Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kláštery Meteora – stavby mezi nebem a zemí

Klášter Varlaam

Klášter Varlaam

Běžný turista, který sní o dovolené v Řecku, si jistě představuje sluncem ozářené pláže, starobylé památky ošlehané větrem, zkrátka pravou letní pohodu. To se poštěstilo i mně, avšak ne hned ze začátku. Před pár lety jsem měla možnost účastnit se autobusového zájezdu po nejzajímavějších místech Řecka. Naší první významnější zastávkou byly kláštery Meteora, postavené na vrcholech skal v oblasti Thesálie, poblíž města Kalampaka. Většinou prý na ně bývá nádherný výhled. My byli podle slov řidiče prvním zájezdem, jenž zažil něco docela jiného – neviditelné kláštery. Zahalené mlžným závojem tak hustým, že je nebylo možno spatřit, alespoň ne z parkoviště v městečku pod skalami. Nevím, nakolik pan řidič mluvil pravdu, ale v tu chvíli jsem cítila, že zažívám něco neobyčejného.

Mokré schody do nebe

Při výstupu nahoru mě magický pocit sice pomalu opouštěl, zato ho ale nahrazoval jiný. Probouzela se ve mně ztřeštěná touha po dobrodružství smíšená s upřímným strachem, poněvadž výšlap do výšek, po úzkých stezkách podél skal, byl bez legrace (dobře, se špetkou nadsázky) bojem o přežití.

Začalo pršet. Hodně. A to znamenalo, že se uzounké schůdky proměnily v jeden dlouhý vodopád. Všichni jsme v tu ránu promokli jako myši. A protože jsme se optimisticky oblékli do letních triček a šortek, samozřejmě jsme klepali kosu. Raději jsem si ani nechtěla představovat zpáteční cestu dolů. Stružky vody, které tu prý normálně nejsou k vidění, sbíhaly ze skal přímo nám pod nohy. Spolu s výhledem do údolí utopeného v mlze činily z celého krátkého výletu ke klášterům zážitek, na nějž určitě nikdo z nás do smrti nezapomene.

Cesta ke klášterům v dešti

Cesta ke klášterům v dešti © Simona Michálková

Pár zajímavostí o klášterech Meteora

Aby to nevypadalo, že samotná cesta byla nakonec zajímavější než její cíl, povězme si také něco o klášterech. Meteorská skupina zahrnuje kláštery Varlaam a Rusanu, dále klášter Proměnění Páně – Metamorfoseos, klášter svatého Štěpána (Agios Stefanos), klášter svatého Mikuláše (Agios Nikolaos) a klášter Nejsvětější Trojice (Agia Trias). Ty jsou postaveny přímo na povrchu skály bez základů jako takových. Mniši se v oblasti těchto (tehdy téměř nepřístupných) vrcholů usazovali již od 11. století. Jako první byl zásluhou mnicha Athanasia založen klášter Metamorfoseos, zvaný též Velký Meteoron, v letech 1356 až 1370. Dvacet čtyři z místních klášterů bylo postaveno navzdory velkým obtížím v průběhu 15. století. Významné fresky z 16. století představují klíčovou fázi vývoje post-byzantského malířství.

Velký Meteoron

Velký Meteoron

Vstupné a otevírací doba klášterů Meteora

Vstup do všech klášterů je zpoplatněn částkou okolo 3 € za každý zvlášť. Co se týče otevírací doby, ta je pro každý klášter jiná. V roce 2014 byl Metamorfoseos přístupný denně krom úterý od 9:00 do 13:00 a od 15:00 do 18:00. Stejný čas platil pro Varlaam, jenž ovšem býval v pátek zavřený, a také pro Agios Stefanos, který měl zavřeno zase v pondělí. Rusanu by měl mít stejně jako Agia Trias a Agios Nikolaos otevřeno denně od 9:00 do 18:00. Tištěnou verzi průvodce v češtině si lze zakoupit přímo v klášterech, anebo ve městě Kalampaka (též Kalabaka). Pro jistotu si ověřte, zda je otevírací doba a cena vstupného stále aktuální.

Klášter Nejsvětější trojice

Klášter Nejsvětější trojice

Ať už se vám poštěstí navštívit kláštery za slunečného či deštivého počasí, věřte, že zklamaní rozhodně nebudete. Přeji vám jen ty nejzajímavější a nejhezčí zážitky!

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín