Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hluboká nad Vltavou, vznešený domov Pyšné princezny

Hluboká nad Vltavou s rozlehlým parkem patří mezi nejkrásnější zámky v České republice a je významným romantickým areálem i ve světovém kontextu. Natáčela se tu jedna z našich nejoblíbenějších pohádek, Pyšná princezna. Zámek však posloužil také jako sídlo bohatého pana Violy v několika dílech rodinného seriálu Pan Tau. Krom toho jej můžeme znát z pohádky Tři bratři nebo z populárního amerického fantasy filmu Underworld: Krvavé války.

Hluboká nad Vltavou

Hluboká nad Vltavou

Jedinečná památka, nádherná zvenčí i zevnitř

Zámek stojí na návrší nad Vltavou ve stejnojmenném městě, přibližně 15 km severně od Českých Budějovic. Veřejnosti je samozřejmě přístupný, koneckonců patří k nejatraktivnějším památkám naší země. Jeho stěny a stropy jsou bohatě zdobené dřevořezbami. Některé místnosti zkrášlují obrazy evropských mistrů 16. až 18. století, lustry, vitráže a keramika. Nahlédnout lze i do soukromých pokojů posledních majitelů, knížete Adolfa a jeho manželky Hildy. V suterénu najdete zámeckou kuchyni s příjemnou cukrárnou. Zámek obklopuje romantický anglický park s pěknou sochařskou výzdobou. V bývalé jízdárně sídlí Alšova jihočeská galerie, spravující sbírku soch a obrazů holandských a vlámských malířů 17. a 18. století.

Hluboká nad Vltavou - zámecký park

Hluboká nad Vltavou - zámecký park

Prohlídkové okruhy, návštěvní doba a vstupné

První prohlídkový okruh představí reprezentační pokoje, k nimž patří ranní salon, čítárna, kuřácký salon, malá a velká jídelna, knihovna, osobní pokoje kněžny Eleonory a zbrojnice. Prohlídka bývá přístupná obvykle od úterý do neděle v čase 9:00–16:30 či 17:00. Je dlouhá 55 minut a stojí 180 Kč. Děti od šesti do osmnácti let, senioři a studenti zaplatí 130 Kč. Mladší děti mají vstup zdarma.

Detail kliky vstupních dveří

Detail kliky vstupních dveří

Druhý okruh zahrnuje soukromé apartmány posledních majitelů zámku po romantické přestavbě v polovině 19. století. Délka je stejná, základní cena činí 150 Kč, snížená 110 Kč. Během května, června a září lze tuto část zámku zhlédnout o víkendu mezi 10:00 a 16:00. O letních prázdninách bývá přístupná po celý týden.

Hluboká nad Vltavou - nádvoří

Hluboká nad Vltavou - nádvoří

Třetí okruh je zaměřen na kuchyni velkého panského domu. Nalézá se v suterénu a návštěvníky překvapí svou rozlohou i jednotlivými částmi upravenými dle charakteru pokrmů (studená kuchyně, teplá kuchyně, cukrárna). Prohlédnout si ji stihnete za 35 minut. Základní vstupenka stojí 100 Kč, snížená 70 Kč. Návštěvní doba je stejná jako u soukromých apartmánů.

Dobrodružnější duše ocení výhled na krajinu, který za příznivého počasí poskytuje zámecká věž. Tu můžete prozkoumat za 100 Kč (dospělí) nebo 70 Kč během letních prázdnin a o zářijových víkendech.

Zámecká věž

Zámecká věž

Pátý okruh je věnován hostinským pokojům. Tvoří je tři apartmány a několik pokojíků druhého patra zámku. Využívali je ubytovaní příbuzní, přátelé a vážení hosté. Jejich prohlídka trvá 70 minut a stojí 250 Kč (dospělí) či 180 Kč. Probíhá od 10:00 do 14:00, v květnu, červnu, září a říjnu pouze o víkendech, v létě od úterý do neděle.

Zámek má k dispozici také zimní prohlídkovou trasu, ta je přístupná od listopadu do poloviny března od úterý do neděle až do 16:00.

Tipy na výlety po okolí

V okolí zámku Hluboká nad Vltavou se to atraktivními památkami jen hemží. Rozhodně byste neměli vynechat Český Krumlov a jeho monumentální komplex hradu a zámku, vynikající architektonickou úrovní i kulturní tradicí. Právem byl zařazen na seznam UNESCO.

Český Krumlov

Český Krumlov

Za návštěvu stojí rovněž zelenkavý renesanční zámek Dačice z konce 16. století. Jeho prohlídková trasa nabízí jednadvacet místností, které vás provedou životem posledních generací rodiny Dalbergů. K nejhezčím renesančním stavbám Česka patří též zámek Kratochvíle, zasazený do malebné krajiny mezi lesy, pastvinami a rybníky. V 16. století jej nechal vystavět Vilém z Rožmberka. Z dalších atraktivních pamětihodností v okolí uveďme hrad a zámek v Jindřichově Hradci, areál bývalého cisterciáckého kláštera Zlatá Koruna či tajuplný hrad Zvíkov, vypínající se nad hladinou Orlické přehrady.

Hrad Zvíkov

Hrad Zvíkov

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín