Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak a kdy je nejlepší kupovat zájezd?

Přemýšlíte, kdy je nevhodnější doba začít plánovat letní či zimní dovolenou? Někdo začíná řešit pobyt se značným předstihem, oproti tomu spousta lidí čeká až na poslední chvíli. Obě situace mají určitě svá pro a proti.

First a last minute

V cestovním ruchu probíhají dvě vlny slev a to first minute a last minute:

  • FIRST MINUTE – jedná se o koupi v prvních chvílích, kdy vyjdou katalogy cestovních kanceláří
  • LAST MINUTE – tyto slevy začínají platit v době, kdy se blíží termín odletu. Bývá to zhruba měsíc – měsíc a půl před odletem.

Kdy je nejlepší kupovat letní dovolenou?

V průběhu října se začínají pulty plnit novými katalogy na nadcházející letní sezónu. Pokud se chystáte cestovat ve větším počtu osob, či plánujete dovolenou s dětmi, je ta pravá chvíle začít situaci řešit. Od listopadu do konce února probíhá největší vlna first minute slev. Máte největší výběr ubytovacích kapacit, letenek je více než dostatek a navíc si nahlásíte dovolenou s předstihem, takže nemusíte na poslední chvíli řešit, jestli Vás má v práci kdo zastoupit.

Při first minute akcích navíc cestovní kanceláře nabízejí mnohé výhody: děti zdarma, cestovní pojištění v rámci zájezdu, parkování u letiště v ceně, nebo při vlastní dopravě např. dálniční známky jako dárek. Navíc, pokud objednáváte pobyt s předstihem, téměř většina cestovních kanceláří nabízí možnost nízké zálohy – cca. 1000 – 1500 Kč za osobu.

V případě, že cestujete v malém počtu osob nebo Váš termín dovolené není ještě úplně jistý, můžete využít last minute slev, které jsou v podstatě srovnatelné s cenami při nákupu dopředu. Ceny zájezdů klesají a je to dáno i tím, že zbývají poslední ubytovací kapacity a několik málo letenek. Měli byste ale počítat s tím, že již není takový výběr. Většinou se jedná o hotely s nižším hodnocením a i ve výběru termínu či destinace je nutné být flexibilnější v důsledku nedostatku letenek.

Kdy je vhodné začít plánovat zimní dovolenou?

Koncem měsíce srpna začínají cestovní kanceláře vydávat své katalogy pro klienty, kteří se chystají na hory. Pokud plánujete dovolenou přes vánoční svátky či Silvestra a rádi byste pěkné ubytování u svahu, neodkládejte vyřizování na poslední chvíli. O pobyty během svátků je vždy největší zájem.

I v zimě jsou na dovolené first minutové slevy a akce. Některé kanceláře nabízejí Garanci sněhu (možnost zrušit zájezd bez stornopoplatků v případě, že nebude v daném středisku v provozu minimálně 50% délky sjezdových tratí z důvodu klimatických podmínek).

S předstihem řešte i pobyty v průběhu jarních prázdnin (únor-březen), v době konání karnevalů a různých sjezdových a běžeckých závodů. Méně vytížené měsíce, kdy je možné vybírat pobyty i na poslední chvíli jsou například listopad, začátek prosince – v této době jsou i opening ski (skipasy zadarmo či za velmi nízkou cenu), poté je to začátek ledna a konec března, v některých střediscích pak i duben, kde je opět free ski (např. Livigno).

First minute vs. last minute u exotických dovolených

Jistě si někteří z Vás pokládáte otázku, jak to se slevami funguje u dovolené na pravidelných linkách. Žádné first minute či last minute akce zde prakticky neexistují. Cena dovolené záleží na výši ceny letenky, která je velice pohyblivá. Prakticky to funguje tak, že čím méně má letecká společnost na daný termín letenek, tím se zvyšuje cena. V případě, že tedy plánujete exotickou dovolenou, začněte o ní přemýšlet aspoň půl roku dopředu, aby Vás později nepříjemně nepřekvapila výše ceny, která může být třeba dvojnásobná.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín