Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Galapágy, perla Ekvádoru

Endemický leguán galapážský

Endemický leguán galapážský

Existuje jen jediné místo, které je charakteristické čistou, neprozkoumanou přírodou, netradiční faunou a nádechem tajemna. Galapágy, ekvádorské souostroví, má již mnoho let pověst tajuplného místa, které budí zájem v každém správném dobrodruhovi.

Jediným lákadlem však není pouze fauna a flora. Galapágy mají bohatou historii a hrají významnou roli především v teorii o vývoji druhů od Charlese Darwina. Ten se roku 1835 zdržel se svojí výzkumnou lodí právě na těchto ostrovech, kde několik týdnů zkoumal vývojová stadia zdejších exotických zvířat. Těm tedy můžeme poděkovat například za existenci evoluční teorie.

Jaký typ transferu na Galapágy zvolit?

Těchto celkem 19 sopečných ostrovů leží přibližně 1000 kilometrů od Ekvádoru, pod který oficiálně spadají. Obydlené jsou však pouze čtyři z nich -  Isabela, Santa Cruz, San Cristobal a Floriana. Nejprve tedy absolvujete cestu letadlem do ekvádorského hlavního města Quita a odsud přeletíte na jeden z  ostrovů. Poté se nabízejí hned dva možné typy pobytů, z nichž můžete vybírat a věřte, že oba mají něco do sebe. První možností je plavba, která sice vyjde na více peněz, ale nabízí procestování většího počtu ostrovů. Přepychové výletní lodě podnikají cesty i na ostrovy, které nejsou obydlené, turista se však musí smířit s programem jednotlivých plavidel, který je předem daný. Druhý možný pobyt je ubytování na jednom ze čtyř obydlených ostrovů. Tato varianta vám dává větší svobodu při organizaci výletů, ale pokud chcete navštívit i neobydlené části, je nutné zapůjčení plavidla případně i s průvodcem nebo zakoupení některého z celodenních výletů.

Ostrov Bartolomé

Ostrov Bartolomé

Kdy na Galapágy vycestovat?

Kdykoli během roku se rozhodnete, bude to správně. Počasí na Galapágách nebrání návštěvám v kteroukoli dobu, záleží tedy pouze na účelu vaší cesty. Obecně lze říci, že se na Galapágách střídají dvě období. Od července přibližně do prosince zde panuje období sucha, během kterého přetrvává slunečné počasí, ale voda v moři je studenější, okolo 22 stupňů. V ostatních měsících pak hovoříme o teplém období, kdy nás tu a tam zastihnou mírné přeháňky, ale mořská voda je se svými 26 stupni ideální především pro milovníky šnorchlování. Povzbudivá je navíc i informace, že se jedná o velmi bezpečnou zemi – kriminalita je zde opravdu nízká.

Želva sloní

Želva sloní

Jaké jsou náklady při cestě na Galapágy?

Při tomto typu zájezdu rozhodně není dobré podcenit finanční prostředky, jelikož Galapágy jsou opravdu nákladné, mnohem více než návštěva samotného Ekvádoru. Obecně vyjde lépe zakoupení ubytování na ostrovech než plavba lodí, stále se však bavíme o částkách v řádu desetitisíců za jednotlivé položky. Letenka nás vyjde zhruba na 500 amerických dolarů při přeletu mezi ostrovy, pokud tedy cestujeme na vlastní pěst, celkem nás lety oběma směry vyjdou dle aktuálního kurzu na necelých 30 000 korun. Z Česka do Ekvádru pak počítejme zhruba dalších 25 000 korun. Po příletu na Galapágy obohatíme ekvádorskou státní pokladnu o 100 dolarů, což je povinný poplatek za vstup do tohoto národního parku. Povinností často bývá i průvodce, který vás přijde na přibližně 90 dolarů. Samozřejmě je možné zapůjčit si jakékoli čluny, vybavení na potápění a podobně, tyto doplňkové služby se pohybují okolo 30 dolarů na hodinu. Ubytování v nějakém lepším hotelu vás vyjde asi na 50 dolarů na osobu a za noc, což je stále výhodnější než plavba, která by vás na 8 dní stála přes 2 500 dolarů i se stravou. Dobrý oběd se zde pohybuje mezi 10-15 dolary a za tuto cenu opravdu uspokojíte svoji touhu po dobrém jídle, jelikož místní kuchyně je velmi rozmanitá – typickou položkou zdejšího jídelníčku jsou samozřejmě ryby a plody moře, nechybí ani čerstvé ovoce a několik druhů andských brambor. Velmi časté jsou také směsi různých druhů masa, to vše dochucené tradiční pálivou omáčkou.

Typická kuchyně Galapág

Typická kuchyně Galapág

Se vším všudy je nutné vyhradit si na tento výlet asi 100 000 korun z vašeho rozpočtu, v této ceně jsou zahrnuty letenky, veškeré poplatky a ubytování v hotelu i s průměrnou cenou za stravování a pár výletů. Jednotlivé nabídky se pak samozřejmě cenově liší dle délky, typu a samozřejmě také programu zájezdu. Vycestovat přitom můžete na cestovní pas s platností minimálně 6 měsíců po návratu a není vyžadováno žádné speciální očkování. Poplatek za WiFi připojení není záměrně zahrnut v ceně, jelikož internetové pokrytí je na Galapágách opravdu žalostné, k dispozici je pouze v internetových kavárničkách v hlavním městě této kolonie.

Terej modronohý

Terej modronohý

Jedineční živočichové a dokonalá příroda Galapág

Všechny předchozí informace souvisí s plánováním a organizací výletu, žádná však nedokáže vyjádřit, co vás na Galapágách čeká. Celé souostroví je tvořeno většími či menšími sopkami, z nichž některé jsou činné dodnes.  Půda je zde velmi suchá a černá, jedná se o ostrovy doslova formované sopečnou aktivitou a většina povrchu jsou tedy lávové skály. Pouze na vrcholcích některých sopek rostou stromy, které se však rozhodně nepodobají ničemu, na co jsme zde zvyklí.

Ostrov Santa Fé

Ostrov Santa Fé

Zvířata jsou pak ještě pestřejší, na každém ostrově se najdou jiné druhy, které jinde na světě navíc nepotkáme. Velkou kuriozitou jsou například obří suchozemské želvy, po kterých byl tento ostrov také pojmenován, nebo ohrožený druh tučňáka galapážského, který jako jediný svého druhu žije na severní polokouli. Za zmínku rozhodně stojí také pěnkava Darwinova, která, jak již název napovídá, hrála klíčovou roli v Darwinově teorii. Ostrovy jsou navíc velmi bohaté na různé druhy suchozemských plazů, těch je zde přes dvacet. Velmi známý je například varan komodský, lávové ještěrky či gekoni. Potápěče pak jistě zaujme plavání se žraloky v lávových lagunách či sledování lachtanů z bezprostřední blízkosti – snad nikde jinde na světě nejsou totiž zvířata tak nebojácná. Tak co, troufnete se na ně podívat?

Lachtan

Lachtan

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín