Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kouzelná brána do západní Afriky: Proč byste měli navštívit Senegal?

Strom štěstí, Senegal

Strom štěstí, Senegal Shutterstock

Senegal vás rozhodně bude bavit, ať už budete prozkoumávat pulzující Dakar, šťavnatou džungli nebo tropické mangrovové porosty v Casamance. Země vzdálená od Prahy pouhých sedm hodin letu nabízí řadu příležitostí pro každý rozpočet a nadchne milovníky přírody i historie. Potřebujete znát další důvody, proč vyrazit na dovolenou právě sem? Tak čtěte!

Vzhůru do časů koloniálních

Saint-Louis, Senegal

Saint-Louis, Senegal Shutterstock

Při procházce pestrými ulicemi Saint-Louis si budete připadat, jako byste se vraceli zpátky v čase. Město leží 160 km severně od Dakaru a jeho centrum se nachází na malém ostrově na řece Senegal. Jakoby zachycené v jiné éře okouzluje koloniální architekturou, která mu dokonce vydobyla místo na seznamu světového dědictví UNESCO. Do uvolněné atmosféry a živé místní kultury se zaručeně zamilujete. Výlet do Saint-Louis se dá navíc příjemně spojit s návštěvou okolních národních parků, kde můžete pozorovat exotické ptactvo, opice i želvy.

Dovolená v srdci Atlantiku aneb Proč se vydat na Kapverdy?   

Čtěte také:

Dovolená v srdci Atlantiku aneb Proč se vydat na Kapverdy?  

Goree s temnou minulostí

Barevné uličky na ostrově Goree, Senegal

Barevné uličky na ostrově Goree, Senegal Shutterstock

Půldenní výlet na malebný ostrov Goree, vzdálený pouhých 20 minut trajektem, poskytuje důležitý pohled do pochmurné historie kontinentu. Goree byl kdysi významným pobřežním centrem pro transatlantický obchod s otroky. Vystoupejte k pevnosti Castel a užijte si výhled na Dakar. V barevných ulicích ostrova nejezdí žádná auta, a tak můžete obdivovat koloniální architekturu. Na pláži vás pak potěší několik příjemných restaurací.

Objevujte s námi Senegal

Divotvorné růžové jezero

Růžové jezero

Růžové jezero Shutterstock

Při pohledu na senegalské jezero Retba pochopíte, proč se mnozí lidé domnívají, že by mělo být na seznamu přírodních divů světa. Jeho sytě růžovou barvu způsobuje specifický typ řas pohlcujících světlo vyzařováním červeného pigmentu. Období sucha od listopadu do června se k návštěvě hodí nejlépe, protože tehdy jezero doslova září. Existuje několik způsobů, jak si ho patřičně užít, např. procházkou po březích, při projížďce na koni či velbloudu, během jízdy na čtyřkolce nebo na lodi.

Bohémské pláže

Pobřeží Senegalu

Pobřeží Senegalu Shutterstock

Pár dní odpočinku na turistické části senegalského pobřeží, které se říká „Petite Cote“, může být skvělý způsob, jak uniknout od ruchu měst a trošku se zchladit. Saly a La Somone hýří romantikou, lákají k relaxaci a nabízejí rozmanité ubytování. Kromě toho vzbuzují obdiv rozlehlými plážemi se světlým pískem a kokosovými palmami. Přibližně 55 km jižně od hlavního města najdete Toubab Dialaw. Zdejší pláž je pěkným úsekem zlatého písku mezi nízkými útesy. Městečko zaujme bohémskou atmosférou, barevně zdobenými domy, tancem a divadlem.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Překvapivé chutě Senegalu

Senegalský národní pokrm Thieboudienne

Senegalský národní pokrm Thieboudienne Shutterstock

Země s bohatými a propracovanými kulinářskými tradicemi nabízí několik národních jídel, na které místní nedají dopustit. Vyzkoušejte třeba Thiéboudienne, pokrm skládající se z chutných marinovaných ryb, zeleniny, rýže a rajčatové omáčky. Oblíbená je také Yassa z kuřecího nebo rybího masa marinovaného v česneku, hořčici, citronové šťávě a karamelizované cibuli. Senegalskou kuchyni lze navíc perfektně spárovat s čerstvou sklenicí pestrobarevného národního nápoje Bissap – šťávy z ibiškového květu. Hodí se ale i sklenka Bouye, vysoce výživná šťáva z baobabu.

Zájezdy do Senegalu

Je tu jedna věc, které má Senegal na rozdávání – vlídnost. Není nic neobvyklého, když vás někdo, koho jste právě potkali, pozve na tradiční čaj z máty. Nebo když vám prodejce na trhu vnucuje dárek jako výraz poděkování za nákup. Promluvte si s kýmkoliv, kdo byl někdy v Senegalu, a řekne vám, že zdejší lidé jsou extrémně přátelští a pohostinní.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín