Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krásná španělská vesnice Mijas láká nejen památkami

Mijas, Andalusie, Španělsko

Mijas, Andalusie, Španělsko

Vesnice Mijas je příjemné rekreační středisko na jihu Andalusie, vzdálené 30 km od hlavního města provincie Málagy. Pozornost turistů přitahuje zejména pobřežím Mijas Costa, jež se táhne v délce dvou kilometrů a zahrnuje populární pláž La Gaviotas. Mijas patří díky své pohodové atmosféře a tradiční architektuře k hojně navštěvovaným a nejkrásnějším letoviskům Andalusie.

Počasí v Mijas

Klima Mijas se díky blízkosti moře vyznačuje polo-tropickými teplotami. Zimní dny jsou tu většinou teplé a příjemné, noci bývají chladnější. Od května do října lze očekávat velmi teplé počasí. Nejvyšší teploty bývají v červenci a srpnu. Na začátku srpna se pohybují kolem 40 °C. Za horkých letních nocí se tady neobejdete bez klimatizace.

Pláže v Mijas

Pláže v Mijas

Čím je Mijas zajímavé a co tam můžete podniknout?

Tradičním dopravním prostředkem ve vesnici je osel. Často tak narazíte na místní obyvatele, jak se na něm vezou. Mijas je součástí skupiny vesnic ležících na Ruta de los Pueblos Blancos, tj. na Cestě bílých vesniček. Vyznačují se světlými, květinami zdobenými domky a úzkými klikatými uličkami. Vzhledem k tomu, že Mijas je rybářsky stále aktivní, můžete si v místních restauracích dopřát čerstvé plody moře a nejrůznější rybí pochoutky. Pokud vám ryby nic neříkají, zastavte se raději v některé ze zdejších kaváren.

Oslí taxi v Mijas

Oslí taxi v Mijas

Ekonomika Mijas je založena hlavně na turistickém ruchu. Láká na zajímavá muzea, působivé historické centrum a obchody se suvenýry. Kulturu a tradice prezentuje lidové muzeum s řadou uměleckých exponátů. Mijas má dokonce sedm golfových hřišť (a další čtyři jsou ve výstavbě), včetně největšího golfového komplexu ve Španělsku La Cala Resort na pobřeží Costa del Sol. V letovisku najdete i menší vodní park Parque Acuático Mijas se skluzavkami a tobogány. Vydovádějte se v tamních bazénech, anebo vyzkoušejte další zábavné aktivity, které Mijas nabízí, např. plážové sporty.

Mijas Golf

Nejkrásnější památky v Mijas

Stará část Mijas s bílými uličkami slouží v podstatě jako improvizovaný balkon s fantastickým výhledem na Středozemní moře. Vesnice je ovšem populární nejen kvůli své bezprostředně zjevné kráse, ale také pro své sochy, kulturní budovy, působivé pamětihodnosti, kostely a svatyně. Na začátku ulice „San Sebastian“, jedné z nejmalebnějších a nejfotografovanějších ulic Costa del Sol, stojí kaple San Sebastian. Byla postavena koncem 17. století a její fasáda je vybavena hodinami instalovanými roku 1902. Současný kostel Neposkvrněného početí byl v minulosti znám jako farní. Má zvonice a fresky apoštolů, které pocházejí již z počátku 16. a ze 17. století. Kostel byl postaven na místě starobylého maurského hradu.

Ulice San Sebastian v Mijas

Ulice San Sebastian v Mijas

Zmiňme ještě také alespoň kapli Calvario, která se nachází na úpatí hory, ale dá se k ní dojít pěšky přes háj. Trasa je označena železnými kříži. Říká se, že kaple kdysi sloužila jako útočiště karmelitánským mnichům. Otevírá se v pátek v pozdním čase, ale její návštěva stojí za to. Navíc je odsud krásný výhled na pobřeží a Středozemní moře.

Kaple Calvario v Mijas

Kaple Calvario v Mijas

Vaši pozornost jistě zaujme také starodávná maurská zeď s nádhernými zahradami. Pevnost Mijas byla postavena v průběhu středověku, z této doby se však dochovaly jen některé zbytky věže, jež byla přestavěna před několika lety, a obvodové zdi. To ostatní je výsledkem moderních rekonstrukcí. Dalším z mnoha zajímavých míst v Mijas je aréna, postavená v roce 1900 na základě neúprosných petic vesničanů. Byla uvedena do provozu téhož roku. Je jedinečná díky svému oválnému tvaru. Navštívit ji lze za 4 €, v zimě od pondělí do úterý v čase 10:00–19:00 nebo v létě od pondělí do soboty v čase 10:00–22:00. O letních nedělích bývá přístupná mezi desátou a osmnáctou hodinou.

Aréna v Mijas

Aréna v Mijas

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín