Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam a proč do Chorvatska

Chorvatsko

Chorvatsko

Chorvatsko patří stále mezi velmi oblíbenou zemi českých turistů. Češi prý navíc byli první turisté, kteří do Chorvatska začali jezdit. Každoročně sem míří zhruba 800 tisíc našich spoluobčanů. Ať už hledáte zábavu, pohodovou rodinnou dovolenou či poznání místní kultury, všechno v Chorvatsku najdete.

Kam do Chorvatska s dětmi

Výběr dovolené, tak aby byla co možná nejvhodnější pro děti, je vždy složitá věc. Pokud se nebojíte připlatit, zvolte ubytování v některém hotelu z komplexu Falkensteiner (např. Falkensteiner Hotel Diadora) či síť Solaris (Solaris Camping Beach Resort). Jsou to jedny z nejlepších ubytovacích kapacit, které jsou především soustředěny na děti.

Falkensteiner Hotel Diadora

Falkensteiner Hotel Diadora

V Chorvatsku najdete také několik zábavních parků a aquaparků. Pokud zvolíte ubytování poblíž, určitě dětem také uděláte radost. V Poreči se nachází největší aquapark v Chorvatsku – Aquacolors či Sky Fox Adrenaline Park – lanový park. Další oblíbené aquaparky se nachází v Mali Lošinj – Aquapark Cikat či v Novigradu - Aquapark Istralandia. V Biogradu na Moru pak můžete navštívit zábavní park – Fun Park Biograd.

Co se týče pláží, většina z Vás volí pro děti písečné. Ty nalezneme například v Medulinu na Istrii, na Ostrově Rab v letovisku Lopar či v Omiši na pláži Duce.

Děti milují písečné pláže

Děti milují písečné pláže

Kam se vydat do Chorvatska za přírodními krásami

Jasně, většinu z Vás napadnou Plitvická jezera, ale věřte tomu, že to není to jediné, co může Chorvatsko nabídnout. Navštivte národní park Krka, jenž je nejznámější pro své vodopády, kaskády či soustavy peřejí. Na rozdíl od Plitvických jezer se zde můžete i koupat. Podnikněte i výlet lodí kaňonem řeky Krka až k Rošskému vodopády.

Koupání v NP Krka

Koupání v NP Krka

Dalším parkem, kde se natáčel Vinnetou, je národní park Paklenica. Mimo jiné se zde také nachází řada kaňonů a jeskyní. Oblíbený je park převážně mezi horolezci, díky přístupným skalním útvarům.

Při návštěvě pohoří Učka (Istrie) nezapomeňte na kaňon Vela Draga. Dokud nedošlo k velkým sesuvům půdy, vedla tudy železnice, dnes je již tato trasa označena jako pěší stezka údolím s tajuplnými tunely.

Kaňon Vela Draga

Kaňon Vela Draga

I když jste to možná nevěděli, i v Chorvatsku se můžete setkat s delfíny. Moře kolem ostrovů Cres a Lošinj je chráněným úsekem kvůli zdejší kolonii delfínů skákavých – Lošinjská rezervace. Neváhejte si tedy udělat s rodinou či přáteli lodní výlet.

I v Chorvatsku můžete potkat delfíny

I v Chorvatsku můžete potkat delfíny

Kam se vydat v Chorvatsku za těmi nejkrásnějšími památkami

Historii země ovlivnila zejména nadvláda Římanů a poté Turků, z těchto období zde také najdeme ty nejslavnější památky. Chorvatsko má na seznamu UNESCO zatím zapsáno celkem 10 kulturních a přírodních památek. Mezi ty nejkrásnější patří opevněné město Dubrovník, které bylo založeno v 6. století. Nejvýznamnější antickou dochovanou stavbu najdeme ve Splitu a je jím Diokleciánův palác z 3-4. století. Dále k UNESCO památkám patří i historické jádro Trogiru s množstvím cenných staveb ze 13.-18. století. Nezapomeňme ani na hlavní město Záhřeb, jehož historické centrum se tyčí na kopci nad kolem se točícím moderním městem. To ale na seznamu zapsáno není.

Dubrovník

Dubrovník

Kam v Chorvatsku za zábavou

Mezi mladými je bezesporu nejznámější párty na Zrce Beach na ostrově Pag. Zažijete opravdu bláznivý, nikdy nekončící večírek. Čeká na Vás několik klubů, pool párty či párty loď. Různé festivaly se zde konají zhruba od začátku června do konce srpna.

Zažijte tu pravou letní party

Zažijte tu pravou letní party

Mnoho kulturních a zábavných akcí se během léta koná i v Pule. V červnu (8.6. - 11.6.2018) se každý rok konají římské oslavy. Nechybí ani gladiátorské zápasy a divadelní představení na ulici. Během léta se také několikrát pořádá festival elektronické hudby či festivaly vážné a jazzové hudby.

Pula

Pula

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín