originální jarní prázdniny

Rakousko, Salzburský festival (24. 3. – 10. 4. 2024)

Salzburk, Rakousko

Salzburk, Rakousko Shutterstock

Poznejte Mozartovo město v době, kdy se z něj každoročně stává jedno velké jeviště! Tradiční oslava hudby začíná v rakouské metropoli zpravidla ve chvíli, kdy se o slovo začíná hlásit jaro. Čeká vás nepřeberné množství koncertů, divadlo, opera, scénický tanec a mnoho dalšího. Nápad vznikl před více než sto lety a zprvu se jednalo o komorní kulturní akci pro hrstku diváků. Dnes je festival jednou z nejprestižnějších přehlídek hudby a umění na světě. Užijte si ho v celé jeho kráse v kulisách historického centra Salzburku, které je právem zapsané na seznam světového dědictví UNESCO.

Dovolená v Rakousku

Francie, Filmový festival v Cannes (14.–25. 5. 2024)

Červený koberec v Cannes, Francie

Červený koberec v Cannes, Francie Shutterstock

Asi jen těžko byste ve svém okoli hledali někoho, kdo nikdy neslyšel o prestižním festivalu v Cannes. Během tradičního filmového svátku se na jihu Francie každoročně scházejí největší herecké hvězdy, režiséři i producenti, aby společně předali prestižní ceny v různých filmových kategoriích. Honosná akce se koná v kulisách francouzské Riviéry a kromě zvučných jmen umělců z celého světa, láká do svých útrob i obyčejné smrtelníky. Během konání festivalu se v destinaci pořádá mnoho doprovodných kulturních akcí, večírků a promítání. Nasát atmosféru města během těchto dnů, je pro mnohé zážitkem na celý život. 

Švýcarsko, Art Basel (13.–16. 6. 2024)

Basilej, město galerií

Basilej, město galerií Shutterstock

S příchodem léta se švýcarská Basilej tradičně stává centrem nejvýznamnějšího veletrhu současného umění na světě. Ve městě, které je křižovatkou tří států (Švýcarsko, Francie a Německo), tak můžete obdivovat díla známých umělců. Uvolněná metropole, která v rámci akce poskytuje světovým galeriím platformu pro vystavování i prodej umění, byla pro tuto příležitost snad stvořená. Navzdory malé rozloze se tu nachází více než 40 muzeií a Basilej je proto často označována jako kolébka švýcarské kultury. V době konání festivalu se kosmopolitní město kapesní velikosti promění v rušné místo s neopakovatelným geniem loci. 

Užijte si ty nejlepší evropské letní festivaly

Čtěte také:

Užijte si ty nejlepší evropské letní festivaly

Belgie, Tomorrowland (19.–28. 7. 2024)

Tomorrowland, Belgie

Tomorrowland, Belgie Shutterstock

Bije vaše srdce pro elektronickou hudbu? Neváhejte a navštivte Tomorrowland! Sehnat lístek na tuto ikonickou akci je sice husarským kouskem, ale pokud se vám to podaří, čeká vás sladká odměna. Těšit se můžete na hudební styly jako house, techno trance či hardcore. O vaši pozornost se bude přetahovat působivá světelná show, propracované pódium, mezinárodně uznávaní DJs a mnoho dalších umělců. Akce se koná v poetickém belgickém městečku Boom, které je nedaleko přímořského města Antverpy. 

Španělsko, La Tomatina (28.–31. 8. 2024)

Buñol v regionu Valencie, Španělsko

Buñol v regionu Valencie, Španělsko Shutterstock

Máte duši šibala a rádi byste se podívali na zoubek jižnímu Španělsku? Probuďte v sobě dětskou hravost uprostřed rajčatové bitvy! Přesně ta se totiž odehrává na legendárním festivalu ve španělském městečku Buñol. Tato bizarní zábava, které se účastní více než 40 tisíc nadšených bojovníků, má jasně daná pravidla. Jedinou zbraní jsou rajčata, která musí být před použitím rozmáčknuta, aby nebyl nikdo zraněn. Ideální garderobou jsou plavky, nebo staré oblečení, s největší pravděpodobností totiž vše budete muset hned po bitvě vyhodit. Během akce ožijí ulice ospalého městečka hudbou, průvody masek i tancem! Vrcholem večera pak bývá kulinářská soutěž o nejlepší paellu. 

Dovolená ve Španělsku

Dánsko, Festival vaření v Kodani (29. 9. – 2. 10. 2024)

Dánská gastronomie

Dánská gastronomie Shutterstock

Potěšte své chuťové pohárky pod taktovkou nejlepších dánských i mezinárodních kuchařů. Copenhagen Cooking Festival vzdává hold severské kuchyni a kultuře jídla s důrazem na udržitelnost. Akce přitahuje gurmány z celého světa svou bezprostředností, to nejlepší ze skandinávské kuchyně se tu často podává na neotřelých místech pod širým nebem. Čeká vás spousta aktivit spojených s gastronomií, včetně ukázek vaření, ochutnávek i workshopů. Mimochodem, věděli jste, že Kodań má nejvíce Michelinských hvězd ze všech měst ve Skandinávii?

Norské fjordy: Nejkrásnější šperky v klenotnici zvané Skandinávie

Čtěte také:

Norské fjordy: Nejkrásnější šperky v klenotnici zvané Skandinávie

Německo, Oktoberfest (21. 9. – 6. 10. 2024)

Oktoberfest, Mnichov

Oktoberfest, Mnichov Shutterstock

Vyhlášená akce plná dobrého jídla, hudby a pivní kultury vám otevře svou náruč v Mnichově. Největší světová událost spojená se zlatavým mokem láká nadšence ze všech koutů planety. Historie zdejšího festivalového veselí začala na královském dvoře v roce 1810 svatbou Ludvíka Bavorského, který na oslavu svého sňatku pozval celé město. Tehdejšímu obyvatelstvu se událost tak zalíbila, že v příštím roce na počest výročí uspořádali další. Dnes se pivní stany prohýbají pod tupláky s pivem a pod náporem návštěvníků, kterých sem každoročně zavítá až 6 milionů. A co vy? Oblečete tradiční drindl či bavorský kloubouček s chomáčkem kozí srsti a vrhnete se do víru pivní zábavy?

Anglie, Bonfire festival (5. 11. 2024)

Bonfire night, Anglie

Bonfire night, Anglie Shutterstock

Bonfire night je noc plná veselí, záře ohňostrojů a plápolání ohňů. Připomeňte si spolu s Brity zmaření atentátu na krále a užijte si spousty doprovodných kulturních akcí. Tzv. Noc pálení ohňů je pro Brity jedním z nejoblíbenějších svátků v roce. Radnice mnoha měst pořádají velkolepé oslavy, průvody a ohňostrojové show. Ty mají zpravidla své vyhrazené místo na obrovských pláních místních parků a atmosféra, která tu panuje, se nese v duchu smíchu a sounáležitosti. Akce v mnohém připomíná naše pálení čarodejnic, děti ve školách vyrábějí hadrové panáky jménem Guy, kteří jsou tradičně páleni a společně zpívají píseň Remember, remember, the fifth of November, o nepovedeném útoku. Místo špekáčků se jedí takzvané jacket potatoes, tedy brambory pečené v alobalu na ohni.

Francie, Festival světel (1.–10. 12. 2024)

Festival světel v Lyonu

Festival světel v Lyonu Shutterstock

Užijte si předvánoční atmosféru metropole Lyon oděné do světelných instalací! Všudypřítomná záře, třpyt a hudba linoucí se ulicemi vás naladí na tu správnou adventní notu. Město se na několik dní promění ve světelnou galerii, která je přístupná všem, zdarma a bez ohledu na věk či fyzické dispozice. I když to na první pohled nemusí být patrné, vybírány jsou pouze projekty s nízkou spotřebou energie s důrazem na ekologii. Instalace najdete na každém kroku v parcích, ulicích i na fasádách domů. Celý svátek byl původně projevem vděčnosti Panně Marii, která zachránila město před morovou epidemií. Jako projev díku dává v těchto dnech každý obyvatel Lyonu před okna zapálenou svíčku, jejichž svit jen dotváří magickou atmosféru celého festivalu. 

Dovolená ve Francii

19.02.2024 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín