Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Holandský festival ledových soch vás okouzlí

Největší evropská výstava ledových soch v kongresovém centru IJsselhallen ve městě Zwolle je stále větší a lepší. Od soboty 15. prosince 2018 do neděle 3. března 2019 vás bude lákat do dechberoucího světa křišťálově čistého ledu a třpytivého sněhu.

Nejslavnější světové příběhy v ledové podobě

Tématem letošního festivalu jsou „Světově proslulé příběhy“. Nejzručnější ledoví umělci z celého světa přijíždějí do Zwolle (120 km severovýchodně od Amsterdamu), aby na prostoru o rozloze 1200 m2 pracovali s 275 000 kilogramy ledu a stejným množstvím sněhu. Díky své šikovnosti mohou tímto způsobem předávat lidem příběhy v podobě sněhových a ledových skulptur vysokých až 6 metrů. Speciální efekty se světly, hudbou a projekcí dodávají výsledné podívané ještě více krásy a kouzla. Romeo a Julie, Tři mušketýři, Robin Hood, Farma zvířat nebo Alenka v říši divů, všechny tyto a mnohé další příběhy přivede k životu úchvatná ledová magie.

Místo konání, vstupné a otevírací doba

IJsselhallen se během vánočních svátků přemění na Winter WonderLand. Vyhřívané haly s přizpůsobeným stravováním budou vyzdobené tak, aby vše hezky ladilo s pohádkovou zimní atmosférou. Pro děti bude vytvořena speciální bezplatná oblast Winter Wonderland KidsPlaza se zábavnými atrakcemi, hrami a skákacími hrady. Po návštěvě holandského festivalu ledových soch (v angličtině nazývaného Dutch Icesculpture Festival) vás místní vlak zdarma převeze do centra města Zwolle, které je vzdálené pouhých 7 minut chůze od IJsselhallenu.

Vstupenky na festival zakoupené přímo na místě v hotovosti stojí 16,50 € (dospělí) nebo 12 € (děti 4–10 let). Za zvýhodněnou cenu si je můžete objednat na oficiálním webu akce, pak budou stát 14,50 € (dospělí) nebo 10 € (děti 4–10 let). Cena za objednávku je 2 €. Děti do tří let mají vstup zdarma.

Festival ledových soch bude přístupný každý den v týdnu od 10:00 do 17:00 během vánočních a jarních prázdnin. Mimo svátky bývá akce v pondělí zavřená.

Prohlídka města Zwolle

Spojte svou návštěvu festivalu také s procházkou po útulném a dynamickém hanzovním městě Zwolle. Moderní mini metropole se může pochlubit bohatou historií, příjemnými nákupními ulicemi s trendy obchody a schopností zapůsobit na vaše chuťové pohárky výtečným kulinářským uměním. Hlavní město provincie Overijssel na soutoku řek Vechte a Ijssel vás zve k objevování, tak se nenechte dvakrát pobízet.

Nalézá se zde mnoho kulturních institucí, např. divadlo, filmový dům a muzea. Nahlédněte do Waanders In de Broeren, nejkrásnějšího knihkupectví Nizozemska, jehož moderní interiér je protkán tradičními prvky starého klášterního kostela. Knižní sbírka i sortiment dárkových předmětů se neustále mění, stejně jako nabídka dobrého jídla a nápojů. Konají se zde i různé výstavy a koncerty. Není to tedy pouhé knihkupectví, ale místo plné zajímavých zážitků. Od úterý do soboty mívá otevřeno v čase 10:00–18:00. V pondělí a v neděli se otevírá až od dvanácti, v neděli navíc pouze do 17:00.

Zajděte se také podívat na významné výstavy v neoklasické budově rozsáhlého muzea Museum of Fundatie. V přízemí na vás čeká obsáhlá sbírka výtvarného umění od pozdního středověku až po současnost. Otevřeno bývá od úterý do neděle v čase 11:00 až 17:00.

Dalším zajímavým místem je Librije’s Hotel. Monumentální budova bývalého ženského vězení „Het Spinhuis“ byla přeměněna na pětihvězdičkový hotel s devatenácti luxusními apartmány, z nichž každý má vlastní charakter z hlediska barvy i designu. Pokoje jsou plně vybavené, bezplatně lze používat minibar a připojení k internetu. Moderní a stylová restaurace De Librije, oceněná třemi hvězdami Michelin, se nachází v bývalé dvorní zahradě. Pod skleněnou střechou si můžete vychutnat speciální kombinace vína a jídla.

Zwolle

Zwolle

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín