Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké jídlo je vhodné s sebou na cesty

Vyrážíte na dovolenou, výpravu či expedici, vše potřebné máte sbaleno a uloženo v kufru auta, zbývá promyslet, jaké přibalit potraviny. Mnohdy přesný průběh ani cíl své cesty neznáte, nevíte, v jakých podmínkách se budete stravovat, proto je třeba se připravit na více variant.

Jaké jídlo na cestu autem?

Při cestě autem, která zpravidla trvá mnoho hodin, je vhodné mít k dispozici hotové svačiny, třeba obložené chleby či housky, ať nemusíte po cestě jednotlivé potraviny hledat v zavazadlech a z nich pak teprve svačiny připravovat. Neobejdete-li se na cestě bez obligátního smaženého řízku, případně sekané, měli byste je sníst do čtyř hodin od přípravy. Nezapomeňte ani na ovoce a zeleninu, které pomáhají zahnat žízeň. Ideální jsou rajčata, okurky a melouny. Samozřejmostí je dostatečná zásoba pitné vody.

Jídlo na cestu autem v chladničce nebo termotašce?

Nepostradatelným pomocníkem při dlouhých cestách autem je bezesporu autochladnička. Potraviny ochladí o cca 18°C oproti okolní teplotě, napájí se z autozapalovače nebo z klasické zásuvky 220V. Je třeba do ní potraviny ukládat již nachlazené, ať vám vydrží bez újmy co nejdéle. Další variantou je termotaška, která sice není tak efektivní, ale rozhodně vám v ní potraviny vydrží svěží déle, než v obyčejné tašce.

Typy stravování na cestách

Vaření z lokálních potravin

Stravování formou polopenze či plné penze není pro každého. Stejně tak stravování v restauracích a tavernách. Někdo zkrátka upřednostňuje přípravu jídel z místních surovin. Takové vaření v kempu u moře nebo v tábořišti pod třítisícovkou má určitě své kouzlo. Koupit si čerstvého kraba či rybu přímo od rybáře, který se právě vrátil na své bárce z celodenního lovu a připravit si ho přímo na pláži, to je úplně jiná kapitola.

Vaření z vlastních zásob

Vaření ze surovin dovezených z domu upřednostňují spíše konzervativnější cestovatelé. Nejen pro ně je určen krátký seznam potravin, které se k přípravě teplých i studených jídel mohou hodit.

Seznam potravin

Máslo, džem, pro děti oblíbené cereálie, piškoty, cereální sušenky, vakuově balené sýry (nekazí se jako salám), pečivo na jeden až dva dny, poté budete dokupovat, dále těstoviny, rýže ve varných sáčcích, dětská krupička, instantní obilné kaše, tuňák nebo sardinky v plechovce, mléko, pár vajec, trocha hladké mouky na zahuštění pokrmu, cukr, sůl, pepř, oblíbené koření, olej, káva, čaj.

S množstvím ovoce a zeleniny to nepřehánějte, postupem času ztrácejí na kvalitě a čerstvosti. Téměř všude budete mít možnost dokoupení, ať už na trzích nebo v kamenných obchodech.

Zavařené pokrmy

Chcete-li si dopřát oblíbená jídla, jejichž příprava je náročnější a vy se jich i přesto nechcete vdát, nic vám nebrání připravit si je doma a následně zavařit do sklenic. Tady ovšem pozor! Pokud neznáte správné podmínky sterilizace pokrmů, může vás v cíli vaší cesty čekat nepříjemné překvapení. Mnohdy je tedy lepší se do podobných akcí nepouštět a zvolit raději jinou variantu stravování.

Co vařit na dovolené?

Pravděpodobně nechcete polovinu svojí dovolené trávit u plotny, mnohdy ani možnost časově náročného vaření nemáte. Volte proto spíše jednodušší jídla, ideálně připravená do půl hodiny. Vhodné jsou těstoviny na sto způsobů, grilované ryby, zeleninové a ovocné saláty, kuskus se zeleninou a tuňákem, rizoto, zeleninové a luštěninové polévky, palačinky s marmeládou… Smetanovou svíčkovou a guláš s pěti si na nějaký čas jistě rádi odpustíte.

Nechce se vám vařit? Nevadí, využijte hotová jídla na cesty

Řešením mohou být koupená, vakuově balená hotová jídla. Obchody nabízejí širokou škálu těchto potravin, jejichž kvalita se však může lišit. Stačí trochu pátrat a sami se přesvědčíte, že někteří výrobci garantují skutečnou kvalitu. Jejich pokrmy jsou bez stabilizátorů a konzervantů, přičemž vydrží skladování od 1°C až do 30°C, mají vynikající chuť, k výrobě používají kvalitní suroviny výhradně od regionálních dodavatelů z České republiky. Můžete si vybrat z nepřeberného množství druhů, dokonce i bezlepkové.

Velkou výhodou hotových jídel je jejich snadná příprava, stačí je totiž jen ohřát. Trvanlivost takovýchto potravin bývá i 2 roky!

Jídlo na cesty do hor

Při treku v horách máte téměř stoprocentní jistotu, že budete odkázání jen sami na sebe. Mnohdy stěží potkáte živáčka, natož pak doufat v možnost doplnění zásob. Musíte tedy pečlivě zvážit, jaké potraviny do batohu přibalit.

Energie na cesty

Nejvhodnější jsou dehydratované potraviny (nezapomeňte na zásoby vody a pořádný vařič), do kterých pouze přimícháte vodu a za pár minut je vydatné jídlo na světě. Jsou lehké, v batohu nezaberou příliš místa a i v menším množství, co se objemu týče, vám dodají spoustu potřebné energie.

Výběr potravin

Důležité je vybrat taková jídla, která energii uvolňují pomaleji a po delší dobu. Ideální jsou třeba ovesné vločky a ořechy, které jsou výborným zdrojem minerálních látek, bílkovin, tuků a vitamínů. Další alternativou, která dodá energii, jsou různé proteinové tyčinky, čokoláda, ochucený kuskus, sušené maso, instantní polévky a hotové pokrmy – většinou s těstovinami, dostupné téměř v každém obchodě u nás.

Profi strava

Existuje však i profesionální expediční strava, která je naprosto vyvážená, chutná, bez konzervantů, navíc se vaří v původním obalu, takže nepotřebujete kromě lžíce žádné další nádobí. Počítejte však, že vás porce vyjde v průměru na 250Kč.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín