Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se připravit na návštěvu Jeruzaléma?

Jeruzalém

Jeruzalém

Pokud do internetového vyhledávače napíšete jako klíčové slovo Jeruzalém, zobrazí se vám desítky článků popisující slavnou historii tohoto města, které jen čeká na to, až ho navštívíte osobně a necháte se vtáhnout do atmosféry Starého města. Mnoho turistů však při tomto opojení dějinami mnohdy zapomene na přítomnost a to se jim při návštěvě největšího města Izraele nemusí vyplatit.

Návštěvu Jeruzaléma důkladně plánujte, vzhledem k počasí a svátkům se to vyplatí

Ještě než začnete volit obsah kufru vhodný pro návštěvu této biblické země, je třeba pečlivě zvolit měsíc, ve kterém vyrazíte na cestu. Izrael obecně je vhodný po celý rok aniž by pobyt komplikovaly dlouhé deště či jiné přírodní úkazy, záleží pak jen na osobních preferencích každého turisty. Léta jsou zde velmi horká a nabízí se tak možnost dovolené u moře. Také nejnižší teploty se zde pohybují poměrně vysoko - v lednu je zde průměrně 13 stupňů. Nejvhodnější měsíce pro aktivní poznávání Izraele jsou tedy od března do května a poté od září do listopadu.

Důležitý je nejen termín ale také samotná délka pobytu. Izrael je země, ve které je i během dvoutýdenního pobytu pořád co objevovat. Mějte stále na paměti, že drtivá většina místních obyvatel se hlásí k židovské víře, významné dny a svátky jsou zde brány velmi vážně. Nejlepší je připravit si podle aktuálních svátků předběžný program na každý den, jelikož v některé dny není například možné fotografování památek, během velkých modliteb mají turisté dokonce zakázaný vstup na posvátná místa.  

Ulička Starého města

Ulička Starého města

Do Jeruzaléma v decentním oděvu a pohodlných botách

Ať už zvolíte cokoli, s modelem zakrývajícím ramena a kolena rozhodně nešlápnete vedle. Je důležité si uvědomit, že se jedná o převážně arabskou zemi a tito lidé mají svá přísná pravidla. Zahalení se vyžaduje na většině posvátných míst, šátek však není nutný téměř nikde. Ani obuv nepodceňte a v první řadě myslete na boty pevné a zároveň pohodlné při dlouhé chůzi. V Jeruzalémě je mnoho míst, která stojí za návštěvu, ale nedostanete se sem žádným dopravním prostředkem. Na schody navíc narazíte snad v každé uličce. A protože si každý rád i něco přiveze, nezapomínejme ani na potřebné finance. Oficiální měnu, Izraelské šekely, si můžete proměnit již v České republice, jeden šekel je přibližně 6 Kč. Výši „kapesného“ volte také podle toho, jakým způsobem chcete zemi procestovat. Oblíbenou variantou je zapůjčení vozu, v takovém případě počítejte přibližně se sumou 1000 Kč za zapůjčení včetně pojištění a také s vysokými náklady na pohonné hmoty- v přepočtu 46 Kč na litr benzinu.

Obchůdek se suvenýry

Obchůdek se suvenýry

Historie Jeruzaléma už čeká!

Pokud jste již pečlivě prošli seznam místních svátků a sestavili dle něj program vašeho zájezdu, stačí vybalit kufr a v prvním páru pohodlných bot postupně projít ta nejkrásnější místa Jeruzaléma.

Zeď nářků - tento pozůstatek vnější hradby okolo Chrámové hory patří mezi nejvyhledávanější místa celého Jeruzaléma. Po několika nutných opravách původního Šalamounova chrámu se lidé rozhodli obehnat jej celý zdí, ze které však po nájezdech Římanů zůstala pouze tato západní část. Zeď je to poslední věcí, která židům zůstala po zničení chrámu, proto jí přikládají takový význam a konají se zde i mnohé rituály. Místo je to natolik posvátné, že je při návštěvě vyžadován velmi slušný oděv. Dnes ke zdi může přijít kdokoli a lidé často do spár vkládají srolované lístečky se svými prosbami a modlitbami.

Zeď nářků

Zeď nářků

Chrámová hora - dnes na tomto místě spatříme Skalní chrám, který zde byl vystavěn v roce 691. Historicky začalo být toto místo posvátné mnohem dříve- první chrám zde nechal vystavět již král Šalamoun za své vlády, později byla stavba přejmenována na Druhý chrám, který nechal rozšířit Herodes Veliký.  Legendy tvrdí, že se jedná o místo mnoha duchovních událostí, například by mělo jít o prostory, ze kterých se Muhammad vznesl na nebesa. Dále se zde nachází Studna duší, u které se prý mrtví scházejí k modlitbám.

Skalní dóm na Chrámové hoře

Skalní dóm na Chrámové hoře

Chrám božího hrobu - již cesta k tomuto chrámu vede po stopách biblických postav. Říká se, že tudy vedla cesta ukřižování Ježíše Krista a na místě předpokládaného ukřižování byl od roku 326 budován právě Chrám božího hrobu. Jedná se bezesporu o nejposvátnější místo pro všechny věřící a díky tradicím se zde setkává hned šest různých náboženství. I přes to jde o velmi vyhledávané místo u všech turistů, nejen u těch věřících. Budova je díky dlouholetým úpravám poměrně náročná na prohlídku, dělí se na několik kaplí, prostorů pro různé modlitby a nádvoří a u hrobu Ježíše narazíte na dlouhé fronty. Přestože u každého místa pobudete jen několik minut, zážitek z této návštěvy ve vás jistě zanechá pocit úcty a obdivu ještě dlouho poté.

Chrám božího hrobu

Chrám božího hrobu

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín