Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ideální čas pro návštěvu Itálie? Podzim!

Podzim u jezera Garda

Podzim u jezera Garda

Ptáte se, proč se vydat do Itálie zrovna na podzim? Každé roční období má své kouzlo, podzim nevyjímaje. Listí se halí do pestrobarevného hávu, na trh putují podzimní plodiny a produkty z nich, malá města od Apulie až k Lombardii ožívají festivaly všeho druhu. Stále ještě teplé, ale nikoliv už horké počasí láká k procházkám i koupání, příznivější ceny společně se zmenšujícími se davy turistů vás lehce přesvědčí, že jste volbou destinace pro svoji podzimní dovolenou rozhodně nešlápli vedle. Zde je náš výčet důvodu, proč navštívit Itálii zrovna na podzim.

1. Příjemné počasí

Počasí v Itálii je i na začátku podzimu velmi příjemné. Září je zpravidla ještě hodně teplé, vhodné dokonce i k plavání v moři. Říjen stále patří k teplejším měsícům, teprve až jeho konec a začátek listopadu začínají připomínat podzim, jak jej známe u nás, včetně plískanic a četných rozmarů počasí. I na podzim platí, že čím jste severněji, tím je v zemi chladněji. Ve střední Itálii je obvykle o několik stupňů tepleji než na severu, na jihu se pak ohřejete ještě více. Až budete balit svoje zavazadlo, nezapomeňte si proto sluneční brýle i deštník, ať vás nevyzpytatelné podzimní počasí nezaskočí.

Podzim v Římě

Podzim v Římě

2. Podzimní sklizeň

Stovky let přetrvávající italskou tradicí je podzimní sklizeň plodin a s ní spojené oslavy sklizně. Některým plodinám se ve zdejším prostředí extrémně daří, zejména pak olivám a hroznům. V posledním desetiletí začaly některé vinice a olivové sady umožňovat návštěvníkům pomáhat při sklizni. Zájemci tak mohou na vlastní kůži poznat něco z tradičního života místních. Podzim také přeje ochutnávkám vín, při organizované prohlídce vinic či na vlastní pěst tak můžete posoudit, které odrůdy jsou ty nej.

Chianti, Toskánsko

Chianti, Toskánsko

Od září až do listopadu probíhá sklizeň mandlí, kaštanů, bílých lanýžů, brokolice, brambor, rukoly či cuket. Pokud máte rádi dobré jídlo, období sklizně je jedinečnou příležitostí pro ochutnávání toho nejlepšího z regionálních pokrmů připravených z těch nejkvalitnějších sezónních potravin.

Bílé lanýže z Itálie

Bílé lanýže z Itálie

3. Slavnosti jídla a pití

Podzim v Itálii je ve znamení slavností, které vzdávají hold místnímu jídlu a vínu. Pokud se vám podaří alespoň jednu takovou slavnost navštívit, čeká vás nezapomenutelný zážitek. Takový pomyslný vrchol vašeho podzimního cestování. Podzim v Itálii je doslova napěchován tematickými festivaly jídla a pití. V různých koutech země narazíte na desítky festivalů, třeba festival kaštanů, čokolády, lanýžů, ryb, polenty, ale třeba i brambor a samozřejmě vína. Návštěvou některého z festivalů prožijete tu skutečnou, pravou, jedinečnou a hlavně autentickou Itálii se vším, co k ní patří. Dobrým jídlem, pitím, dobrými místními lidmi kolem vás se všemi jejich zvyky a tradicemi. Poznáte jejich kulturu, dostanete se jim takzvaně pod kůži, nahlédnete do jejich životů, což je pro mnohé hlavní důvod, proč cestovat.

Ochutnejte Itálii

Ochutnejte Itálii

4. Nižší ceny a méně turistů

Podzim v Itálii se vyznačuje pozvolným úbytkem turistů a s tím spojeným snížením cen ubytování a dalších služeb. Ceny v některých regionech klesají již od konce srpna, přes podzim a zimu (s výjimkou Vánoc) se pak drží výrazně níže než v hlavní sezóně. Avšak někde neušetříte ani na podzim. Ve vyhlášených destinacích jakými jsou Řím, Benátky, Florencie, Cinque Terre a pobřeží Amalfi, se ceny pohybují přes září a dokonce i začátkem října téměř ve stejné výši, jako přes letní sezónu. Chcete-li se vyhnout davům turistů, ušetřit a přitom se oblíbených destinací nechcete vzdát, vydejte se na cestu v říjnu či začátkem listopadu.

Manarola, Cinque Terre

Manarola, Cinque Terre

5. Barvy podzimu

Podzim v Itálii je jako ta nejkrásnější paleta malířských barev. Pěší turistika v Apeninách potěší milovníky přírody, kteří dokáží ocenit pestrost podzimní přírody. K procházkám zvou také parky, třeba Boboli Gardens ve Florencii, Parco Sempione v Milánu či překrásné zahrady Borghese a Appian Way v Římě.

Podzim v Apeninách

Podzim v Apeninách

6. Pláže na podzim 

V některých částech Itálie, jako jsou třeba Sicílie či Puglia, přetrvává slunečné a teplé počasí až do podzimu. Díky tomu se milovníci koupání a opalování nemusejí svých oblíbených činností vzdávat. Ačkoli většina obyvatel italského severu svoji plážovou sezónu již ukončila, jižní sousedé si mohou slunce a teplé moře ještě nějaký čas vychutnávat. Chcete-li pár podzimních dní strávit hlavně u moře, směřujte na jih.

Pizzomunno, Puglia, Itálie

Pizzomunno, Puglia, Itálie

7. Začátek lyžařské sezóny

Nejste-li příznivci teplých dní či dokonce netrpělivě vyhlížíte první signály blížící se zimy, jistě vás potěší, že italské Alpy zahajují svoji dlouhou lyžařskou sezónu začátkem prosince, přičemž poslední lyžaři vyjíždějí na svah mnohdy až začátkem dubna. Potěšující je rovněž fakt, že některé oblasti v Itálii nabízejí nejlevnější lyžování v Alpách.

Italské Alpy

Italské Alpy

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín