Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Naplánujte si originální jarní prázdniny

Dovolená u moře

Dovolená u moře Shutterstock

Zatímco studentům a žáčkům školou povinným pomalu a jistě uplynul čas, kdy mohli zabojovat s více, či méně záludnými pololetními písemkami, před rodiči stojí podobně náročný úkol – jak si společně co nejlépe užít týden jarních prázdnin. Ať už vás srdce táhne na zasněžené sjezdovky, prosluněné pláže nebo do křivolakých městských uliček, mějte na paměti, že každé místo má své jedinečné kouzlo, když jej navštívíte s lidmi, které máte nejraději. V restauraci s výhledem na horské velikány či nekonečnou mořskou hladinu vám bude případný zhoršený prospěch vašich potomků připadat jako ideální startovní čára pro nové začátky. 

Rakousko

Lyžařský resort v  Zillertal, Rakousko

Lyžařský resort v Zillertal, Rakousko Shutterstock

Dokonale upravené sjezdovky, běžecké tratě, kam až oko dohlédne, sáňkařské dráhy, školičky pro nejmenší lyžaře, moderní infrastruktura, útulné penziony, kuchyně jako od maminky. A to jen pár hodin jízdy od domova. Do Rakouska přijíždí každoročně milovníci zimních sportů, aby si tu užili dokonalou zimní pohádku. Oblíbené středisko Zillertal je obklopené panenskou přírodou východních Tyrol a přivítá vás s plou náručí atrakcí pro všechny věkové kategorie, včetně termálního areálu Erlebnistherme Zillertal.  Supermoderní Skiwelt Wilder Kaiser – Brixental, ležící v blízkosti olympijského Kitzbühelu, kde si kromě 288 kilometrů sjezdovek, 90 moderních lanovek, 3 dětských funparků a 3 sáňkařských drah vychutnáte i krásu ledových soch v zážitkové vesničce s opravdovým iglú.

Dovolená v Rakousku 5x jinak aneb Co všechno můžete zažít v této malebné zemi?

Čtěte také:

Dovolená v Rakousku 5x jinak aneb Co všechno můžete zažít v této malebné zemi?

Lyžařská střediska Tauplitz – Bad Mitterndorf leží v oblasti Salzkammergut. Jízda z Prahy k některé ze 42 sjezdovek vám potrvá pouhé čtyři a půl hodiny. Pak už stačí jen nazout lyže nebo běžky a vychutnat si jízdu ušitou na míru vašim dovednostem. Vyzkoušet můžete také adrenalinový freestyle ze svahů lemujících horu Schneiderkogel (1 765 m. n. m.). Po parádní lyžovačce doporučujeme vychutnat si kýčovitě krásné horské scenérie v některém z après-ski barů, zadovádět si na sáňkařské dráze nebo se zajet podívat na největší přírodní skokanský můstek světa, nacházející se v nedalekém Kulmu, kam vede i dobře upravená běžkařská trasa. Komorní atmosféru vám nabídne malý lyžařský areál Mönichkirchen – Mariensee. Děti se tu naučí lyžovat v lyžařské školce, dospělí si dopřejí dobrodružnou jízdu ze sjezdovky položené v nadmořské výšce 1 450 m a všichni si pak mohou dopřát skvělý trhanec nebo škvarkový štrůdl.

Dovolená v Rakousku

Egypt

Plavba po Nilu podél Údolí králů, Egypt

Plavba po Nilu podél Údolí králů, Egypt Shutterstock

Oblíbený cíl všech milovníků šnorchlování, písčitých pláží, památek i luxusu za dostupnou cenu. Máte-li doma zvídavé žáky druhého stupně, pak jsou prázdniny ideální dobou pro poznávací zájezd za památkami starověkého Egypta. Nic neodvede znuděného teenagera od displeje mobilního telefonu lépe než dobrodružná plavba po Nilu, návštěva Údolí králů, noční prohlídka chrámu v Luxoru, focení u pyramid v Gíze, potápění v Rudém moři nebo exkurze do výrobny parfémů. Po návratu do letoviska si společně užijete pestrou nabídku hotelových restaurací, protáhnete tělo ve fitness centru a nachytáte bronz na dokonale upravené hotelové pláži. Ať už si pro svůj pobyt zvolíte živou Hurghadu, bělostné pláže v zálivu Makadi, ráj potápěčů Sharm el Sheikh nebo nejjižněji položené letovisko Marsa Alam, nudit se určitě nebudete.

Zájezdy do Egypta

Kapverdy

Solné jezero v Pedra de Lume, Kapverdy

Solné jezero v Pedra de Lume, Kapverdy Shutterstock

Vítr, jež vám vlije energii do žil, žhnoucí slunce, stylové hotely, nespoutaný oceán, karnevalové veselí i zapadlé horské vesničky. Na ostrovech, jež nezapřou svůj sopečný původ, se z vás stanou vášniví posluchači mořského příboje, zkušení degustátoři exotických pokrmů, surfaři v zácviku, požitkářští plážoví povaleči i karnevaloví tanečníci. V polovině února se ostrov São Vicente promění v jeden velký taneční parket. Proslulý karneval plný hudby a barev sem každoročně přiláká tisíce návštěvníků. Nápadité kostýmy, divoké rytmy, všudypřítomné veselí a vůně exotických pokrmů vás zcela pohltí. Ostrov má rozhodně co nabídnout i po skončení karnevalového reje. Za návštěvu stojí příjemné historické město Mindelo. Pobřeží je jako stvořené pro vodní sporty v čele s kitesurfingem a místní příroda vás okouzlí svou proměnlivostí i impozantními baobaby.

Kapverdy: Pláže, karnevalový rej i adrenalinová jízda

Čtěte také:

Kapverdy: Pláže, karnevalový rej i adrenalinová jízda

Krásné pláže, půvabné zátoky, tajemné jeskyně i romantická skaliska jsou poznávacím znamením ostrova Boa Vista. Už jeho jméno, které v překladu znamená krásný pohled, vás ujistí v tom, že právě tady vás čeká skvělá plážová dovolená. Stejně dokonalý je i svět pod mořskou hladinou, kde se prohánějí hejna pestrobarevných rybek i roztomilé mořské želvy. Ostrov Sal je díky mezinárodnímu letišti výchozím bodem pro všechny turisty. Během prohlídky 30 kilometrů dlouhého ostrova se nechte zlákat k návštěvě solného dolu Pedra de Lume a přilehlého jezera, které si hustotou vody nezadá s Mrtvým mořem. Zajímavou podívanou nabízí nedaleká jeskyně s Magickým okem – jezírkem, na jehož hladině rozehrávají sluneční paprsky okouzlující barevné divadlo. Ostrov Sal přitahuje také vyznavače vodních sportů. Chcete-li se během dovolené věnovat potápění, plavání, surfování nebo kitesurfingu, pak vám průzračně čisté vody Atlantiku nabídnou ty nejlepší podmínky.

Dovolená na Kapverdách 

Turecko

Mešita Hagia Sophia v Istanbulu, Turecko

Mešita Hagia Sophia v Istanbulu, Turecko Shutterstock

Historie, kultura, nákupy, pláže a skvělé jídlo. Turecko má co nabídnout i na sklonku zimy, kdy se tu teploty pohybují okolo příjemně jarních 20 stupňů. Předjaří je v Turecku obdobím, kdy příroda ožívá, což vytváří ideální podmínky pro prozkoumání bohaté historie této fascinující země. Jedním z míst, které si říká o návštěvu je Istanbul. Město ležící na dvou kontinentech vás uhrane orientální atmosférou i krásou světově proslulých památek. Chrám Hagia Sofia (UNESCO), palác Topkapi, bohatě zdobené mešity, rušný Velký bazar, most přes Bospor, relaxace v tradičním tureckém hammamu i o poznání evropštější ráz ulic v okolí Taksimova náměstí jsou jen zlomkem míst, na která se nezapomíná. Pamukkale (UNESCO), jeden z největších přírodních divů Turecka, září do dálky oslnivě bílou barvou i příjemně ospalou náladou. Až se dosyta pokocháte všemi půvaby vápencových teras, můžete podniknout cestu k antickému městu Hierapolis (UNESCO), kde jsou k vidění ruiny antických lázní, amfiteátru i chrámů.

Které turecké letovisko splní vaše dovolenkové sny?

Čtěte také:

Které turecké letovisko splní vaše dovolenkové sny?

Do dob Římské říše se přenesete během návštěvy Efesu (UNESCO). Procházka mramorovými ulicemi antického města s bohatou historií vás provede kolem Celsusovy knihovny až k Artemidinu Chrámu – jednomu ze sedmi divů světa. Pohled na pohádkovou krajinu Kappadokie s kouzelnými skalními formacemi si nejlépe užijete během letu horkovzdušným balónem. Po přistání zkuste prozkoumat tajuplné podzemní město Derinkuyu nebo skalní kláštery v Goreme. Zábavnou hodinu dějepisu pro celou rodinu nabízí Trója, jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v Turecku i místo, kde se zrodily mýty. Moře zážitků nabízí i Antalya, která spojuje bohatou historii s krásou Středozemního moře. Elegantní Side, ležící v samém srdci Turecké riviéry, vás oslní krásnými římskými památkami, moderní infrastrukturou i pohodovou středomořskou atmosférou. Na své si tu přijdou také vyznavači golfu, cykloturistiky či vodních sportů.

Zájezdy do Turecka

Omán

Vádí v oáze Bani Khalid, Omán

Vádí v oáze Bani Khalid, Omán Shutterstock

Omán představuje velkou výzvu pro každého, kdo si chce během zimy užít poctivou dávku slunečních paprsků, aniž by musel strávit dlouhé hodiny v letadle. Na jihovýchodě Arabského poloostrova vás v průběhu února a března přivítají průměrné teploty dosahující až 30 °C a moře vyhřáté na 25 °C. Kromě pohodlí moderních hotelových resortů, vynikajícího jídla, potápění, vodních sportů a procházek podél pobřeží Ománského zálivu si tu můžete dopřát bohatou porci zážitků. Třeba během výletu do hlavního města Muscat, kde vás svou oslnivou krásou ohromí sultánský palác Al Alam, mešita sultána Kábuse, která ve svých rozsáhlých interiérech ukrývá takové unikáty, jakými jsou 70 metrů dlouhý ručně tkaný koberec nebo lustr, měřící více než 14 metrů.

Omán: Dokonalá dovolená uprostřed orientu

Čtěte také:

Omán: Dokonalá dovolená uprostřed orientu

Dobrodružství ve stylu Indiana Jonese prožijete během projížďky džípem do vyprahlého vnitrozemí, kde se střídají strmé soutěsky a vyprahlá pouštní krajina s temně zelenými oázami. Cestou k pevnostem Nazvá, Bahla či Rustak vám budou dělat společnost stáda divokých velbloudů. Tu pravou plážovou pohodu slibují široké písčité pláže Salalah Beach či Mirbat Beach, které jsou jako stvořené pro dovádění ve vlnách, šnorchlování i nekonečnou relaxaci.

Zájezdy do Ománu

Madeira

Vyhlídka z Cabo Giaro, Madeira

Vyhlídka z Cabo Giaro, Madeira Shutterstock

Chcete-li si užít jarní prázdniny skutečně stylově, pak si dopřejte týden na ostrově věčného jara. Do kufru přibalte pohodlnou obuv, sluneční brýle a funkční oblečení a pusťte se do objevování ostrova, kde je vzduch cítit mořem a květinami, příroda vás rozmazlí bohatou dávkou zeleně a v tajuplných vavřínových pralesích na chvilku zapomenete, že se nacházíte jen čtyři hodiny letu od domova. V únoru a březnu se tu teploty pohybují mezi 16 a 20 °C. I když je Madeira známá jako ostrov levád a náročných terénů, bez problémů si tu užijete i nenáročné rodinné putování krajinou vodopádů, dechberoucích vyhlídek, malebných vísek, úhledně členěných políček i divokého pobřeží, omývaného rozbouřenými vlnami Atlantiku.

Madeira: 15 tipů pro dokonalou dovolenou na ostrově věčného jara

Čtěte také:

Madeira: 15 tipů pro dokonalou dovolenou na ostrově věčného jara

Odměnou pro malé výletníky může být návštěva botanické zahrady Monte Palace Tropical Garden, která se nachází v kopci nad hlavním městem ostrova Funchal. Velkým zážitkem bude už samotná jízda lanovkou, během které si prohlédnete z výšky dokonale udržované zahrady s nekonečným množstvím rozkvetlých orchidejí, ibišků, azalek, anturií, rozložitými korkovými duby i olivovníky. Pokud máte rádi adrenalinové atrakce, pak zkuste sjezd na saních z vrcholu hory Monte, tyčící se nad ostrovní metropolí, procházku po prosklené vyhlídkové plošině Cabo Giaro nebo vyjížďku na ostrov Porto Santo, který kromě krásné 9 kilometrů dlouhé pláže nabízí i možnost pozorování vorvaňů, delfínů i kulohlavců.

Dovolená na Madeiře

Spojené arabské emiráty

Panorama hlavního města Ajman, Ajman

Panorama hlavního města Ajman, Ajman Shutterstock

Dubaj plná mrakodrapů, rekordních atrakcí, inovací, všudypřítomného ruchu, nákupů bez hranic, dlouhých písčitých pláží, třpytivého nočního života, trendy restaurací, ale i hluboce zakořeněných tradic. Ač by se mohlo zdát, že jsou všechny dubajské atrakce i hlavní dominanty tak notoricky známé, že už vás tu nemůže nic překvapit, dost možná strávíte začátek dovolené s hlavou zakloněnou dozadu a nutkavou potřebou sdílet své dojmy s vašimi nejbližšími. Živelná futuristické metropole vybudovaná uprostřed pouště, totiž nikdy nenudí! Kromě bezpočtu zábavních parků tu najdete i zelené městské oázy, jezero Al Qudra s množstvím volně žijících živočichů, motýlí zahradu a zdánlivě nekonečné písčité pláže s pozvolným vstupem do blankytně modrých vod Perského zálivu.

Hravá Dubaj aneb Žhavé novinky z města budoucnosti

Čtěte také:

Hravá Dubaj aneb Žhavé novinky z města budoucnosti

Kdyby se vám zdál koktejl zážitků příliš koncentrovaný, můžete zkusit změnu prostředí a vyrazit do sousedního emirátu Ajman. O vaši přízeň tu bude usilovat divoká přírodní rezervace Al Zorah, kterou prozkoumáte zblízka během plavby na kajaku, horské masivy Manama a Masfut i loděnice, ve kterých poodhalíte tajemství výroby tradičních lodí dhow. Stále větší popularitě se těší největší z emirátů Abú Dhabí. Stejnojmenná metropole je dokonalým synonymem luxusu a neomezených možností. Sídlí tu celá řada zábavních parků, módních domů, muzeí, galerií, okázalých paláců, mešit, luxusních hotelů, aquaparků i nákupních center. Zdejší pláže lemuje proslulá promenáda Corniche, která nabízí nekonečné množství zábavy i sportovního vyžití pro děti i dospělé. Rajské pláže, tradiční kuchyni, dokonalé podmínky pro potápění i další vodní sporty vás čekají ve Fujairah. Za krásnými přírodními scenériemi, vysokými horami i kořením vonícími orientálními bazary podnikněte výlet do emirátu Ras al Khaimah, který vám dopřeje vodní radovánky nejen na pláži, ale i ve třetím největším aquaparku na světě.

Zájezdy do SAE 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín