Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vybrat vhodnou rodinnou dovolenou

Aneb jak kovářova kobyla zjistila, že výběr rodinné dovolené je velmi náročná disciplína. Celý svůj dospělý život se pohybuji v cestovním ruchu. Mnoha lidem jsem poradila s výběrem dovolené, mnoho míst jsem navštívila a poznala i odvrácenou stranu turistického ruchu. Čekání na zpožděné letadlo i ztracená zavazadla. V balení kufrů jsem přímo přebornice. A přesto ve mně plánování první rodinné dovolené se dvěma malými dětmi vyvolalo paniku.

Po poradě se zkušenějšími kamarádkami jsem dospěla k názoru, že nejdůležitější otázky jsou:

1. Jak se na vysněnou rodinnou dovolenou dopravíme

Cesta letadlem je nejrychlejší, bezpečná a dá absolvovat v podstatě i s velmi malým miminkem (nezapomeňte na kojeneckou stravu, polštářek a dečku), které ovšem nemá nárok na vlastní sedadlo. Potíže při vzletu a přistání vyřeší dudlík a při troše štěstí vystoupíte z letadla s usměvavým, do růžova vyspinkaným potomkem. Starší děti už jsou mírně náročnější. Je proto nezbytně nutné vybavit se dostatečným množstvím časopisů, omalovánek či rovnou tabletem s oblíbeným filmem či hrami. My jsme se na první rodinnou dovolenou dopravili autem (nedovedla jsem si představit, jak zabalím tu horu oblečení, bot, knížek, hraček a kosmetiky do tří kufrů). Zvolili jsme odjezd v brzkých ranních hodinách a já jsem nervózně vyhlížela okamžik, kdy otevře dcera oči a zeptá se kdy už tam budeme. Vše proběhlo naštěstí hladce a jedna ze zastávek na parkovišti v Alpách ve mně vzbudila touhu po dovolené na horách. Cestu do bližších destinací je možné absolvovat také autobusem, ale tuto alternativu bych doporučila spíše rodičům se staršími dětmi (představa předškoláka dožadujícího se uprostřed dálnice přestávky na kakání je dostatečně děsivá). 

2. Jakou vybereme pro dovolenou destinaci s přihlédnutím k dětem

Tato otázka je určitě nejtěžší a je třeba ji velmi pečlivě promyslet. S menšími dětmi není příliš vhodné cestovat do zemí s odlišným klimatem či velkým časovým posunem (pro jejich organismus představují prudké změny teplot přílišnou zátěž). Důležité je vybrat zemi s dobrými hygienickými podmínkami a příznivou bezpečnostní situací. Nejmenší děti ocení spíše písčité pláže. Mladí potápěči zase pobřeží lemované skalisky. Pro rodinnou pohodu je někdy třeba slevit ze svých nároků a na několik let se vzdát hotelů, kde dávají lišky dobrou noc nebo rušných letovisek, dunících diskotékovými rytmy do brzkého rána. Ani dlouhé prohlídky historických památek nejsou pro většinu dětí tou nejlepší zábavou. Není nutné zapojovat silně introvertního potomka do ryčných animačních programů. Je důležité mít záložní plán pro chvíli, kdy moře začne být nuda. Návštěva aqua parku, mořského světa nebo jen procházka po promenádě přinese potřebné rozptýlení.

3. Kde budeme během rodinné dovolené s dětmi bydlet

Pokud jste vybrali destinaci, tak máte téměř vyhráno. Zbývá jen zvolit správný typ ubytování. Na výběr je široká škála hotelů s pestrou nabídkou animačních programů, sportovních aktivit, wellness center pro unavené rodiče i službou hlídání dětí. Nejdůležitější je zvolit rozumnou vzdálenost od pláže, letiště i centra letoviska (několika kilometrové procházky do civilizace nejsou žádoucí). Příjemnou alternativou je ubytování v apartmánech. Větší prostor i možnost vaření dává dovolené jiný rozměr. Naše dovolená v mobilheimu v sobě spojovala kouzlo kempování v přírodě s dostupným zázemím (toaleta, tekoucí voda, klimatizace a dobře vybavená kuchyňka).

4. Jak se budeme na rodinné dovolené stravovat

Asi nejideálnější formou stravování na dovolené s malými dětmi je all inclusive. Starosti s vařením hodíte za hlavu a přenecháte je povolanějším. I zatvrzelí nejedlíci si většinou z pestré nabídky jídel vyberou a přísun vitamínů zajistí super čerstvé ovoce. I tady je však třeba vybírat baby friendly hotely, kde je personál (i ostatní návštěvníci) připraven na vyšší míru hluku i drobků. Apartmány s vlastním vařením jsou vhodné pro ranní ptáčata, vytrvalé spáče nebo volnomyšlenkáře neuznávající pravidelný režim. Polopenzi zvolte v případě, že rádi pronikáte do tajů místní kuchyně. Obědy v rodinné taverně či pizzerii dodají vaší dovolené tu pravou atmosféru.

5. Jak při rodinné dovolené zabavíme sebe a své děti

Tento problém nám do velké míry pomůže vyřešit již volba vhodného hotelu a destinace. Pokud se rozhodnete vyrazit na výlet máte možnost zvolit organizovaný s průvodcem (to by nemuselo být vzhledem k přesně naplánovanému programu a zastávkám to pravé ořechové) nebo si půjčit auto (větší půjčovny jsou vybaveny i autosedačkami), pečlivě nastudovat trasu a vyrazit za dobrodružstvím. S menšími dětmi není rozumné vyjíždět na celodenní akce, ale zaměřit se spíše na kratší výlety. Puberťáci vydrží již v podstatě vše, ale pravděpodobně upřednostní návštěvu aquaparku či zoo před prohlídkou pamětihodností.

6. A co když se v průběhu rodinné dovolené něco stane?

Náhlá nemoc dítěte v den odletu, porouchané auto nebo úraz u moře. To byly mé největší noční můry. Částečně jsem se jim snažila předejít podáváním vitamínů, laktobacilů a omezením pobytu v dětském kolektivu (a nakonec jsem jela k moři s angínou já). Pro všechny případy je nezbytné zařídit si dobré cestovní pojištění (nejlépe i s pojištěním storna zájezdu) a nezapomenout na dobře vybavenou lékárničku.

Hlavně je důležité mít na paměti, že rodinná dovolená nemusí být vždy tak dokonalá, jak vypadá na lesklých stránkách katalogů. I špatné počasí může mít svůj půvab. Šváb na pokoji naučí děti lásce ke zvířatům a na nepříjemné chvilky budete po letech vzpomínat s úsměvem. Hlavní je být spolu a užít si to naplno. A když nejde o život…

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín