Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se připravit na dlouhou cestu

Nepodceňte přípravu

Nepodceňte přípravu

Máte před sebou dlouhou cestu a přemýšlíte, jak se na ni co nejlépe připravit? Nemáte tušení, jak zabavíte sebe, natož Vaše děti? Zkusme společně rozebrat možnosti, které se nám nabízejí.

Moje první dlouhá cesta letadlem

Jednoho dne se mi naskytla příležitost odletět na Floridu. Vzhledem k tomu, že do této doby jsem měla za sebou v letadle pouze 3-4 hodiny po Evropě, to byla výzva, ale i nastávající obavy z dlouhé cesty, navíc s přestupem v Londýně a Chicagu. I když mi do teď stačily k přípravě pouhé 2-3 dny před odletem, nyní nastala jiná situace. Jak správně zvolit vybavení příručního zavazadla, které se stále věcmi plnilo a opět zase vyprazdňovalo. Nakonec mi stačila dobrá kniha (pokud jedete do země, kterou ještě neznáte, doporučuji si zakoupit průvodce - taková dlouhá cesta je k poznání ideální), výhled z okna, který naprosto miluji a sledování filmů, i když v angličtině. Nezapomeňte také na teplejší ponožky a šálu (šátek) – v oblacích je opravdu zima, hlavně od klimatizace.

Cestování letadlem

Cestování letadlem

Pokud máte na výběr, volte lety s krátkými přestupy, čekání na letišti je ta nejdelší část z celé cesty.

Dlouhá cesta autem či autobusem

Opakem je ale cesta autem či autobusem, kdy ve většině případů číst nedokážu, navíc po některých silnicích je cesta opravdu náročná.

Jako první vždy balím svůj malý overball, který mám povětšinu cesty za zády pro větší pohodlí a v noci mi slouží místo polštáře. Ať už jedu kamkoliv a čímkoliv, je pro mě důležitý dostatek pití a něco málo k jídlu. Mladší generace si cestu krátí i lahví něčeho ostřejšího, myslím ale, že pokud to přeženete, sice nebudete mít nudnou cestu, ale do smíchu Vám také nebude.

Nezapomínejte, že pokud se vydáte na delší cestu automobilem, kterou ve většině případů neznáte, je dobré, aby v autě byli minimálně 2 řidiči, kteří se v průběhu cesty mohou vystřídat kvůli únavě. Na cestu se dopředu dobře připravte, pokud nevlastníte GPS, pořiďte si aktuální automapy, ať dorazíte šťastně do cíle. Nezapomeňte se také informovat o místních dopravních předpisech a poplatcích po cestě. A nakonec? Nezapomeňte si rezervu a samozřejmě překontrolujte i další základní či povinné vybavení automobilu.

Cestování v autě

Cestování v autě

Dlouhá cesta s dětmi autem

Nejdelší cesta, i když se jedná o vzdálenost třeba 10 km, Vám přijde s malými dětmi. Děti jsou plné energie a dlouho neposedí- Zkuste s nimi hrát hry, na mě to tedy vždy fungovalo, např. jeden si myslí zvíře a ostatní hádají. Jiní to zase řeší přenosným DVD přehrávačem a pohádkami, či tabletem s hrami. Důležité jsou také časté zastávky, aby se ratolesti proběhly. Najděte si například po cestě zajímavá místa, která dětem můžete ukázat a tím jim cestu zpříjemníte. Nebo jeďte v noci, kdy děti spí.

Cestování s dětmi

Cestování s dětmi

Dlouhá cesta s dětmi letecky

Pokud se chystáte letět do zahraničí např. na dovolenou a máte malé děti, které nejsou ještě tak samostatné a samy se nezabaví, nedoporučovala bych dlouhé přelety mezi kontinenty, pokud to není nezbytně nutné. Myslete na to, že letadlo nezastavíte a děti se začnou snadno nudit a potom je taková cesta nepříjemná pro všechny.

Nemějte z dlouhých cest obavy, všechno se má zkusit. Buď se poučíte pro příště, jak věci udělat jinak, nebo zjistíte, že to není pro Vás to pravé, vždy si ale odnesete nové zkušenosti.

TIP: pokud se chystáte na jakoukoliv cestu, balte se vždy podle seznamu a cestovní doklady minimálně třikrát překontrolujte.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín