Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Omán: Dokonalá dovolená uprostřed orientu

Západ slunce na poušti v Ománu

Západ slunce na poušti v Ománu Shutterstock

Máte chuť vydat se na výlet do turisty neprobádané destinace s puncem orientu? Pak přijměte naše pozvání do sultanátu Omán, tajemného krasavce z Blízkého východu. Moderní arabský stát má pro své návštěvníky nespočet es v rukávu. Přivítají vás pouště s obřími dunami, třítisícové hory s vesmírnou krajinou, pobřeží plné dlouhých písečných pláží, zelené oázy s vodopády i jezírky, špičkové hotelové resorty a hlavně přátelští, mírumilovní Ománci. Ti si váží každého, kdo přijel poznat jejich zemi a udělají maximum pro to, abyste se cítili jako v bavlnce.

Tradice, vůně kadidla a ruch arabských tržišť

Vůně kadidla

Vůně kadidla Shutterstock

Omán se vás nebude snažit ohromit vysokými mrakodrapy a supermoderními technologiemi, jako sousední Spojené arabské emiráty. Najdete tu autentickou tradiční arabskou architekturu, to nejlepší jídlo i suvenýry nakoupíte na tržišti a ze všech koutů ucítíte omamnou vůni kadidla. Během posledních padesáti let prošel sultanát neuvěřitelnou proměnou s důrazem na ekologii a šetrnost k přírodě. Dnes patří k nejčistším, nejkrásnějším a nebezpečnějším zemím Arabského poloostrova.

Zájezdy do Ománu

Dobrodružství v dunách i fenomén vádí

Vádí s vodopádem, Omán

Vádí s vodopádem, Omán Shutterstock

Vydejte se v džípu na výlet do Wahibské pouště plné barevného růžového písku a zažijte adrenalin při sjíždění dun, které dosahují výšky až sto metrů. Největší poušť v zemi Rub al Chálí ukrývá kadidlovníkovou plantáž, velbloudí farmu nebo pouštní město Ubar, které bylo po dlouhá staletí pohřbeno v písku.
V Ománu najdete nespočet tzv. vádí (případně wádí), tedy údolí a dolíčků v polopouštních oblastech, jež vás uhranou vodopády a jezírky s tyrkysovou vodou, která přímo volá po tom odhodit svršky a osvěžit tělo i mysl.

Muscat nebo Salalah? Které letovisko v Ománu splní vaše dovolenkové představy?

Čtěte také:

Muscat nebo Salalah? Které letovisko v Ománu splní vaše dovolenkové představy?

Štíty hor, fjordy i pohádkový podmořský život

Fjord Khor Najd, Omán

Fjord Khor Najd, Omán Shutterstock

Nechat se omámit přírodou v Ománu je velmi snadné. Napříč celou zemí se rozprostírají hory ukrývající hluboké jeskyně i zmíněné vádí. Potkat tu můžete volně žijící velbloudy, antilopy nebo rohatého tahra arabského, který v sobě nezapře příbuzného s kozou. Měli jste za to, že na nejkrásnější fjordy narazíte hlavně ve Skandinávii? Největší a nejpůvabnější ománský fjord v Musandamu, vás přesvědčí o opaku. Přezdívá se mu arabské Norsko a můžete ho obeplout třeba na tradiční lodi zvané dhow. Všude okolo se rozprostírá křišťálová voda, ve které se odráží vápencové útesy. Nebuďte překvapení, pokud nad hladinou uvidíte skákající delfíny, žijí jich tu celá hejna. A o svůj domov pod hladinou se dělí s velrybami, či mořskými želvami.

Dovolená v Ománu

Hlavní město Muscat

Přístav v Muscat, Omán

Přístav v Muscat, Omán Shutterstock

Poznání Ománu bez prozkoumání hlavního města Muscat, by nikdy nebylo kompletní. Dodnes v něm můžete obdivovat třeba prastarý obchodní přístav, který vás snadno přenese do časů, kdy tu naloďovali ušlechtilé arabské koně spolu s voňavou pryskyřicí či hedvábím. Ujít si nenechte ani pohled na skvostnou mešitu sultána Kábúse, pevnost Nizwá nebo hrad Džabrín. Až ucítíte bolavá lýtka, dejte si v některé z mnoha tradičních kaváren karak (kořeněný čaj) a datle. Pozorujte cvrkot venku, nasávejte atmosféru města, kde se krása mešit mísí s moderní architekturou a kde orientálně odění lidé v turbanech řídí stejně rádi ty nejmodernější modely aut, jako jezdí na velbloudovi.

Památky a archeologická naleziště

Archeologické naleziště Al-Balid, Omán

Archeologické naleziště Al-Balid, Omán Shutterstock

Máte rádi, když můžete nahlédnout pod pokličku dějin a ocitnout se v kulisách míst, kde se psala historie? Pak navštivte rybářskou vesničku Taquah, ta se kromě dlouhých pláží, chlubí pevností z 19. století, která dnes slouží jako muzeum. V rámci expozice můžete obdivovat historické zbraně, šperky, nábytek i obrazy, dokonce tak, jak byly v pevnosti uskladněny, když byla ještě používána. V blízkosti se nachází archeologický park Al-Balid, který je zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO. Jedná se v podstatě o muzeum pod širým nebem, které své návštěvníky láká k obdivování ruin starého Zafaru, dříve významného přístavního města. Součástí areálu je i muzeum kadidla, suroviny, které se přezdívá ománské zlato. Díky němu se region Dhofar proslavil po celém světě.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

15.12.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín