Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Které turecké letovisko splní vaše dovolenkové sny?

Kappadocia, Turecko

Kappadocia, Turecko Shutterstock

Řídíte se v životě příslovím, že štěstí přeje připraveným a všechna zásadní rozhodnutí si raději dopředu řádně promyslíte? Pokud jste si pro svou letošní dovolenou vybrali Turecko, pak vám zbývá ještě jedno příjemné dilema. Zvolit si letovisko, které splní všechny vaše dovolenkové sny. 

Historický klenot Side 

Side, Turecko

Side, Turecko Shutterstock

Jen stěží byste na Turecké riviéře hledali místo, kde vedle sebe v dokonalé symbióze stojí tisíce let staré historické stavby a nablýskané výlohy luxusních obchodů. Představa ráje na zemi se může lišit podle individuálního vkusu. Milovník historických památek by jej bezpochyby nalezl v Side, perfektně vyrovnané směsici čistého a prohřátého moře, dlouhých písčitých pláží, malebných kamenných uliček, zázemí hotelových resortů i odkazu dávných antických stavitelů.

Zájezdy do Turecka

Poklidné Colakli

Colakli, Turecko

Colakli, Turecko Shutterstock

Řadíte-li na přední příčky vašeho seznamu dovolenkových priorit především klid, pak by vám mohla učarovat pohodová atmosféra letoviska Colakli, ležícího nedaleko turisty hojně navštěvovaného Side. Nenajdete tu rušné restaurace a bary, měrou vrchovatou si však užijete procházky podél písčitých pláží, pohled na romantické západy slunce, dovádění v azurově modrých vodách Středozemního moře i autentickou tureckou kuchyni. Ideálnější místo pro slastné nic nedělání byste v Turecku hledali jen stěží.

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Čtěte také:

9 důvodů, proč vyrazit na dovolenou do Turecka

Živá Alanya

Lanovka nad Kleopatřinou pláží

Lanovka nad Kleopatřinou pláží Shutterstock

V nejnavštěvovanějším tureckém letovisku nuda rozhodně nehrozí. Stačí si stopnout dolmuš a nechat se vysadit u některého z vyhlášených nočních klubů, užít si vodní sporty na proslulé Kleopatřině pláži, prohlédnout si letovisko z ptačí perspektivy z bezpečí lanovky Teleferi Alanya, zadovádět si v moderním aqua parku, shlédnout delfíní show, vystoupat k branám městské pevnosti ze 13. století nebo se nechat opájet křehkou nádherou krápníků v jeskyni Damlatas.

Rodinný Kemer

Pláž Cirali a hora Olimpos, Kemer

Pláž Cirali a hora Olimpos, Kemer Shutterstock

Krásné písčité pláže s pozvolným vstupem do poklidných vod Středozemního moře, jistota osvěžujícího větříku, srážejícího vysoké letní teploty na úroveň vyhovující malým mořským vlčkům, zeleň městských parků, trhy překypující voňavým ovocem i záruka nekonečné zábavy v některém z moderních aquaparků. Kemer vítá s otevřenou náručí rodiny s malými dětmi, které tu najdou kromě dostatku zábavy i zázemí kvalitních hotelových resortů. Třešničkou na dovolenkovém dortu může být výlet na horu Tahtali, nejvyššího pohoří jižního Turecka, z jejíhož vrcholu je nádherný výhled na okolní pohoří i moře. Nemusíte se obávat náročného výstupu drsným horským terénem. Na vyhlídkovou plošinu vás zaveze moderní kabinková lanovka.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Romantický Marmaris

Záliv Turunc, Marmaris

Záliv Turunc, Marmaris Shutterstock

Vznášíte se na zamilovaném obláčku a přejete si aby se i vaše dovolená nesla na romantických vlnách? Vydejte se prozkoumat tajná zákoutí jednoho z nejmalebnějších letovisek, ležících na Egejské riviéře. Váhu vašim láskyplným vyznáním dodají kulisy široké zátoky, lemované zlatavými plážemi s kýčovitě krásným panoramatem pohoří Taurus, zeleň piniových hájů, okouzlující staré město s úzkými uličkami i centrální náměstí s velkolepou fontánou. Nad sklenkou dobře vychlazeného vína si tu v některé z místních kaváren můžete naplánovat další dobrodružnou výpravu zvanou manželství.

10 nejkrásnějších pláží Turecka

Čtěte také:

10 nejkrásnějších pláží Turecka

Akční Kusadasi

Holubí ostrov, Kusadasi, Turecko

Holubí ostrov, Kusadasi, Turecko Shutterstock

Zábava a akce má na Egejské riviéře jméno Kusadasi. Členité pobřeží, divoká příroda a strmé kopce jsou výzvou pro milovníky turistiky i adrenalinových sportů. V průzračně čistých mořských hlubinách čekají na odvážné potápěče vraky lodí i letadel. Soumrak proměňuje ulice města v jednu velkou párty. Desítky barů, nočních klubů i stylových restaurací lákají na nekonečnou porci zábavy. Za poznáváním můžete vyrazit do nedalekého Efesu, pohádkově krásného Artemidina chrámu či bájné Jeskyně sedmispáčů.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín