Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Karlův most, symbol Prahy a nejstarší most přes Vltavu

Karlův most

Karlův most

Karlův most spojuje Staré Město a Malou Stranu. Je nejstarším stojícím mostem přes Vltavu v Praze a druhým nejstarším dochovaným mostem v Česku. Je to samozřejmě jedna z nejvýznamnějších pražských památek, jejíž návštěva je pro každého turistu takřka povinností. Projděte se nad řekou, mezi četnými umělci, kteří zde vystavují na odiv svá díla, a nechte se okouzlit barokními sousošími.

Sochařská výzdoba Karlova mostu

Karlův most nahradil Juditin, jenž byl v roce 1342 stržen. Stavba nového mostu započala roku 1357 pod záštitou krále Karla IV. Dokončen byl v roce 1402 a původně se mu říkalo prostě „kamenný“ či „pražský“. Název Karlův most se vžil až kolem roku 1870. Vede po něm královská cesta, historická trasa, po níž projížděli budoucí čeští králové ke korunovaci.

Sochařská výzdoba Karlova mostu

Sochařská výzdoba Karlova mostu

Od konce 17. století sem bylo postupně umisťováno třicet soch a sousoší, převážně barokních. Hlavní sochařská výzdoba byla původně soustředěna na věže. Socha Jana Nepomuckého je nábožensky nejvýznamnější a vůbec první z řady soch svatých na mostě. Připomíná svržení jeho umučeného těla z mostu do Vltavy a stala se vzorem pro jeho další vyobrazení.

Socha Jana Nepomuckého

Socha Jana Nepomuckého

V rozmezí let 1707 až 1714 přibývaly další sochy. K nejhodnotnějším patří sv. Luitgarda Matyáše Bernarda Brauna a řada děl Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa. V 19. století byla část barokních soch nahrazena díly Josefa a Emanuela Maxe. Od počátku 20. století se také kvůli škodám po povodních originály pozvolna nahrazují kopiemi.

Trojice jedinečných mosteckých věží

Most doplňují dvě Malostranské mostecké věže na Malé Straně a Staroměstská mostecká věž na straně Starého Města. Nestejně vysoké a stylově odlišné malostranské věže jsou propojené gotickou branou, která tvoří vstup z mostu na Malou Stranu. Byla postavena patrně již za Václava IV. a sestává ze dvou lomených oblouků.

Malostranské mostecké věže

Malostranské mostecké věže

Nižší z věží bývala součástí Juditina mostu, pročež se nazývá Juditina. Byla vybudována ve 2. polovině 12. století v románském slohu, po roce 1591 byla renesančně upravena. Na konci 19. století byl na fasádě objeven zazděný výklenek s románským reliéfem. Dnes ve věži sídlí sdružení Klub Za starou Prahu, věnující se ochraně pražských památek. Základy gotické vyšší věže byly postaveny na začátku 15. století, stavba však kvůli bouřlivému husitskému období mohla pokračovat až za Jiřího z Poděbrad roku 1464. Přístupná je pouze vyšší věž, přičemž základní vstupné stojí 100 Kč, snížené 70 Kč a rodinné 250 Kč. Z jejího ochozu je krásný výhled na Vltavu a historické jádro města.

Výhled z Malostranské mostecké věže

Výhled z Malostranské mostecké věže

Staroměstská mostecká věž je pokládána za jednu z nejhezčích gotických staveb Evropy. Společně s mostem byla postavena Petrem Parléřem, a to nejen jako fortifikace, ale i coby reprezentační vítězný oblouk. Byla dokončena patrně v 70. až 80. letech 14. století. Její místnosti sloužily i jako vězení a po bitvě na Bílé hoře byly na ochozu vystaveny hlavy sťatých českých pánů. Východní stěnu věže zdobí gotické sochy Karla IV., svatého Víta a Václava IV. Nad nimi se nalézá erb se svatováclavskou orlicí. Druhému patru dominují sochy sv. Zikmunda a sv. Vojtěcha a plastika lva. Roku 1972 byly gotické pískovcové sochy spolu se dvěma znakovými štíty s korunami nahrazeny betonovými kopiemi. Originály byly umístěny v expozici Národní galerie v Jiřském klášteře a posléze přestěhovány do lapidária Národního muzea. Betonové repliky byly v roce 2006 vyměněny za pískovcové kopie. Hlavním exponátem stálé expozice věže jsou samotné interiéry, sklepení, schodiště, krov a ochoz s obdivuhodným výhledem. Návštěvníci mohou také zhlédnout zajímavý film o Karlově mostu. Základní vstupné stojí 100 Kč, snížené 70 Kč a rodinné 250 Kč.

Staroměstská mostecká věž

Staroměstská mostecká věž

Muzeum Karlova mostu

Muzeum Karlova mostu je tu pro všechny milovníky historie, kteří touží vstoupit do světa našich předků a nalézt odpovědi na záhadné otázky. Expozice v budově kláštera Křížovníku s červenou hvězdou na Křižovnickém náměstí je věnována nejen Karlovu mostu a jeho sochařské výzdobě (se zaměřením na Jana Nepomuckého), ale i Juditině mostu a středověké stavební huti. Její součástí je rovněž model rozestavěného Karlova mostu. Základní vstupné stojí 170 Kč. Zlevněné (pro seniory, studenty a děti do patnácti let) pořídíte za 70 Kč. Děti do šesti let mají vstup zdarma. Muzeum má otevřeno od pondělí do neděle v čase 10:00 až 19:00 během letního provozu (květen–září). Od října do dubna bývá přístupné do 18:00. Navštívit ho lze i v průběhu vánočních svátků.

Socha Karla IV. před budovou muzea

Socha Karla IV. před budovou muzea

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín