Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam na dovolenou s karavanem?

Kam na dovolenou s karavanem?

Kam na dovolenou s karavanem?

Jako první zabalím oblečení, bude sice teplo ale raději přibalím i svetr a kalhoty pro případ chladných večerů. Z koupelny jenom to nejnutnější – pasta a kartáček, šampony alespoň dva, kondicionér, vlasová maska, pleťová maska, lak na vlasy a tužidlo. Make-up dám jenom do malé taštičky, u moře se moc malovat nechci. Boty mám, deštník je tady, věci na potápění jsem balila už včera, ještě župan a pyžamo, už jenom nějak zavřu kufr a… Jakože váhový limit 15 kilo?!?

Neexistuje snad domácnost, která by obdobné problémy nemusela v létě řešit. Pokud však ani omylem nemáte šanci splnit váhové limity přepravních společností, ale bez všech věcí pro vás cesta nebude dost komfortní, co vám zbývá? Odpověď je snadná – vynechte běžné přepravní způsoby a okořeňte si jednu sezonu formou cesty karavanem. Vybírat můžete z mnoha aut a zemí, stačí si jen vybrat to pravé pro vás!

Karavanem vždy a všude

Ze začátku je dobré si ujasnit, zda plánujete cestování obytným autem, nebo karavanem. Rozdíl je v tom, že karavan je obytný přívěs, který je možné kdykoli odpojit od vozu. Je tedy ideální pro cesty, během kterých se plánujete vracet na stejné místo. Po příjezdu na dovolenou jednoduše odpojíte karavan od vozu, můžete k němu přidělat i stan a venkovní posezení, zatímco vůz samotný budete využívat k výletům a projížďkám po okolí. Obytný vůz oproti tomu nabízí takové 2 v 1, tedy auto i příbytek bez možnosti odpojení. Takový obytný vůz je pak mnohem lehčí na manipulaci při řízení a nejste s ním vázání na jediný kemp. Díky tomu se hodí především pro dobrodružné typy lidí.

Obytný vůz

Obytný vůz

Vycestovat pak můžete nejen v rámci Evropy, ale také mimo ni. Pořízení karavanu není zase tolik finančně náročné – nejedná se o milionové sumy, ojetý vůz se dá pořídit i za sto tisíc korun a mnoho nabídek naleznete třeba na internetu. Krom pořizovací ceny počítejte s vedlejšími náklady, jako jsou například povinné ručení 400 korun ročně, nebo pár tisíc ročně na servis podle toho, jakými cestami jezdíte. Ušetřit se dá na zimním parkování karavanu, kdy je možné jej odstavit podle možností někde v okolí, případně zdarma přímo na zahradě. Důležitou položkou je pak plynová bomba, která však stojí asi 300 korun a vzhledem k nízkému využití vám vydrží klidně i dva roky – v každém kempu je elektřina takže plynový vařič moc nevyužijete a mimo kempy můžete energie čerpat přímo z vozu, nebo ze solárních panelů.

Výhody dovolené s karavanem

Po pořízení už nezbývá nic jiného, než si začít užívat všechny výhody, které dovolená v karavanu nabízí. Jako první je samozřejmě možnost vzít si s sebou na dovolenou cokoliv, bez výraznějších váhových omezení. Samozřejmě musí jít o náklad, který karavan uveze, jinak ale můžete cestovat klidně s celým šatníkem bez zbytečných příplatků za překročení váhového limitu. Karavan navíc nabízí možnost svobodného cestování – neřešíte dopředu žádné rezervace, při onemocnění dítěte tedy klidně dovolenou odložíte a nepřijdete přitom o peníze. Své výhody má i cestování bez itineráře cesty, který byste museli v případě zprostředkované dovolené striktně dodržovat. S karavanem prostě objevujete nová místa a pokud se vám některé zalíbí o něco více než ostatní, jednoduše zde zůstanete po zbytek dovolené. Dalším plusem je pak rozmanitost vozů, ze kterých můžete vybírat. Ideální karavan je prostě takový, který vyhovuje všem vašim potřebám, ať už jde o dostatek místa pro rodinu, nebo možnost věnovat se během cesty i práci.

Vyberte si karavan přesně pro vás

Vyberte si karavan přesně pro vás

Co nabízí Evropská unie?

Začneme tou nejbližší destinací, tedy hned Českou republikou. I zde totiž narazíme na velký počet kvalitních autokempů, které se nacházejí nejčastěji u jezer nebo řek. Můžete si tedy vybrat příjemné místo, rozdělat oheň a užívat si koupání a vodních radovánek, nebo se jen tak kochat krásnou okolní přírodou. Pokud pojedete na jižní Moravu, nejlepší volbou jsou autokempy v okolí Pavlovských vrchů a vodních nádrží Nové Mlýny. Ideální je například YachtClub v Pavlově, nebo Autocamp Merkur Pasohlávky s širokou nabídkou volnočasových aktivit a vodních sportů. Hned vedle navíc před pár lety vyrostlo nejmodernější zábavní centrum České republiky, Aqualand Moravia. O něco dál pak rozhodně navštivte Camping Vranovská pláž na Vranovské přehradě. Skvěle vybavený autokemp s dostatečným zázemím nabízí vše pro relax i aktivní dovolenou. Pokud vás omrzí vodní sporty a koupání, můžete se projet na kole, nebo prozkoumat národní park Podyjí.

Velké množství kempů pak samozřejmě nabízejí i okolní země. V rámci Slovenska a Rakouska můžete vybírat z mnoha oblastí, které nabízejí překrásný výhled do přírody a jako bonus možnost vysokohorských výšlapů. Cestování po Evropě to však není jen to nejbližší okolí. Rozhodně se nebojte kouknout i dál – k Italskému jezeru Lago di Garda, nebo třeba do Benátek. Na své si přijdete také ve Francii nebo v severských zemích jako Norsko, Finsko, nebo Švédsko, i zde jsou karavanisté vítáni. Ročně jich na cestách potkáte desetitisíce z Česka a až miliony z celé Evropy.

Posezení u karavanu

Posezení u karavanu

Karavanem do Chorvatska

Jednou z nejoblíbenějších zemí pro kempování již několik let právem zůstává Chorvatsko. Zde je rozhodně nejlepší projet celou zemi a navštívit více míst. Rozhodně nebudete zklamaní, právě naopak – poznáte detailně místní zvyky a kulturu, celkově to pro vás bude intenzivnější zážitek a budete se plně soustředit na kraje, kterými budete zrovna projíždět. Pro takovouto dovolenou vám stačí pouze platný pas nebo občanský průkaz minimálně po dobu pobytu, dále nezapomeňte na průkaz řidičský a technický. Pojištění při cestě do zahraničí je samozřejmostí, v případě zapůjčeného karavanu však potřebujete ještě notářem ověřený souhlas majitele o poskytnutí vozidla. Pozor si dejte také na to, kde nocujete. Na pevnině policisté nevidí rádi roztažené věci a zaparkované karavany mimo vyznačená místa, v případě únavy při jízdě je zde mnoho parkovišť, na kterých se dá zastavit a odpočívat. Na ostrovech jsou tato pravidla již mírnější, dokonce se může stát, že vás někdo ubytuje na svém soukromém dvorku.

Obecně kempy nebývají nijak přeplněné a místo zde najdete opravdu vždy. Je tedy zcela na vás, zda zvolíte standardní kemp, nebo vyhledáte dražší variantu, která však nabízí služby na vysoké úrovni. Různí se i výdaje a to podle lokality a počtu cestujících. Počítat musíte s náklady na benzin a dálničními poplatky, pobyt v kempu pak stojí okolo 30 euro přes sezonu na den.

Karavan s výhledem na moře

Karavan s výhledem na moře

Karavan z půjčovny?

Díky zapůjčení karavanu si ze začátku můžete dobře vyzkoušet, co takové cestování obnáší. Půjčoven je mnoho a nabídek ještě víc,  přičemž většina pronajímatelů není nijak náročná a vy si tak můžete užít dovolenou třeba i se svým domácím mazlíčkem. V nabídce jsou vozy pro dvě až šest osob a vybírat můžete také z různých typů, jako je například sport, nebo family. Na většinu vozů přitom stačí řidičské oprávnění skupiny B. Některé společnosti rovnou nabízí v ceně dálniční známku, různé kabely, schůdky, plynovou bombu, toaletu, televizi a DVD přehrávač nebo vybavení kuchyně. Určitě je lepší informovat se předem, co vše můžete ve voze očekávat a co si naopak předem opatřit. Výbava většiny karavanistů se skládá z přezůvek, koberečku před karavan, vybavení kuchyně, šňůry na prádlo, zapalovače, baterky a věcí na případnou opravu vozidla. Příjemným doplňkem je pak zahradní nábytek a rádio. Ceny a doba pronájmu jsou také různé, některé společnosti požadují minimálně třídenní pronájem a sazby se zde pohybují od 900 až po 2 600 korun za ty nejluxusnější typy vozidel. Navíc počítejte s vratnou kaucí, která se také různí – od 7 000 až do 20 000 korun přes sezonu.

Karavan z půjčovny

Karavan z půjčovny

Rozhodně se nebojte zkoušet nové věci - jistě přijdete na to, že takové cestování karavanem je ideální věc. Vůz je stále připravený, máte v něm veškeré nádobí a obecně vše, bez čeho se na cestách neobejdete. Nic vás nelimituje, nic vás neomezuje, jen nastartujete a užíváte si společné cestování s rodinou. Většina moderních karavanů má navíc dávno vyřešenou izolaci, můžete je tak používat i v zimě. Na cestách pouze nezapomeňte, že máte stále dům – především pokud odcestujete na delší dobu. Budete klidnější pokud si před cestou zajistíte někoho, kdo se vám postará o poštu, zalévání květin, či zajištění zvířat.

Užijte si dovolenou s karavanem

Užijte si dovolenou s karavanem

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín