Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krásy ostrova a Národního parku Mljet

Národní park Mljet v Chovatsku

Národní park Mljet v Chovatsku

Národní park Mljet v Chorvatsku byl založen 11. listopadu 1960. Od té doby těší návštěvníky svými pestrými barvami a vůní nedotčené přírody. Je vůbec prvním chorvatským chráněným mořským areálem, jenž se táhne paralelně s východní částí poloostrova Pelješac. Od toho je oddělen 8 km širokým kanálem Mljet.

Zelený ostrov Mljet s nádhernou přírodou

Mljet leží v jižní dalmatské ostrovní skupině. Je to nejzelenější chorvatský ostrov s bujnou vegetací, čistým mořem, kouzelnými zátokami a bohatým podmořským světem. Kdo se s tímto historickým ostrovem úchvatné krásy a původní přírody jednou setká, ten se stane jeho nadšeným příznivcem a určitě se k němu rád vrátí.

Mljet, Chorvatsko

Mljet, Chorvatsko

Pro středomořské ostrovní klima jsou typická horká suchá léta a mírné zimy s častými srážkami. Díky vegetaci a svěžímu vzduchu jsou však i nejteplejší dny příjemné. Silné mořské vlny, proudy a vítr společně zformovaly současnou strukturu mljetského pobřeží, jež oplývá zálivy, jeskyněmi a skalami.

Odyseova jeskyně

Odyseova jeskyně

Park svou rozlohou zabírá třetinu ostrova. Je extrémně bohatý na život a o důležitosti jeho ochrany svědčí řada ohrožených druhů. K největším lákadlům parku patří Velké a Malé jezero. Spolu s různými zapadlými zátokami náležejí mezi nejvýznamnější místa oblasti a jsou důležitými geologickými a oceánografickými jevy.

Příroda ostrova Mljet, Chorvatsko

Příroda ostrova Mljet, Chorvatsko

Jak se dostat do parku Mljet a co tam lze podniknout

Návštěva národního parku Mljet je možná trajektem z Dubrovniku či výletní lodí z Korčuly, Hvaru nebo Splitu. Romantičtí lidé si mohou vychutnávat hezké pláže a přímořské jeskyně. V národním parku se ale lze věnovat také cykloturistice nebo pěší turistice. Vesnice Polače a Pomena s jezery spojují turistické stezky. Užijte si příjemné posezení, plavání nebo opalování a pěší stezky kolem jezera či na vrcholy Montokuc a Veliki Sladin Gradac. Tam se vám za pěkného počasí dostane krásných výhledů na celý národní park, otevřené moře a Korčulu.

Noční Mljet

Noční Mljet

Návštěva Národního parku Mljet je jedinečným zážitkem v každém ročním období.  Je tam i mnoho archeologických nalezišť, takže jistě nezklame zájemce o kulturní dědictví. K nejnavštěvovanějším atrakcím patří benediktinský klášter, nalézající se na jednom z nejkrásnějších míst, na ostrůvku sv. Marie ve Velkém jezeře.

Klášter na ostrůvku sv. Marie

Klášter na ostrůvku sv. Marie

Osady bohaté na památky

Na ostrově Mljet najdete osmnáct osad a vesniček. Mimo národní park leží: Saplunara, Korita, Maranovići, Okuklje, Prožura, Prožurska luka, Sobra, Babino Polje, rekreační místo Sutmiholjska, Blato, Kozarica a Ropa.

Saplunara je považována za oblast výjimečných přírodních hodnot a je chráněna v kategorii významné krajiny. Sobra se nachází v hluboké zátoce na severní straně ostrova a je hlavním ostrovním přístavem. Ve městě je k dispozici několik restaurací i možnost ubytování. Babino Polje je největší a jedna z nejstarších osad na ostrově v jeho centrální části. K místním památkám patří renesanční knížecí dvůr, několik kostelů, kaple a památníky. Nedaleko obce jsou jeskyně Ostasevica, Movrica, Odysseova jeskyně a nejhlubší jeskyně na ostrově (Jama međugrađen, 102 m).

Pláž Saplunara

Pláž Saplunara

V oblasti národního parku sídlí osady: Polače, Pomena, Goveđari, Soline, Babine kuće a vesnice Njivice, Velika Loza, Tatinica a Pristanište.

Polače jsou nejstarší osadou s řadou budov z římského období. Z početných archeologických památek jmenujme např. starobylý rezidenční palác z konce 5. století, starý křesťanský kostel z 5.–6. století, Nodilove košare – sakrální stavbu ze 6. století nebo starodávný hrad na kopci nad polačským přístavem. V obci je toho ale k vidění podstatně více a také jsou tu restaurace i apartmány. Oblíbeným malým turistickým letoviskem je Soline s pevností na vrcholu Montokuc. K tamním památkám patří též kamenný kříž s nápisem ze středověku (14. století).

Typický domek na ostrově Mljet

Typický domek na ostrově Mljet

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín