Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kraj básníků a moderních lázní: Zaostřeno na Durynsko

Knihovna slavných básníků ve Výmaru

Knihovna slavných básníků ve Výmaru Německá turistická centrála

Goethe často říkával: „Kde jinde v zemích německých se ještě najde tolik dobrého na tak malém místě?“ Přesně takové je Durynsko: proměnlivá krajina, sympatická koncentrace hradů a zámků, zajímavá architektura  a spousta zábavy.

Kolébka básníků

Kulturní město Erfurt

Kulturní město Erfurt Německá turistická centrála

Durynská města zvou k návštěvě lákavou směsicí dějin a tradice, moderny i klasiky. Ve Výmaru, hlavním evropském městě kultury z roku 1999, se sotva najde místečko, ve kterém by se nezrcadlila napínavá historie města. Pozornost návštěvníků z celého světa přitahuje památník Goetha a Schillera před Německým národním divadlem. Celkem šestáct zdejších jedinečných objektů bylo zařazeno na seznam Světového dědictví UNESCO.

Vydejte se na dovolenou do Durynska

Nezapomeňte navštívit také Erfurt. Kulisa chrámu St. Marien a kostela St. Severi na Chrámovém náměstí, nejdelší kompletně dochovaná a zastavěná mostní ulice v Evropě – Krämerbrücke – či Zahradnická výstava s dlouholetou tradicí jsou jen malým výčtem z početných pamětihodností Erfurtu. Umění a kultura jsou v Durynsku úzce spjaty s působením významných představitelů německého kulturního a duchovního života. Muzea, divadla, výstavy a koncertní síně nesou stopy básníků Johanna Wolfganga von Goetha, Friedricha Schillera, hudebního skladatele Johanna Sebastiana Bacha nebo malířů Lucase Cranacha a Otty Dixe.

Hrady a zámky

Stezka korunami stromů v Durynsku

Stezka korunami stromů v Durynsku Německá turistická centrála

Pravděpodobně nejznámějším Durynským hradem a současně dominantou města Eisenach je Wartburg. Od roku 1999 je součástí Světového kulturního dědictví UNESCO. Vedle světoznámého Wartburgu, zámku Friedenstein ve městě Gotha či Dornburských zámků, je tu k vidění i řada dalších romantických zámků a středověkých hradů.

Milovníci pěších pochodů

Durynsko je krásné i v zimě

Durynsko je krásné i v zimě Německá turistická centrála

Jakožto německá turistická destinace číslo jedna láká Durynsko pěší turisty nejen stezkou Rennsteig. Prozkoumejte 16 000 kilometrů značených cest pro pěší, z toho 13 cest s přívlastkem a 70 hostiteli, kteří drží certifikát kvality. V Durynských turistických regionech pookřeje srdce každého milovníka pěších pochodů.

Božské útesy na břehu Baltského moře

Čtěte také:

Božské útesy na břehu Baltského moře

Na své si přijdou i cyklisté, vyznavači nordic walkingu, geo cachingu, jízdy na horském kole i vodních sportů. Durynsko je také zimním sportovním střediskem. Čistý zimní vzduch, zasněžené lesy a hory, lyžařské turistické stezky, běžecké stopy a sjezdovky činí z této turistické destinace malý ráj zimních sportů.

Léčba těla i duše

Lázně jsou v Durynsku líbivé a moderní

Lázně jsou v Durynsku líbivé a moderní Německá turistická centrála

Destinace Durynsko se svými 19 léčebnými lázněmi a lázeňskými středisky je vhodným cílem pro wellness dovolenou. Místní kraj je bohatý na slané a sirné prameny, slatiny a minerály. Najdete tu moderní rehabilitační kliniky, termální lázně, bazény s atrakcemi, wellness, parky, turistické a cyklistické stezky a zajít si můžete i na koncert. Zkrátka Durynské léčebné lázně a lázeňská střediska jsou připravena splnit všechna přání a potřeby návštěvníků vyhledávajících odpočinek a relaxaci. 

Další inspiraci najdete na: www.germany.travel.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín