Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Užijte si ty nejlepší evropské letní festivaly

Letní hudební festival

Letní hudební festival Shutterstock

Léto není jen doba dovolených, krásného počasí, koupání a grilování. Je to čas festivalového veselí, bezstarostné nálady a magické atmosféry, která se dá zažít jedině tehdy, když je kolem vás spousta lidí, kteří se královsky baví. Přijměte pozvání na malou návštěvu těch nejlepších evropských festivalů. Kdoví, třeba vás to strhne k tomu některý z nich vyzkoušet na vlastní kůži.

Den Nesebaru

Nesebar, Bulharsko

Nesebar, Bulharsko Shutterstock

Pokud se 15. srpna ocitnete v Bulharsku, určitě vyrazte do Nesebaru. V tento den se zde každoročně slaví svátek, který je věnován uctívání patronky města Matky Boží. Vyzdobené ulice, hudba, pouťové atrakce, stánky s jídlem a všudypřítomná radost ze života, to je důvod proč se sem sjíždějí houfy lidí ze širokého okolí. Zlatým hřebem dne pak bývá večerní dronová show s pompézním ohňostrojem. Mimochodem, do ikonického letoviska Nesebar, které je zapsáno na seznamu památek UNESCO, se za obdivováním místních kostelů a kostelíků můžete vydat kdykoliv. Vězte, že nebudete litovat.

Zájezdy do Bulharska

Regata Storica di Venezia

Závody veslařů, Regata Storica di Venezia

Závody veslařů, Regata Storica di Venezia Shutterstock

První neděle v září je v italských Benátkách zasvěcena festivalu Regata Storica. Historie praví, že událost vznikla na počest statečných místních mužů a zdatných veslařů. Těm se podařilo dostihnout piráty, kteří unesli několik benátských žen. Proto se zde konají veslařské závody a působivé přehlídky historických lodí. Celé město se oblékne do svátečního hávu a lidé si užívají neopakovatelnou atmosféru v kulisách jednoho z nejkrásnějších měst světa.

Zájezdy do Benátek

Notting Hill Carnival

Notting Hill Carnival, Londýn

Notting Hill Carnival, Londýn Shutterstock

Pro některé z vás bude možná překvapení, že jeden z největších karibských karnevalů světa, se koná v Londýně. Alegorické vozy, krásné tanečnice a všudypřítomné rytmy samby promění ulice evropské metropole v jeden velký taneční parket. Akci, která je oslavou kultury, rozmanitosti a inkluzivity, každoročně navštíví kolem dvou miliónů lidí. Letos se koná 27. a 28. srpna, tak hoďte starosti za hlavu, poznejte všechny odstíny Londýna a rozvlňte boky!

Zájezdy do Londýna

Dax Feria

Městečko Dax, Francie

Městečko Dax, Francie Shutterstock

Představte si ospalé lázeňské městečko na jihozápadě Francie, které se na pět dnů změní v býčí arénu a hudební festival zároveň. Tisíce lidí oblečených do červené a bílé se scházejí v ulicích města, zpívají, tančí a radují se za zvuků hudby lidových kapel. Návštěvníci se mohou těšit na koňskou show, návštěvu koridy, kde probíhají nekrvavé býčí zápasy, ohňostroje a spoustu autentické gastronomie. Vsadíme boty, že dobrá nálada, kterou tu načerpáte vás jen tak neopustí. Pokud byste chtěli festival v Dax v tomto roce navštívit, rezervujte si ve svém kalendáři termín od 11. do 15. srpna.

Zájezdy do Francie

Ferrara Buskers Festival

Ulice plná deštníků během festivalu v Ferrara

Ulice plná deštníků během festivalu v Ferrara Shutterstock

Ferrara je starobylé italské město, kde v podstatě na každém kroku doslova zakopnete o nějaký architektonický skvost. Její katedrály a centrum jsou zapsány ve světovém dědictví UNESCO a v těchto impozantních scenériích se každoročně koná největší festival pouličních umělců na naší planetě. Pětidenní akce, která letos vypukne 24. srpna, vás pohltí nekonvenčním uměním, hudbou, zábavou a možností potkat se s lidmi z celého světa. Festival je navíc zaměřený na ekologii, takže si užijete různé tematické workshopy a skvosty vegetariánské či bezlepkové kuchyně.

Zájezdy do Itálie

I Suoni delle Dolomiti

Italské Dolomity

Italské Dolomity Shutterstock

Milujete štíty hor, přírodu i hudbu zároveň? Pak neváhejte a užijte si událost, která v sobě spojuje letní náladu, lehkost bytí, pohádkové přírodní kulisy a odvážný mix hudebních žánrů. Společně s hudebníky se projdete po cestách ke kotlinám, loukám, mýtinám i vrcholům. Hudba tu rezonuje, vede dialog s krajinou, hraje si s ozvěnou a navozuje pocit euforického štěstí. Pokud máte volno koncem srpna, či v září, utečte za hranice všedních dnů a zažijte italské Dolomity tak, jak je neznáte.

Zájezdy do Dolomit

Festa Major de Gracia

Festa Major de Gracia, Barcelona

Festa Major de Gracia, Barcelona Shutterstock

Barcelona, největší a nejkrásnější město na pobřeží Středozemního moře každoročně láká do své náruče miliony turistů, dychtících po jejím kouzlu. A právě v útrobách metropole se koná festival, který mnoho místních považuje za vrchol roku. Sousedské spolky ve čtvrti Gracia každoročně soutěží o nejstylovější výzdobu všech koutů, ulic i náměstí. Kromě pastvy pro oči tu na vás čeká nekonečná plejáda vystoupení živých kapel, těšit se můžete třeba na španělský rock, klasiku nebo DJs hrající moderní taneční hudbu. Událost milují všichni napříč generacemi, a tak tu spatříte tančící puberťáky, manažery v oblecích, batolata i babičky, které vlní boky do rytmu. Jestli se letos ocitnete v týdnu od 15. srpna v hlavním městě Katalánska, nenechte si tenhle zážitek proklouznout mezi prsty.

Zájezdy do Barcelony

Cappadocia Balloon Fiesta

Cappadocia Balloon Fiesta, Turecko

Cappadocia Balloon Fiesta, Turecko Shutterstock

Možná jste si někdy všimli, že na různých prospektech či webech, které lákají na dovolenou v Turecku jsou fotky plné horkovzdušných balónů nad ohromující skalnatou krajinou. A můžeme vás ujistit, že se nejedná o výtvor šikovného grafika. Zdejší každoroční festival v Kappadokii v Turecku, nabízí přesně takovou podívanou pro každého návštěvníka. K nebesům vystoupá 160 vzdušných balónů současně a vysoko nad zemí se dokonce konají i večírky, degustace jídel, soutěže nebo koncerty. Pokud máte zájem si tuhle cestu do oblak vyzkoušet na vlastní kůži, udělejte si letos čas v termínu od 25. do 27. srpna.

Zájezdy do Turecka

31.07.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín