Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ideální destinace (nejen) pro sólo cestovatelky

Dámská dovolená

Dámská dovolená Shutterstock

Už jste okusili, jak povznášející může být, pokud se na cesty vydáte o samotě? Sólo výpravy jsou mezi cestovateli stále oblíbenější a na chuť jim přichází také něžné pohlaví. Není divu, cestování na vlastní pěst přináší totiž několik nesporných výhod, mezi které patří i to, že svůj program podřizujete výhradně svým preferencím. Budete mít čas utřídit si myšlenky, příležitost poznávat další světoběžníky nebo autentický život místních obyvatel.

Single cestování pomáhá budovat nezávislost, sebevědomí a přispívá k osobnímu rozvoji. Kromě špetky kuráže je klíčem k úspěchu také chytrý výběr cílové destinace. I když pro vás dovolená, při které budete paní svého času, může představovat výstup z komfortní zóny, následný pocit svobody je k nezaplacení. Pokud jsme ve vás vzbudili zvědavost a touhu vyrazit do světa sólo, vězte, že v následujících destinacích se budete cítit jako ryba ve vodě!

Mallorca

La Palma, Mallorca

La Palma, Mallorca Shutterstock

Největší z Baleárských ostrovů je skvělou dovolenkovou destinací pro všechny milovnice zábavy na vodě i na souši. Mezi pomerančovníky a citroníky tu narazíte na milé obyvatele i spoustu volnočasových příležitostí, přičemž povinnosti zůstanou daleko za vlnami Středozemního moře. K jeho břehům se můžete vydat na adrenalinovou jízdu na vodních lyžích, vyzkoušet kanoistiku nebo plachtění. Nemusí vás trápit, že těmto sportům zatím nevládnete, jistě si vyberete z nabídky nejrůznějších kurzů pro začátečníky. Mallorka je rájem pěších turistů a cyklistů, pokud si troufnete na náročnější výstupy, pohoří Serra de Tramuntana vás odmění pohádkovou podívanou na okolní krajinu. Tenisoví nadšenci nejspíš neodolají možnosti zatrénovat si na dvorcích v akademii Rafaela Nadala v Mancor de la Vall. Zábava nekončí ani když žhavé slunce sklouzne za obzor. Se setměním ožívají ulice, z hudebních klubů i koktejlových barů září světla neonů a parkety diskoték ovládnou taneční rytmy. Pokud se v noci ráda měníte ve lvici salónů, jako v ráji se budete cítit v letoviscích Magaluf, El Arenal nebo Palma de Mallorca, tady to na tanečním parketu žije až do časných ranních hodin.

Zájezdy na Mallorcu

Singapur

Dovolená v Singapuru

Dovolená v Singapuru Shutterstock

Na špičce žebříčku bezpečných států si v Asii hoví Singapur, jehož ulice zdobí nejen novodobé architektonické skvosty, ale i pověst nízké míry kriminality. Dorazit můžete plni očekávání, protože tato multikulturní a rychle se rozvíjející džungle má hodně co nabídnout. V místech, kde jdou ruku v ruce záblesky moderní doby s vyznáváním tradičních hodnot, si užijete pohled na oslnivé mrakodrapy i uklidňující oázy zeleně. Svěží zahrady i parky tu vyrůstají jako houby po dešti hlavně díky důrazu na udržitelnost a ochranu životního prostředí. Nedivte se však, pokud vás tu přepadne nákupní horečka, tamní ulice jsou obsypané luxusními butiky a obchodními centry, jako je ikonické Marina Bay Sands. Až vám po nákupním honu vyhládne, může začít hostina! Jedinečnou gastronomickou fúzi několika kultur můžete ochutnávat v pouličních stáncích i luxusních michelinských restauracích. Při své návštěvě byste neměli vynechat tzv. hawker centra, stačí když budete následovat omamnou vůni koření, která vás dovede na tržiště, kde okusíte vyhlášené národní dobroty za skvělou cenu.

Bali

Praktikování jógy na Bali

Praktikování jógy na Bali Shutterstock

Beze strachu se na sólo výpravu vydejte i do poklidného ráje plného přírodních krás, chrámové kultury a spletitých džunglí. Přivítají vás pláže všech velikostí, dlouhé písečné úseky s kvalitním zázemím střídají opuštěné plážičky na dohled vyhaslým sopečným vrcholkům a majestátním chrámům. Kromě usměvavých tváří místních obyvatel, kteří vás možná nakazí svým klidným životním tempem, tu potkáte roztomilé makaky, vzácné druhy ptáků nebo tisíce druhů rybek v pestrobarevném podmořském světě. Na Bali si nezapomeňte přibalit pohodlný cvičební úbor, je totiž ideálním mistem pro praktikování jógy. Skvěle se protáhnete ve vyhlášeném kulturním a duchovním centru Ubud, pozdrav slunci si užijete i v jógových studiích na plážích v Canggu nebo na severu ostrova v Amedu. Pokud je původním smyslem jógy obnovení spojení s vyšším bytím, jen těžko budete hledat příhodnější místo, kde se o tuto symbiózu pokusit. Ásany na rýžovém políčku, v tajemné zahradě nebo ve starodávném altánu, posílí nejen vaše tělo, ale i mysl.

8 nejlepších jógových destinací

Čtěte také:

8 nejlepších jógových destinací

Island

Jezero Jökulsárlón, Island

Jezero Jökulsárlón, Island Shutterstock

V žebříčku nejmírumilovnějších zemí se Island pravidelně umísťuje na prvních příčkách, a to zejména kvůli nízké kriminalitě a rovnoprávnosti žen a mužů. Vzkvétající turismus otevírá brány všem cestovatelům i cestovatelkám, kteří se vypravují objevit zdejší jedinečné přírodní scenérie a svěží kreativní energii. Vězte, že Island vám dokáže dobít i úplně vyšťavené baterky. Užijete si tu výpravy za mohutnými vodopády a vodními gejzíry, kráčejíc neposkvrněnou přírodu plnou ledovců i malebných údolí. Koupelí v horkých pramenech pak dokonale zregenerujete unavené svaly. Až dorazíte do hlavního města Reykjavík, vyplatí se vyměnit pohorky za taneční střevíce a užít si zdejší bujarý noční život, kterým pulzují zdejší hudební bary a kluby. Váš obdiv si jistě vyslouží i impozantní architektura inspirovaná okolní krajinou. Pokud dorazíte v zimních měsících, sladkou odměnou vaší cesty bude nejen síla, kterou vás tato ostrovní země napumpuje, ale i shlédnutí jedinečného představení plného barev, jaké umí vyčarovat jen matka příroda. Pohled na polární záři si maximálně vychutnáte u ostrova Grótta.

Norské fjordy: Nejkrásnější šperky v klenotnici zvané Skandinávie

Čtěte také:

Norské fjordy: Nejkrásnější šperky v klenotnici zvané Skandinávie

Portugalsko

Dovolená v Porto, Portugalsko

Dovolená v Porto, Portugalsko Shutterstock

Pokud se rozhodnete vydat na nejzápadnější kus pevninské Evropy, připravte se na to, že Portugalsko si vás omotá kolem prstu. Těšit se můžete na historická města, pobřeží lemované skalnatými útesy nebo posedávání v kavárnách a ochutnávání místního krále cukrovinek zvaného pastel de nata. Odhoďte všechny chmury na prosluněných plážích a vystavte tvář slunečním paprskům nebo oblékněte neopren, do ruky popadněte prkno a vyzkoušejte místní oblíbenou sportovní aktivitu. Za surfařskou kulturou zamiřte do slunného Algavre, kde se můžete toto umění naučit pod taktovkou zkušeného instruktora, na místě si půjčíte i potřebné vybavení. Jediné, co potřebujete, je touha nechat se strhnout energií oceánu a zakusit pocit absolutní svobody, které surfování přináší. Úspěšnou lekci můžete oslavit sklenkou portského, jehož sladká chuť vás bude příjemně hladit na jazyku stejně tak, jako vzpomínky na příjemné chvíle strávené na březích Atlantiku.

Dovolená v Portugalsku  

Japonsko

Gejši v Tokyu, Japonsko

Gejši v Tokyu, Japonsko Shutterstock

Zatoužíte-li někdy po tom, přenést se do světa na hony vzdáleného tomu našemu, stane se Japonsko vaší zemí zaslíbenou. Povinnosti, stres, hromada neumytého nádobí či špinavého prádla vás v zemi vycházejícího slunce rozhodně nedoženou. Zdejší svět plný tradic a zvyků v kontrastu s nejmodernějšími technologiemi, je pro našince ohromující. Na jaře vás tu přivítá krása a omamná vůně rozkvetlých sakur, nad kterými zaplesá srdce nejedné romantičky. Vydejte se na nezapomenutelnou jízdu hbitým shinkansenem, vystoupejte na posvátnou horu Fuji, bloumejte po high-tech tokijských čtvrtích, kde není výjimkou potkat se s robotem nebo obdivujte překrásné gejši. Na dosah ruky tu budete mít všechny lahodné dobroty japonské kuchyně, až dojíte svůj ramen nebo porci sushi, vydejte se po vzoru místních do zenové zahrady. Právě mezi pečlivě upravenými dřevinami dokonale uklidníte roztěkanou mysl.

5 tipů na neokoukané letní destinace do 5 hodin letu

Čtěte také:

5 tipů na neokoukané letní destinace do 5 hodin letu

Maďarsko

Lázně Széchényi v Budapešti

Lázně Széchényi v Budapešti Shutterstock

Temperamentní země vonící paprikou a tokajským vínem láká návštěvníky z celého světa koupáním v Balatonu nebo kouzlem historické Budapešti. Všechny znavené světoběžníky jako magnet táhne i zdejší proslulá lázeňská kultura plná blahodárných termálních pramenů. Historické lázně s příjemně vyhřátou vodou plnou léčebné síly se stanou ideální destinací, kam zavítáte zahnat neduhy těla i mysli. Léčivé gejzíry vyvěrají ve všech koutech Maďarska, proto máte na výběr z mnoha lokalit, kam za úlevným pobytem zamířit. Plánujete kromě relaxace poznávat i krásy Budapešti? Vyberte si lázeňský komplex Széchényi, který nabízí vnější i vnitřní bazény a řadu wellness procedur. Vyhlášeným centrem lázeňského odpočinku je město Hevíz, které proslulo tím, že ho opouští zcela zrelaxovaní návštěvníci s úsměvem od ucha k uchu. Kromě unikátních lázní tu najdete i největší termální jezero světa, v jehož vyhřátých vodách si můžete celoročně směle zaplavat pár temp. 

Zájezdy do Maďarska

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín