Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kraj Beaujolais – slavná součást Burgundska

Kraj Beaujolais

Kraj Beaujolais

Ano, již podle názvu jistě většina z Vás uhodla, že zavítáme do Francie. Co se Vám vybaví, když slyšíte název této země? Mně Paříž, luxusní dovolená u moře na Azurovém pobřeží, levandulová pole, Disneyland, film Četníci s úžasným hercem Louisem de Funesem a nebo proslulé víno a pravé šampaňské.

Oblast Beaujolais se nachází v Burgundsku v jihozápadní Francii a jejím hlavním městem je Villefranche-sur-Sâone. Centrální část kraje pokrývá cca 22 500 ha vinic a místní víno je opravdu proslulé. Turisty je také vyhledávána díky mnoha cyklostezkám a podmínkám vhodných i pro pěší turistiku.

Víno a jídlo

Vinohrady zde najdeme i na úpatí hor ve výšce až 400 m. Jedná se o jedinou vinařskou oblast ve Francii, která neprodukuje stolní víno. Hrozny se sbírají ručně a jsou zpracovávány celé. Mimo vína oblast nabízí i jiné domácí produkty jako kozí sýry, tradiční salámy, ovoce a med.

Vinice v Beaujolais

Vinice v Beaujolais

Svátek Beaujolais Nouveau

Je svátkem mladého červeného vína, jenž se koná každý rok třetí čtvrtek v listopadu. Před každou vinotékou se objeví malý stoleček se sýry a každý může ochutnat dobré víno. Vlastnosti tohoto vína jsou následující: lehké, minimum tříslovin, výrazná ovocná vůně a obsah alkoholu maximálně 12%.

Beaujolais Noveau

Beaujolais Noveau

Tento svátek pochází z 19. století a jak vlastně vznikl? Netrpěliví vinaři z oblasti Beaujolais dávali na trh ještě mladé nehotové víno a poškozovali tak pověst ostatních vín. Byli tedy potrestáni zákonem, který nařídil, že Beaujolais Nouveau se smí otevřít všude na světě až 15. listopadu, od roku 1985 pak byl ustanoven třetí čtvrtek v listopadu.

Východ slunce v Beaujolais

Východ slunce v Beaujolais

Putování po kraji

Pokud chcete oblast také trochu poznat, určitě začněte městem Villefranche, které pochází z 12. století a je plné renesančních budov. Jestli Vás láká venkov, navštivte Pierres Dorées (zlaté kameny), jenž je chráněným územím skládajícím se ze zhruba 40 vesnic. Domy jsou postaveny z vápence okrové barvy a jsou obložené římskými taškami. Pokud máte raději přírodu, vydejte se k jezeru Las des Sapins (rozloha 40 ha) nebo na procházku do lesů Les Plechéres či Chambonne.

Vesnice Oingt (Pierres Dorées)

Vesnice Oingt (Pierres Dorées)

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín