Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koh Phi Phi – thajské nebe na zemi

Souostroví Phi Phi

Souostroví Phi Phi

Mezi nejkrásnější thajská souostroví patří bezesporu Phi Phi v provincii Krabi. Tuto překrásnou a také trochu zapomenutou část Thajska proslavil roku 2000 film Pláž s Leonardem di Capriem v hlavní roli. Od té doby zájem o tento exotický ráj stále stoupá. Díky nekonečně dlouhým, bělostným plážím s jemným pískem, které lemují majestátně tyčící se vápencové útesy a vzrostlé kokosové palmy, průzračnému, tyrkysovému moři, ve kterém to žije, romantickým zátokám či dechberoucí přírodě s bujnou vegetací je souostroví nazýváno „Perlou Andamanského moře“.

Šest ostrovů Phi Phi

Souostroví Phi-Phi tvoří celkem šest ostrovů, přičemž trvale obydlený a turisty hojně navštěvovaný je pouze jeden z nich, a to největší ostrov Koh Phi-Phi Don, který má tvar písmene H. Na menším ostrově Koh Phi-Phi Leh se slavnou zátokou z filmu Pláž je zakázána výstavba, avšak masové turistice se nevyhne ani on. Zbývající čtyři ostrovy jsou prakticky jen skaliska zarostlá bujnou vegetací.

Phi Phi Leh

Phi Phi Leh

Hlavní ostrov Koh Phi Phi Don

Potápění

Jedna z nejlepších světových potápěčských lokalit má skutečně co nabídnout, podmořský svět je v této oblasti neobyčejně bohatý. Mikrosvět korálových útesů či pestrobarevná hejna ryb jsou hotovým rájem pro potápěče, na své si však přijdou i příznivci šnorchlování.  Průzračné vody Andamanského moře odhalují, že krásy souostroví Phi-Phi nejsou jen na souši, poklady ukrývá i mořské dno. Vítání jsou jak profesionální, tak amatérští potápěči, kteří mohou využít služeb některé z řady potápěčských škol na ostrově. Jste-li vyznavači adrenalinových disciplín, nenechte si ujít fakultativní výlet s instruktorem v podobě potápění se žraloky v okolí tzv. Shark Pointu.

Potápění v Andamanském moři

Potápění v Andamanském moři

Horolezectví

Vysoké vápencové skály přímo vybízejí k horolezectví. Nemáte-li potřebné horolezecké vybavení, můžete si je zapůjčit v některé z agentur na Koh Phi-Phi Don. Výhledy na tyrkysově modré moře a hustou, bujnou, svěží vegetaci připomínají fotografie z katalogu cestovní kanceláře.

Horolezectví na vápencových skalách

Horolezectví na vápencových skalách

Neobydlený Koh Phi Phi Leh

Zátoka Ao Maya (Maya Bay), na které se nachází ona populární pláž ze stejnojmenného filmu, patří k nejnavštěvovanějším místům v celé oblasti. Prohlídka filmových lokací na Koh Phi-Phi Leh je možná lodí, kterých v těchto místech dennodenně kotví desítky. Pakliže ale toužíte spatřit opuštěnou, panenskou pláž jako ve filmu, budete zklamání. Davům turistů se tu nevyhnete.

Ao Maya (Maya Bay)

Ao Maya (Maya Bay)

Ubytování na Phi Phi

Phi-Phi je jedním z nekrásnějších koutů Thajska, ale také nejdražších v celé zemi. Možnost ubytování je pouze na největším z ostrovů Phi-Phi Don, Phi-Phi Leh je neobydlený, protože tu není povolena zástavba. Alespoň prozatím.

Na své si přijdou jak cestovatelé baťůžkáři, kteří nepohrdnou levnějším a také prostším typem ubytování, spokojení však budou hlavně nároční turisté vyžadující dokonalý plážový a hotelový servis. Luxusních resortů s veškerým komfortem je na ostrově dostatek, záleží jen na vás a vašich finančních možnostech.

Hotelový resort na Koh Phi Phi

Hotelový resort na Koh Phi Phi

Ochutnejte thajskou kuchyni

Na ostrově Phi-Phi se nachází celá řada výborných restaurací s širokou nabídkou lahodných thajských pokrmů. Na ostrově se setkáte převážně s plody moře, ať už pečenými, smaženými či dušenými, ale také klasickými thajskými pokrmy typu rýže a kari, polévkami, saláty, ovocem a zeleninou všeho druhu. Nejtypičtějšími přísadami do jídel jsou citrónová tráva, pálivé kari, zázvor či kokosové mléko. Bez těchto základních ingrediencí se thajská kuchyně téměř neobejde. Máte-li rádi, pálivá, pikantní jídla, na Phi-Phi a vůbec v celém Thajsku si jich užijete opravdu do sytosti.

Ochutnejte thajskou kuchyni

Ochutnejte thajskou kuchyni

Chcete-li zažít skutečný ráj na zemi, splňte si svůj exotický sen a vydejte se poznat krásy Phi-Phi. Vynaložené finanční prostředky se vám bohatě vrátí v podobě neskutečných zážitků, ze kterých budete čerpat celý život.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín