Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fotíme se na Výbornou

Někdy dělám modelku já :-)

Někdy dělám modelku já :-)

„Holky pojďte blíž k sobě a prosím tvařte se víc nadšeně.“ Snažím se uprostřed rozžhaveného náměstí vydolovat z Nikolky a Terezky náznak úsměvu. Zpocená až na zádech krotím holky, lačně pokukující po stánku se zmrzlinou. Petr využil mé chvilkové nepozornosti a unikl do chladivého náručí nedaleké kavárny. Ani tady neuteče mé touze po dokonalém snímku.

Možná, jste také někdy absolvovali k uzoufání nudnou návštěvu spojenou s prohlížením fotek z dovolené. U dvacáté fotky dětí dovádějících v moři mě obvykle přepadá silná touha sebrat se a beze slova utéct. Ne, takhle naše kamarády týrat nebudeme. Fotky z naší letošní dovolené musí být jiné. A tak si píši Ježíškovi o digitální zrcadlovku. Musela jsem být celý rok hodná, protože pod stromečkem ji skutečně nacházím, spolu s poukazem na fotografický kurz.  

A tak jsem konečně pochopila pravý význam fotografických pojmů. Ostření, kompozice, nasvětlení, úhel focení nebo kontrast. Technické detaily jsem si raději zapsala, ale tu nejdůležitější myšlenku jen tak z hlavy nepustím. Fotka musí být především něčím zajímavá a dynamická.

Fotka musí být něčím zajímavá a dynamická

Fotka musí být něčím zajímavá a dynamická

Chcete mít z letošní dovolené také co nejpěknější záběry? Pak se zkuste řídit těmito jednoduchými pravidly:

1. Najděte ideální světlo

Nic naplat. Nejkrásnější světlo vykouzlí obvykle vycházející slunce. Své by o tom mohli vyprávět nejen profesionální fotografové a modelky, ale i jogíni, vítající slunce v krkolomných pozicích. Pokud vás děsí představa brzkého vstávání, pak máte šanci ještě při západu slunce.

2. Vyzkoušejte různé perspektivy

Myslíte, že již není možné vyfotografovat třeba Eiffelovu věž nebo řeckou pláž Navagio zajímavě? Zkuste změnit perspektivu. Přesuňte se na vyvýšené místo nebo naopak umístěte fotoaparát blízko k zemi nebo kmeni stromu. Budete překvapeni, jak originální budou vaše snímky.

Vyzkoušejte různé perspektivy

Vyzkoušejte různé perspektivy

3. Udržujte fotoaparát v dokonalé kondici

Poškrábaný objektiv, čočka zanesená pískem nebo slabá baterie může zhatit veškeré vaše umělecké snahy. Věnujte svému fotoaparátu dostatečnou péči a pro jistotu mějte při ruce  i náhradní baterii. Nikdy nevíte na jaký fotografický skvost narazíte.

4. Přeneste do fotografie atmosféru

Strnulé pózy s notoricky známými památkami v pozadí jsou k uzoufání nudné. Kupte si raději pohlednici a hledejte zajímavé detaily. Právě ty jsou kořením každé dovolené. Pastvou pro oči bývají tradiční trhy, plné barev a vůní. Zatoužíte-li po snímku s dokonale fotogenickým domorodcem, pak se nikdy nezapomeňte zeptat, zda souhlasí. Předejdete tak nepříjemným situacím. Nezapomeňte, že úsměv obvykle prolomí ledy.

Při focení lidí si předem vyžádejte souhlas

Při focení lidí si předem vyžádejte souhlas

5. Pořiďte si ten správný fotoaparát

Jste dynamický typ nebo spíše rozvážný střelec? Vyberte si fotoaparát přesně na míru. Nemusí to být nutně nejnovější model za hromadu peněz. Baťůžkáři ocení lehké zařízení nenáročné na údržbu. Detailisté sáhnou neomylně po zrcadlovce s dokonalým objektivem. Děti se výborně vyřádí s podvodním fotoaparátem.

6. Foťte jen to nejlepší

Pečlivě zvažujte jaký snímek pořídíte. U fotografování, stejně jako v životě, platí pravidlo, že méně znamená více.

Foťte jen to nejlepší

Foťte jen to nejlepší

23.07.2018 Anna Výborná

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín