Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Božské útesy na břehu Baltského moře

Křídové útesy na německém břehu Baltského moř

Křídové útesy na německém břehu Baltského moř Německá turistická centrála

Objevte 1 900 kilometrů pobřeží s bílými plážemi a noblesními pobaltskými lázněmi, starobylými městy Světového kulturního dědictví UNESCO a impozantní přírodou. To vše najdete v podstatě za humny. Nechte se okouzlit německou přímořskou destinací, představujeme vám Meklenbursko - Přední Pomořansko.

Pouhou hodinu jízdy autem od Baltského moře směrem na jih se rozprostírá největší souvislá jezerní a říční krajina v celé Střední Evropě. Maloměsta a vesničky mezi pahorky z doby ledové a říčními meandry skrývají na 2000 zámků, parků a panských stavení, mimo jiné i zámek „Neuschwanstein severu“.

Špičková gastronomie – made in Germany

Čtěte také:

Špičková gastronomie – made in Germany

Amazonka severu

Město Stralsund je na seznamu UNESCO

Město Stralsund je na seznamu UNESCO Německá turistická centrála

Na severu Německa je pečováno i o prapůvodní přírodní krásu: leží tu národní park Předního Pomořanska, který je největším odpočívadlem jeřábů v celé Střední Evropě. Útesové pobřeží národního parku Jasmund na ostrově Rujána září na dálku svými bělostnými křídovými skalami, které své na světoznámé malbě zachytil Caspar David Friedrich. Lesnatý národní park Müritz v srdci Meklenburské jezerní plošiny obklopuje stejnojmenné jezero Müritz, největší německé vnitrozemské jezero. Odtud se vodní krajina rozpíná do všech světových stran. Je mekkou milovníků vodních sportů: plavba kanoí po "Amazonce severu", plachetnicí po jezeru nebo dovolená v houseboatu od Schwerina po Berlín – jedinečný modravý ráj.

Zámecké slavnosti

Schwerin – ráj milovníků vodních sportů

Schwerin – ráj milovníků vodních sportů Německá turistická centrála

Schwerinský zámek – kterému se přezdívá „Neuschwanstein severu" – býval hlavním sídlem velkovévodů z rodu Mecklenburg-Schwerin. Dnes v této filigránské budově sídlí zemský sněm, na dohled začíná schwerinské historické jádro s přepychovými stavbami několika minulých století.

Zámky a panská sídla jsou v letních měsících perfektní kulisou celé řady velkých kulturních událostí: za všechny jmenujme opery Zámeckých slavností ve Schwerinu, největší německá operetní představení pod širým nebem v zámecké zahradě Neustrelitz či pestrý festival drobného umění „Malý festival ve velkém parku“ v Ludwigslust.

 

Berlín – město neomezených možností

Čtěte také:

Berlín – město neomezených možností

Typickým znakem středověkých uliček hanzovních a přístavních měst je červené cihloví. Siluetám naopak dominují obrovské gotické kostely z pálených cihel. Obzvlášť okouzlujícími doklady tohoto stylu jsou města Wismar (Světové dědictví UNECSO), Rostock, Stralsund (na seznamu UNECSO) a Greifswald. Domy se sedlovou střechou, mohutné sýpky a mistrovské radnice jsou svědky bohatství tehdejších kupců a obchodníků.

Přímořské lázně

Pobřeží severního Německa

Pobřeží severního Německa Německá turistická centrála

V 19. století se ke kvetoucím přístavním městům začala přidružovat první pobaltská lázeňská místa. Zakladatelem prvních přímořských lázní, a tím i lázeňské kultury na bílých, písečných plážích, byl velkovévoda Bedřich František I., který se v roce 1793 ve městečku Heiligendamm ve snaze o uzdravení ponořil do vln Baltu. Dnes na pobřeží najdeme 29 přímořských a léčebných lázní. Typickým rysem mondénních lázeňských středisek je lázeňská architektura. Tou se proslavila zejména císařská lázeňská městečka Ahlbeck, Bansin a Heringsdorf. Vzhledem k takové tradici pak nepřekvapí, že na ostrově Usedom je dnes nejhustší síť certifikovaných wellness hotelů.

Další inspiraci najdete na: www.germany.travel.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín