Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak rozluštit letenku aneb Co znamenají čísla a kódy na palubním lístku?

Co znamenají kódy na letenkách?

Co znamenají kódy na letenkách? Shutterstock

Dozvědět se z letenky veškeré informace může být pro některé velký oříšek. Co všechna ta čísla a písmena na letenkách znamenají? Zaručujeme, že po přečtení následujících řádků budete určitě moudřejší...

Palubní lístek je dostupný 24 hodin před nástupem do letadla, stačí si ho vytisknout nebo stáhnout do telefonu. Ať tak či onak, je zásadním dokumentem, který vám umožní vstup do letadla. Při charterových letech, které využívají cestovní kanceláře primárně pro cesty po Evropě a do Turecka, Egypta, Tuniska či Maroka, dostanete palubní lístek přímo na přepážce na letišti.

Čárový kód

Magnetický proužek, nazývaný BCPB, se nachází většinou na levé straně letenky. Je zpravidla skenován u brány a pomáhá urychlit proces nástupu. Skener také zaznamenává mnoho informací, které pomáhají posádce letadla. Mohou takto snadno zjistit, kolik pasažérů nastoupilo, jaká sedadla jsou obsazena a kolik zavazadel bylo zkontrolováno. 

Váš jedinečný indentifikátor

Na boarding passu nebo-li palubní vstupence najdete šestimístný alfanumerický kód. Je to váš PNR (Passenger Name Reference), přeloženo jako odkaz na jméno cestujícího nebo rezervační kód. Kód vás identifikuje jako jedinečného cestujícího a obsahuje mimo jiné i informace o vašich preferencích jídla během letu nebo jiných zvláštních požadavcích, trasu letu, případně zda cestujete ve skupině. 

Dovolená v bezpečí aneb Čím vybavit lékárničku na cesty 

Čtěte také:

Dovolená v bezpečí aneb Čím vybavit lékárničku na cesty 

Kód a číslo letu (FLIGHT NO)

Číslo letu je na letence označováno dvěma velkými písmeny a čtyřmístným kódem. Písmena označují kód letecké společnosti (např. TK – Turkish airlines,..). Číslo letu můžete vidět i na odletových tabulích.

Bezpečnostní kódy

Pokud se na vašem boarding passu nachází označení „SSSS“, pravděpodobně budete podrobeni dodatečné kontrole. Tento kód označuje vyšší bezpečnostní riziko. Letiště porovnávají cestující se seznamy center pro kontrolu terorismu a nemocí. Část cestujících je ke kontrole vybrána namátkou.

Stopover

Pokud máte na boarding passu označení S/O, bude na vašem letu mezipřistání. Některá letiště jsou hotovým rájem zábavy (například v Singapuru můžete rozjímat v tropických zahradách, zajít do kina nebo na masáž...). Jinde je lepší (pokud máte dostatek času) vyrazit ven.

Cestujte ekologicky: Abeceda tipů pro zelenější planetu

Čtěte také:

Cestujte ekologicky: Abeceda tipů pro zelenější planetu

Boarding time a Gate

Na letence máte taktéž uveden boarding time – čas, kdy se otevírají brány k nástupu do letadla. Gate označuje bránu, ke které se musíte na letišti dostavit, abyste mohli nastoupit do letadla. Ničeho se nebojte, na každém letišti jsou k bránám ukazatele.

Class a Seat

Class označuje třídu, ve které poletíte. Na drtivé většině letů z České republiky se standardně setkáte s označením Y – tedy economy class, nejnižší třída. Seat neboli sedadlo je zpravidla označeno velkým písmenem a za ním číslem řady. Většinou mají letadla 3 sedadla po levé a 3 po pravé straně. Označení sedadel je následující A(u okénka), B(prostřední), C(do uličky) a skupina písmen D(do uličky), E(prostřední), F(u okénka). Řady jsou číslovány od kabiny pilota až po ocas letadla. U dálkových letů, kdy létají velká letadla, se může rozmístění sedadel i označení měnit.

Vzhůru do oblak! Tohle je 10 nejlepších letišť světa pro rok 2019

Čtěte také:

Vzhůru do oblak! Tohle je 10 nejlepších letišť světa pro rok 2019

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín