Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Karlovy Vary – nejen festivalové město

Karlovy Vary

Karlovy Vary

Karlovy Vary v západních Čechách patří k našim nejkrásnějším lázeňským městům, o jejichž založení se roku 1350 zasloužil král a císař Karel IV. Právě po tomto panovníkovi byly lázně pojmenovány. Díky léčivé síle horkých minerálních pramenů, překrásným památkám a v neposlední řadě díky každoročnímu konání Mezinárodního filmového festivalu jsou Karlovy Vary jedním z nejnavštěvovanějších měst České republiky. 

Léčivá síla pramenů v Karlových Varech

V Karlových Varech se léčí pacienti s problémy s trávicím ústrojím, obezitou, paradontózou, nemocemi žlučníku, jater, slinivky, ale i chorobami pohybového ústrojí. V lázních se nachází celkem 15 léčivých pramenů, které se převážně užívají jako pitná kúra, v menším měřítku pak jako koupele a další lázeňské procedury. Nejznámější a také nejfotografovanější z pramenů je karlovarské Vřídlo umístěné ve Vřídelní kolonádě, které nedostalo svůj název jen tak pro nic za nic. Jeho teplota je totiž 73°C a tryská z hloubky 2km až do výšky 12m.

Jeden z pramenů a kolonáda

Jeden z pramenů a kolonáda

Karlovarské kolonády

Kolonády patří k hlavním symbolům a poznávacím znakům Karlových Varů. Tyto ojedinělé stavby byly zbudovány jako zastřešení vývěrů léčivých pramenů. Hosté si tak mohou nerušeně, bez ohledu na počasí, vychutnat léčivý pramen přímo ze zdroje a pitnou kúru tak spojit s příjemnou procházkou po kolonádě. Nejstarší kolonádou je Mlýnská kolonáda, která byla vybudována již v letech 1871-1881 v neorenesančním stylu. Patří k nejoblíbenějším a také největším kolonádám v Karlových Varech.

Karlovarská kolonáda

Karlovarská kolonáda

Lázeňské lesy

Chcete-li si chvíli odpočinout od rušného centra města, navštivte výletní areál Diana a vydejte se na procházku překrásnými lázeňskými lesy, kterými vede mnoho značených turistických tras. Oblíbená je trasa k rozhledně Diana, která poskytuje úchvatný výhled nejen na celé lázně, ale i na široké okolí Karlových Varů a také Krušné hory. K areálu se dostanete pěšky nebo lanovkou, která je v provozu od března do listopadu každý den včetně svátků. Jste-li příznivci pěší turistiky či nordic walkingu, budou pro vás procházky krásnou přírodou tím pravým ořechovým.

Karlovy Vary a okolní lesy

Karlovy Vary a okolní lesy

MFF Karlovy Vary

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech patří každoročně k nejprestižnějším společenským a kulturním událostem v České republice. Na festivalu nesmí chybět nikdo, kdo ve světě kultury a filmu něco znamená. V průběhu festivalu, který trvá jeden týden v červenci, můžete shlédnout desítky filmů, koncerty, zúčastnit se party a dalších doprovodných akcí. Mezi obrovskými davy lidí lze v tomto období zahlédnout celou řadu českých hvězd nejen filmového nebe, máte-li štěstí, pak i některou ze zahraničních celebrit.

MFF Karlovy Vary

MFF Karlovy Vary Mary Kar

Becherovka, oplatky nebo porcelán?

Nevíte, co si z Karlových Varů odvézt jako suvenýr? Tradičních produktů nabízí toto lázeňské město celou řadu.

Becherovka

K těm nejtypičtějším patří bezesporu Becherovka. Tento lahodný, kvalitní, bylinný likér bez chemických přísad ochutnal ve svém životě snad úplně každý. Proč si jej tedy nekoupit přímo ve městě jeho původu?

Lázeňské oplatky

K tradičním karlovarským specialitám patří zcela jistě i lahodné lázeňské oplatky. Jejich typický kulatý tvar, jedinečná chuť, vůně a křehkost potěší každého milovníka sladkostí. Na výběr je několik příchutí v různých baleních, nejlépe však chutnají čerstvé, ještě teplé, při procházkách po některé z lázeňských kolonád.

Lázeňské oplatky

Lázeňské oplatky

Karlovarský porcelán

Doslova světoznámého věhlasu dosáhl tradiční karlovarský porcelán. Jeho hlavní složka kaolin se na Karlovarsku nachází v té nejvyšší kvalitě, proto byla tato lokalita přímo předurčena k výrobě porcelánu. Nadčasové, dekorované, ale i tradiční, čistě bílé kousky zaujmou na první pohled kvalitou a precizností zpracování.  Navštívíte-li Karlovy Vary, zcela jistě si odvezete alespoň malou porcelánovou památku na jedno z nejkrásnějších měst naší vlasti.

Ukázka karlovarského porcelánu

Ukázka karlovarského porcelánu

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín