Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam na výlety v Českém ráji

Český Ráj

Český Ráj

Český ráj ve středním Pojizeří patří k nejkrásnějším turistickým regionům. Leží přibližně 90 km severovýchodně od Prahy. Je ohraničen městy Sobotka, Mnichovo Hradiště, Sychrov, Frýdštejn, Železný Brod, Semily, Lomnice nad Popelkou, Železnice a Jičín. Za jeho srdce se považuje Turnov. Český ráj se vyznačuje vysokou koncentrací přírodních a historických památek, přičemž jeho hlavní dominanty představují hora Kozákov a zřícenina hradu Trosky. Významná jsou charakteristická skalní města, zejména Prachovské skály, a rybníky, např. Komárovský rybník. Poznejte také zdejší lidovou architekturu, vznešené zámky a muzea.

Pěší výlety po Českém ráji

Český ráj dává mnoho příležitostí k pěkným procházkám, např. z Rovenska na Trosky, Klokočskými skalami na Kozákov, cestou K. J. Erbena, přes Kumburk na Bradlec aj. V nabídce jsou trasy po stopách Albrechta z Valdštejna (třeba putování Mariánskou zahradou) či různé filmové a pohádkové stezky s vašimi oblíbenými hrdiny, jako je Lotrando nebo Rumcajs. Nabízí se též řada bezbariérových tras: k Masarykově vyhlídce, kolem Vidláku a Věžáku, z Malé Skály do Turnova a zpět.

Zřícenina hradu Trosky, Český Ráj

Zřícenina hradu Trosky, Český Ráj

Poznejte místní krajinu i zajímavou historii a udělejte si výlet třeba do Prachovských skal a za Rumcajsem do Jičína. Kdo by neznal kreslené pohádky na motivy příběhů spisovatele Václava Čtvrtka? Za loupežnickou rodinkou se můžete vydat do galerie Rumcajsův svět Radka Pilaře přímo v Jičíně. Tuhle zastávku ocení hlavně děti. V ulici Pod Koštofránkem na vás čeká Rumcajsova ševcovna. Vydáte-li se z Jičína po modré značce přes obce Kbelnice a Rybníček-Brada, najdete pod vrcholem Brada také Rumcajsovu jeskyni.

Rumcajsova jeskyně, Český Ráj

Rumcajsova jeskyně, Český Ráj Matěj Baťha

Zelená značka za vesnicí vás pak dovede přes vrchol Přivýšina do Prachova, odkud lze pokračovat do Prachovských skal. Tato přírodní rezervace patří k nejznámějším skalním oblastem Česka. Natáčela se zde scéna z Malé mořské víly a Hellboye. Oblast Lahole posloužila filmu Van Helsing. Právě tady upíři nalétávali na kočár!

Prachovské skály, Český Ráj

Prachovské skály, Český Ráj

Cyklovýlety v Českém ráji

Český ráj nezapomíná ani na cyklisty! Ti se tady budou mít – ano, doslova jako v ráji. Zajeďte si za Bedřichem Smetanou do Jabkenic, kolem Příhrazských skal nebo ze Železného Brodu na Bozkov. Kdo dává přednost pohádkovějším stezkám, může se vydat s kouzelnou tetičkou Valentýnou do středověku, z Turnova za princeznou Jasněnkou nebo Hruboskalskem za princem Bajajou. Z řady možností si lze vybrat třeba také výlet kolem pravěkých sídel na Sychrov. Tato nenáročná trasa bez prudkých stoupání a sjezdů je dlouhá 40 km a vede z Turnova do Přepeř, Svijan, na Nechálov a přes Sedlíšťka k zámku Sychrov. Odtud se dostanete přes Jenišovice zpět do Turnova. Cestou narazíte na spoustu zajímavostí.

Zámek Sychrov, Český Ráj

Zámek Sychrov, Český Ráj

V Turnově na vás čeká celá plejáda pěkných památek a atraktivních míst, jako je zámek Hrubý Rohozec, synagoga, židovský hřbitov, Muzeum Českého ráje, Galerie Granát ad. Nedaleko města stojí hrad Valdštejn, nejstarší hrad Českého ráje, založený kolem roku 1260. V současnosti je v majetku Turnova, jenž se o tuto svou památku velmi dobře stará. Ostatně, hrad navštěvuje ročně na 60 000 turistů.

Hrad Valdštejn, Český Ráj

Hrad Valdštejn, Český Ráj

Přepeře se mohou pochlubit pozdně gotickým kostelem, Svijany zase četnými archeologickými nálezy. Novogotický zámek Sychrov si jistě budete pamatovat z pohádek Zlatovláska či Nesmrtelná teta. Většina místností má bohatou řezbářskou výzdobu.

Další oblíbené turistické cíle Českého ráje

Z rozhleden a vyhlídek uveďme tu nejnižší, rozhlednu Járy Cimrmana. Nachází se u obce Nouzov a je opravdu nízká. Jára Cimrman totiž neměl výšky zrovna v lásce. Pokud máte rádi recesi, rozhlednu určitě navštivte. Je patrně nejnižší nejen u nás, ale i ve světě.

Rozhledna Járy Cimrmana v Nouzově

Rozhledna Járy Cimrmana v Nouzově nemo

Obdivovatelé přírodních parků ocení arboretum Bukovina na Hruboskalské plošině, při Zlaté stezce Českého ráje, nedaleko zámku Hrubá Skála. Najdete tu jednu z nejstarších sbírek dřevin a jednu z vůbec prvních pokusných ploch pro pěstování severoamerických dřevin ve střední Evropě. Stojí tu rovněž historický altán z 2. poloviny 19. století s expozicí. Součástí areálu je i vyhlídka Kamenný stůl.

Zámek Hrubá Skála, Český Ráj

Zámek Hrubá Skála, Český Ráj

Pokud byste rádi viděli kompletně zařízený válcový mlýn a dozvěděli se, jak je třeba postupovat při mletí mouky, navštivte Mlýn Oldřicha Prášila v Železnici. Jeho zařízení je zachovalé a stále funkční.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín