Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam v Evropě vyrazit pro nejkrásnější fotografie podzimní přírody?

Fotografování podzimní přírody

Fotografování podzimní přírody

Pestrobarevná podzimní příroda láká nejen milovníky pěší turistiky, cyklistiky a houbaření, ale i vášnivé fotografy. Podzim totiž patří k nejbarevnějším ročním obdobím. Kde v tomto kouzelném čase usínající přírody získáte tu nejkrásnější fotografii?

Transylvánie (Rumunsko)

Divoké srdce Rumunska voní dobrodružstvím i romantikou. Transylvánie je plná kontrastů mezi venkovem a městem, plná hustých lesů, překrásných hor i tajemných hradů. Tak trochu zapadlý kout Evropy se vyznačuje zvláštní, tajemnou atmosférou, a to obzvláště na podzim, respektive na jeho konci, kdy většina listí již opadala a mlhy se valí nad údolími. Svůj podíl na tom má i legendární hrabě Drákula, který tento kraj proslavil.

Transylvánie (Rumunsko)

Transylvánie (Rumunsko)

Štrbské pleso (Slovensko)

Štrbské pleso bývá nazýváno ozdobou Vysokých Tater. A nutno podotknout, že plným právem. Okolí zdejšího ledovcového jezera nabízí i na podzim ideální podmínky pro celou řadu aktivit pro rodiny i jednotlivce, ale hlavně překrásnou přírodu. Hladina jezera působí v tomto ročním období přímo magicky, okolní barevná panoramata jsou pak učiněnou pastvou pro oči. Jezero i okolí jsou vyhlášeným rájem fotografů. Obzvláště po ránu, kdy je hladina klidná jako zrcadlo, vznikají ty nejlepší záběry.

Štrbské pleso (Slovensko)

Štrbské pleso (Slovensko)

Dark Hedges (Irsko)

Tajemné místo v Severním Irsku tvoří alej třiceti vzrostlých stromů, jejichž stáří je úctyhodných 200 let. Cestou temných živých plotů kráčely postavy veleúspěšného seriálu Hra o trůny, a právě seriálu vděčí toto místo za mezinárodní věhlas. Cestu lemují buky, které během desetiletí zkroutily své větve a utvořily tak oblouk přes silnici, který připomíná temný tunel. Dark Hedges je oblíbeným turistickým cílem, a to v každém ročním období. Když se krajina halí do podzimního hávu a buky přijdou o své listí, bývá procházka temným stromovým tunelem zážitkem téměř adrenalinovým.

Dark Hedges (Irsko)

Dark Hedges (Irsko)

Karpaty (Ukrajina)

Překrásná krajina plná hustých lesů, zvlněných hřebenů hor, hlubokých údolí nebo také opuštěná divočina bez civilizace. Tak by se daly stručně charakterizovat Karpaty na Ukrajině. Chcete-li si odpočinout od všeho a od všech, ukrajinské Karpaty vám nabízejí velkorysý prostor pro vaši dokonalou duševní očistu, oproštění se od každodenních starostí či podzimních splínů. Popadněte fotoaparát, nazujte pohorky a vyrazte do lůna přírody, kde mnohdy dlouhé hodiny nepotkáte ani živáčka.

Karpaty (Ukrajina)

Karpaty (Ukrajina)

Dolomity (Itálie)

Jste-li milovníky horských scenerií, pak bude pro vás návštěva italských Dolomit trefou do černého. Ideálním obdobím pro návštěvu je podzim, kdy je tato oblast, především pak kraj Alta Badia nejkrásnější a nejbarevnější. Barvy přírody, lesy i štíty hor se zdají být zářivější a živější, než v jiných ročních obdobích. Jasné dny bez deště jsou přímo stvořeny pro jízdu na horském kole, nordic walking, túry či nenáročné procházky, ale i pro horolezectví. Krásný pohled je na jezero Misurina, respektive jeho okolí, kde rostou stovky modřínů, s jejichž barvami podzim doslova čaruje.

Dolomity (Itálie)

Dolomity (Itálie)

Plitvická jezera (Chorvatsko)

Nejstarší a největší národní park Plitvická jezera v Chorvatsku patří k nejčastějším zastávkám při cestách k tamnímu moři. Tomu odpovídá i počet turistů, kterých se v jedné z nejkrásnějších chorvatských přírodních zajímavostí denně vystřídají stovky. Krásu vodopádů a jezírek si nejlépe vychutnáte mimo hlavní sezónu. Jaká jsou Plitvická jezera v barvách podzimu? Malebné stráně nad jezery se zbarví do červené a žluté, mlhy se valí nad hladinou, v nenadálém tichu je slyšet šumění stromů, zurčící voda vodopádů a zpěv ptáků. Podzimní Plitvická jezera vás ohromí.

Plitvická jezera (Chorvatsko)

Plitvická jezera (Chorvatsko)

Bavorsko (Německo)

Podzim je ideálním obdobím pro poznávání Bavorska, zejména pak rozmanité přírody a pohádkových hradů a zámků, které své brány nezavírají ani v tomto období. Jeden z nejnavštěvovanějších zámků v Evropě, zámek Neuschwanstein poblíž bavorského Allgäu, je okouzlující i v barvách podzimu. Může za to jeho jedinečné umístění na skále nad soutěskou Pöllatschlucht i okolní lesy hýřící všemi barvami. Zámek je v období od 1.10 do 31. 3 otevřen od 10:00 hod do 16:00hod.

Bavorsko (Německo)

Bavorsko (Německo)

Skotská vysočina (Skotsko)

Divoká a nespoutaná Skotská vysočina zahrnuje oblast jezer, hor a horských údolí v severní části Skotska. V tomto koutu země panuje prakticky neustále podzimní počasí, tzn. sychravo, deštivo a mlhavo, avšak i přes to nebo právě proto patří k nejpůvabnějším oblastem v celé Velké Británii. Co se skrývá za neproniknutelnou mlhou? Kamenné hrady, útesy, zátoky, jeskyně, legendární, tajemné jezero Loch Ness a další a další přírodní zajímavosti. Nenecháte-li se odradit počasím, zažijete na severu země to pravé Skotsko.

Skotská vysočina (Skotsko)

Skotská vysočina (Skotsko)

Bled (Slovinsko)

Slovinská perla, jak bývá jezero Bled často nazýváno, září jako skutečná perla v každém ročním období. Nachází se v popředí Julských Alp, v jeho středu je malý ostrůvek s ikonickým kostelíkem, který patří k nejfotografovanějším místům ve Slovinsku. Na podzim se okolí jezera mění v tu nejbarevnější paletu malířských barev, jejíž krásu obdivují zejména milovníci dlouhých, romantických procházek přírodou, ale i cyklisté či turisté preferující náročnější trasy. Navštívíte-li jezero a okolí dříve, než se krajina schová pod sněhovou pokrývku, rozhodně nebudete litovat. Podívaná je to skutečně velkolepá.

Bled (Slovinsko)

Bled (Slovinsko)

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín