Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzské Albi nadchne nejen krásnou biskupskou oblastí

Albi, Francie

Albi, Francie

Město Albi s křivolakými uličkami a historickými budovami leží na řece Tarn na jihu Francie, asi 50 km severozápadně od Toulouse. Dodnes si zachovalo svůj historický charakter a je pravděpodobně nejzajímavějším městem v regionu Midi-Pyrénées. V roce 2009 byla jeho biskupská oblast, zahrnující mj. katedrálu a biskupský palác Palais de la Berbie, zařazena do seznamu světového dědictví UNESCO. Albi toho však nabízí mnohem více. Sídlí tu např. také elitní škola Lycée Lapérouse s několika literárními odděleními a množstvím jedinečných hudebních nástrojů.

Katedrála Sainte-Cécile

Impozantní středověká katedrála Sainte-Cécile byla vždy pozoruhodnou a jedinečnou památkou. Postavili ji a opevnili z cihel mezi lety 1282 a 1482. Zvenku vypadá skoro jako nějaká ohromná řada středověkých obilných sil či jako nepřístupná vojenská pevnost. Je to nejmohutnější stavba z pálených cihel na světě. Uvnitř je ale jemná gotická dlažba z kamene a dřeva. Jedná se dozajista o jednu z nejkrásnějších pozdně gotických budov ve Francii, jejíž zvláštní zajímavostí jsou mohutné nástěnné malby italských umělců. Vyniká tu zejména freska Posledního soudu z 15. století. Malby zdobí celou západní stěnu katedrály.

Katedrála Sainte-Cécile v Albi

Katedrála Sainte-Cécile v Albi

Palais de la Berbie

Vedle katedrály stojí podobně masivní a opevněný biskupský palác Palais de la Berbie, jedna z nejstarších a nejlépe zachovaných hradních staveb Francie. Jeho součástí je nádherné muzeum Henriho de Toulouse-Lautrec (1864–1901), velkého post-impresionistického ikonografa konce 19. století. Byl to rodák z Albi a místní muzeum hostí největší sbírku jeho práce. Kromě toho je zde vystaveno mnoho děl Edgara Degase, Augusta Rodina i jiných význačných umělců.

Palais de la Berbie, Albi

Palais de la Berbie, Albi

Pont Vieux

Pěší zóna vedle západního konce katedrály vás zavede na místo s výhledem na řeku Tarn a staré biskupské zahrady. Proti katedrále je možno vidět starý most Pont Vieux. Je starý tisíc let a stále ještě v provozu. Byl postaven z kamene roku 1035 a nese ho osm mostních oblouků. Ve 14. století byl opevněn a doplněn padacím mostem. Dostanete se k němu pěšky po ulici před vchodem do muzea Henriho de Toulouse-Lautrec.

Pont Vieux, Albi

Pont Vieux, Albi

Kolegiátní kostel Saint-Salvi

Katolický kostel má pestrý vzhled, kombinuje románské umění Languedocu a gotické prvky. K jeho vybavení patří mj. sbírka místních plastik z pozdního středověku. Rekonstruovaná část severní galerie, připojená ke kostelu, obsahuje hrobku bratří Malzevi. Galerie byla vyhlášena jako historická památka 16. října 1922. Věžička kostela s rozhlednou ze 14. století byla postavena tak, aby sloužila městskému strážníkovi. Kostel patří spolu se sousedním klášterem Saint-Salvi (dle jména prvního biskupa ve městě) k biskupské oblasti chráněné UNESCEM. Pozoruhodný celek staveb pochází z 12. století.

Klášter Saint-Salvi, Albi

Klášter Saint-Salvi, Albi Jean-Christophe BENOIST

Zajímavosti v okolí Albi

Pro návštěvníky města Albi, kteří by rádi poznali i další atraktivní místa v oblasti, vyčnívají hned tři poutavé body. Západně od Albi je Gaillac. Zajděte se podívat k tamním vinohradům a ochutnejte některá výtečná vína. Poblíž jsou rovněž zajímavé opevněné vesnice, zejména Puycelsi a Castelnau de Montmiral.

Gaillac, Francie

Gaillac, Francie

Severozápadně od Albi leží neuvěřitelné městečko Cordes sur Ciel, rozkládající se na kopci nad dvěma údolími. Dodnes si zachovalo pozoruhodnou sbírku středověkých městských domů a ulic. Patří k nejkrásnějším ve Francii.

Cordes sur Ciel, Francie

Cordes sur Ciel, Francie

Na sever od Albi pak stojí kdysi uhelné město Carmaux se zajímavým důlním muzeem. Návštěvníci se mohou dostat až 350 m hluboko do podzemí v rekonstruovaném uhelném dole.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín