Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italská Pisa, to není jen šikmá věž!

Turisté z celého světa jezdí do Pisy, aby spatřili známou šikmou věž (Torre pendente) na Náměstí zázraků (Piazza dei Miracoli). Možná přitom ani netuší, že hned vedle stojí nádherná katedrála a o kousíček dál překrásné baptisterium. Také jsem byla překvapená, kolik působivých staveb je v okolí k vidění. Ostatně, můžeme se na ně společně podívat…

Baptisterium sv. Jana (Battistero di San Giovanni)

Baptisterium, největší v celé Itálii, je díky své poloze, velikosti, materiálu a stylu v souladu s impozantní budovou katedrály, která zde stála ještě před ním. Má se za to, že jej postavil architekt Deotisalvi. Uvnitř stavby se v centrální oblasti nachází křtitelnice, již vytvořil Guido da Como (1246), a kazatelna Nicoly Pisana (1260).

Baptisterium sv. Jana

Baptisterium sv. Jana

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie (Cattedrale Metropolitana Primaziale di Santa Maria Assunta)

Katedrála, jejíž stavba započala roku 1064, byla postavena ve dvou etapách. V první architekt Buscheto vytvořil základy, ve druhé fázi pak Rainaldo rozšířil budovu a fasádu. Bohaté a výtečné jsou dekorace, jejichž vývoj souvisí s často problematickou historií, vyznačující se katastrofálními událostmi, které vyvrcholily požárem roku 1595. Na výzdobě se podílela řada významných osobností, mj. Giovanni Pisano, jenž vytvořil krásnou kazatelnu (1302–1310).

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie © Simona Michálková

Šikmá věž (Torre pendente)

Kromě slavného sklonu je věž katedrály jedinečná a významná i svou historickou a uměleckou hodnotou. Neobvyklé je též její umístění dál od katedrály. Stavba byla zahájena roku 1173, již krátce nato se ovšem budova začala naklánět. Práce na ní byly v roce 1185 přerušeny a teprve asi po devadesáti letech opět obnoveny. Architekti se všemožně snažili její další naklánění mírnit, nicméně od původního projektu museli upustit. V současnosti je věž přístupná turistům za 18 € na osobu.

Šikmá věž

Šikmá věž © Simona Michálková

Hřbitov (Camposanto)

Hřbitov je poslední významnou památkou na náměstí Piazza dei Miracoli. Byl založen roku 1277 k umístění římských sarkofágů, do té doby rozptýlených po celé katedrále a znovu použitých k pohřbu místních šlechticů. Během 14. století, jak se stavba zformovala, byly vnitřní stěny zdobeny nádhernými freskami, které vytvořili dva významní umělci té doby, Francesco Traini a Bonamico Buffalmacco.

Hřbitov (Camposanto), Pisa, Itálie

Hřbitov (Camposanto), Pisa, Itálie

Muzeum sinopie (Museo delle Sinopie)

Budova, která je nyní domovem Muzea sinopie, byla založena v roce 1257 a navržena tak, aby poskytla útočiště poutníkům, chudým a nemocným lidem a nechtěným dětem. V dnešním muzeu jsou zachovány sinopie, tj. předběžné kresby či přípravné výkresy k freskám z monumentálního hřbitova. Fresky významných umělců, jako byli Buffalmacco, Antonio Veneziano nebo Spinello Aretino, kdysi pokrývaly stěny hřbitova, ale byly zničeny nebo velmi poškozeny.

Muzeum sinopie, Pisa, Itálie

Muzeum sinopie, Pisa, Itálie

Muzeum katedrály (Museo dell'Opera del Duomo)

Muzeum bylo otevřeno roku 1986 jako výsledek projektu, jehož cílem bylo umožnit lidem zhlédnout a pochopit vývoj umění v Pise, zejména tedy vývoj zdejšího středověkého sochařství, jehož jedinečná díla byla do té doby rozptýlena na různých místech. Mezi cenné exponáty patří díla Giovanniho Pisana a Nicoly Pisana. Muzeum je dočasně uzavřeno kvůli renovaci.

Museo dell'Opera del Duomo, Pisa

Museo dell'Opera del Duomo, Pisa Joanbanjo

Náměstí Piazza dei Miracoli

Náměstí je zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. 

Piazza dei Miracoli, Pisa, Itálie

Piazza dei Miracoli, Pisa, Itálie

Za 8 € na osobu můžete navštívit baptisterium, hřbitov a Muzeum sinopie. Lze si ovšem koupit vstupenky pouze do dvou z těchto památek za 7 € nebo do jedné za 5 €. Zakoupíte-li si jakoukoli vstupenku, získáte zároveň volný vstup do katedrály. V nabídce je dále Palazzo dell'Opera del Duomo za 5 €, kterážto vstupenka vám umožní přístup do všech výstavních míst.

Padlý anděl na Piazza dei Miracoli

Padlý anděl na Piazza dei Miracoli © Simona Michálková

Pokud prahnete po dalších památkách, zajděte se podívat na náměstí Piazza dei Cavalieri, které se v pozdním středověku stalo politickým a administrativním centrem. V jeho středu stojí socha Cosima I. (1596) od Francavilly. Také je tu působivá budova Palazzo dei Cavalieri di Santo Stefano (Palazzo della Carovana).

Piazza dei Cavalieri, Pisa, Itálie

Piazza dei Cavalieri, Pisa, Itálie © Simona Michálková

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín