Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fuerteventura: 6 nejkrásnějších míst, která nesmíte minout

Morro Jable, Fuerteventura

Morro Jable, Fuerteventura

Kanárské ostrovy jsou přehlídkou překrásných hor, měst i moře. Na čem si však v případě Fuerteventury dala příroda opravdu  záležet, to je bezesporu zdejší pobřeží lemované více než 200 km pláží se zlatým pískem a tyrkysovým mořem. Ve výčtu nejkrásnějších míst ovšem nezaostává ani vnitrozemí se svojí specifickou vyprahlou krajinou a krásnými městy.

Pokud plánujete dovolenou na Fuerteventuře, podívejte se na náš seznam těch nejkrásnějších míst a nechte se inspirovat!

1. Ostrov Lobos

Jen kousek od pobřeží oblíbeného letoviska Corralejo na severu Fuerteventury leží překrásný ostrov Lobos. Své návštěvníky umí okouzlit nejen díky nádhernému pobřeží, ale také díky scenériím ve vnitrozemí ostrova, jemuž vévodí 127 metrů vysoká hora Caldera. Ostrov křižují četné turistické i cyklistické stezky, na jejichž trasách objevíte ta nejkrásnější místa Lobosu. Zdejší přírodní podmínky jsou ideální pro život mnoha živočišných i rostlinných druhů, kterým se zde znamenitě daří. Kromě četného ptactva tu můžete zahlédnout i několik endemických živočichů a rostlin. S trochou štěstí můžete ve vodách kolem ostrova zahlédnout i pravidelné návštěvníky Lobosu delfíny, kulohlavce anebo žraloky kladivouny.

Ostrov Lobos

Ostrov Lobos

2. Posvátná hora Tindaya

Nedaleko města La Oliva na severovýchodě Fuerteventury leží hora Tindaya, jejíž existence vzbuzuje pozornost již odnepaměti. Těžko říci, čím okouzlila původní obyvatele ostrova Majoreros – snad nezvykle světlou barvou nebo závratnou výškou uprostřed jinak nížinaté krajiny s typickým načervenalým zbarvením? To už asi nikdo nezjistí. Něco však místní obyvatele přimělo vytvořit na vrcholku hory více než sto kamenných rytin připomínajících lidské stopy, a začít Tindayu uctívat jako posvátnou. Ona aura tajemnosti se nad horou Tindaya vznáší dodnes a je téměř jisté, že každý, kdo tuto „horu čarodějnic“ navštíví, bude okouzlen – když ne její mystičností, pak ovšem rozhodně alespoň úchvatnými výhledy, které se z vrcholku Tindayi naskýtají.

Posvátná hora Tindaya

Posvátná hora Tindaya

3. Přírodní rezervace Jandía

Jih Fuerteventury tvoří rozsáhlý poloostrov Jandía, jehož značná část byla díky své výjimečné krajině roku 1987 prohlášena přírodní rezervací. Dlouhé, pohádkově krásné pláže zde lemují dramaticky tmavé hory, jejichž nejvyšší vrcholky sahají až do 800 m nad mořem. Přírodní rezervace Jandía je ideálním místem, kde poznat sílu a rozmanitost zdejší přírody. Pokud do této přírodní rezervace zavítáte, rozhodně nezapomeňte navštívit ikonickou pláž Cofete. Zde se sice z důvodu velkých vln a především silných podmořských proudů nedá koupat, ovšem vizuální zážitek, který si odsud odnesete, bude nezapomenutelný.

Západ slunce na pláži Cofete

Západ slunce na pláži Cofete

4. Jeskyně a skály v Ajuy

Malá vesnička Ajuy, ležící na západě ostrova, má vskutku co nabídnout. Geografická oblast, ve které Ajuy leží, totiž pamatuje samotné počátky vzniku ostrova – právě zde údajně leží vůbec nejstarší skály z celých Kanárských ostrovů. V okolí vesnice můžete dodnes najít i zkamenělé písečné duny anebo pozůstatky říčních koryt, jimiž tu voda proudila před miliony lety. Neopomenutelnou atrakcí jsou také jeskyně vyhloubené ve stěnách pobřežních útesů, v nichž se prý kdysi dokonce tajně ukrývali piráti.

Jeskyně a skály v Ajuy

Jeskyně a skály v Ajuy

5. Město Betancuria

Ač je to možná k neuvěření, toto ospalé městečko ležící v údolí na středozápadě ostrova, kdysi bývalo hlavním městem Fuerteventury. Když Jean de Béthencourt dobyl na počátku 15. století ostrov, bylo to právě zde, kde se Španělé rozhodli založit své první město. I přes pozdější úpadek spojený třeba s ničivými nájezdy pirátů si Betancuria dokázala post hlavního města udržet až do roku 1834. Město vás nadchne krásnou koloniální architekturou v čele s kostelem Nuestra Seňora de la Concepción, chrámem Nuestra Seňora de la Peňa nebo klášterem San Buenaventura. Šarm, kterým každá ulička historického centra oplývá, si zkrátka zamilujete.

Město Betancuria

Město Betancuria

6. Písečné duny Corralejo

Corralejo je jedním z nejoblíbenějších prázdninových resortů na Fuerteventuře. Jen kousek od této původně rybářské vesnice na severu ostrova se přitom rozprostírá obrovský, 11 km dlouhý pás písečných dun, jejichž mohutné svahy krotí až tyrkysové břehy Atlantského oceánu.  Tato pozoruhodná písečná scenérie je natolik krásná, že byla roku 2002 vyhlášena přírodním parkem. Pláž na úpatí dun je navíc tak dlouhá, že je prakticky nemožné, aby tu bylo někdy přelidněno. Pozvolna sestupující mořské dno a příjemně teplou vodu jistě uvítají rodiny s malými dětmi, zátoky s vlnami zase vyznavači všemožných vodních sportů.

Písečné duny Corralejo

Písečné duny Corralejo

22.02.2018 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín