Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzhůru do oblak! Tohle je 10 nejlepších letišť světa pro rok 2019

10 nejlepších letišť světa roku 2019

10 nejlepších letišť světa roku 2019 Shutterstock

Co dělá z obyčejného letiště to nejlepší na světě? High-tech zařízení? Přátelský personál? Skvělé rekreační vybavení? Podle společnosti Skytrax, která se zabývá hodnocením letišť na základě spokojenosti zákazníků, je to především snaha o neustálé zlepšování, inovace a dobrý dojem. Představujeme vám TOP 10 nejlepších letišť roku 2019, oceněných Cenou nejlepších světových letišť (World Airport Awards). 

1. Singapur-Changi

Letos bylo zvoleno nejlepším letištěm na světě už posedmé za sebou, a není divu! Zájem cestujících vzbuzuje například střešní bazén, dvě 24hodinová kina i nákupní místa. Dlouho očekávaný terminál Jewel Changi má přinést dokonce nejvyšší krytý vodopád na planetě. Letiště získalo ocenění i za nejlepší letištní hotel díky čtyřhvězdičkovému Crowne Plaza Changi Airport.

2. Haneda, Tokio, Japonsko

Mezinárodní letiště Tokio, známé také jako Letiště Haneda, disponuje domácími i mezinárodními terminály a hraje důležitou roli v podporování rozvoje Japonska coby turisticky orientovaného národa. Zvítězilo mimo jiné v kategorii Nejčistší letiště na světě. A to se počítá!

Čtěte také: Nejbizarnější věci, které lidem zabavili na letišti

3. Incheon, Soul, Jižní Korea

Toto mezinárodní letiště je v Jižní Koreji největší a patří k nejfrekventovanějším na Zemi. Letos získalo cenu pro nejlepší tranzitní letiště světa. Podíl na tom jistě mají četné bary a restaurace, obchůdky, zimní zahrady se spoustou zeleně, lázně, golfové hřiště či muzeum korejské kultury. V letištní hale si můžete poslechnout i živý koncert.

Dostatek pracovních zón na letišti

Dostatek pracovních zón na letišti Shutterstock

4. Dauhá Hamad, Katar

Stávající terminál letiště Hamad pojme až 30 milionů cestujících ročně a považuje se za architektonicky nejvýznamnější terminálový komplex na planetě. Zároveň je také nejluxusnější. Letiště je známé pro své tiché prostředí bez konstantního proudu oznámení, vyjímaje výzvy k modlitbě (vyhlašují se pětkrát denně).

Slavné osobnosti radí: Jak překonat jet lag

5. Hong Kong

Hongkongské mezinárodní letiště obsluhuje přes 100 aerolinek provozujících lety do přibližně 180 míst po celém světě, včetně 44 destinací na čínské pevnině. Je bývalým a mnohonásobným vítězem titulu Letiště roku.

6. Čúbu, Nagoja, Japonsko

Letiště Čúbu v prefektuře Aiči leží na umělém ostrově v zálivu Ise a slouží hlavně městu Nagoja, vzdálenému přibližně 33 km. Zajišťuje množství regionálních cest provozovaných do asijských měst, jako je Bangkok a Singapur. Delší trasy zahrnují Helsinky, Frankfurt, Honolulu a Detroit.

Relaxační zóny na letišti

Relaxační zóny na letišti Shutterstock

7. Mnichov, Německo

Mnichovské letiště je druhé nejrušnější v Německu a představuje významnou základnu společnosti Lufthansa. Má spojení do destinací po celém světě. S více než 150 obchody a zhruba 50 místy, kde se můžete dobře najíst a napít, připomíná spíš centrum města se spoustou možností a věcí k vidění.

Poznávejte: Největší dopravní letadlo světa

8. Heathrow, Londýn, Velká Británie

Největší londýnské letiště je nejrušnější v Británii, a pokud jde o osobní dopravu, pak i v Evropě. Mohlo být také světovým nejrušnějším letištěm v oblasti mezinárodní dopravy, ale tento titul patří Mezinárodnímu letišti Dubaj.

9. Narita, Tokio, Japonsko

Letiště Narita obsluhuje vnitrostátní lety a slouží také jako mezinárodní centrum společností Japan Airlines a All Nippon Airways. Od roku 2016 platí za druhé nejrušnější osobní letiště v zemi. Leží asi 60 km východně od centra Tokia.

Objevujte: Největší letiště světa

10. Curych, Švýcarsko

Největší mezinárodní letiště na území Švýcarska slouží jako základna národní společnosti Swiss International Air Lines. Na seznam nejlepších letišť se dostalo i díky rychlému odbavení cestujících.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín