Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kréta – sever nebo jih? Na straně záleží!

Kréta, sever nebo jih?

Kréta, sever nebo jih? Shutterstock

Stejná doba, stejná země, ale přesto se informace mohou zcela lišit. Přesně toto se může stát, pokud se dvou různých lidí zeptáte na dovolenou na Krétě. Rozdíly mezi severní a jižní částí tohoto ostrova jsou esenciální pro výběr vaší dovolené. Objevte ostrov opředený pověstí o krétské královně Pásifaé a slavném Minotaurovi. Následující řádky vám pomohou zvolit ideální místo pro vaši dokonalou dovolenou.

Sever plný pláží vs. skalnatý jih

Pláž Falasarna, severní Kréta

Pláž Falasarna, severní Kréta

Na sever doporučujeme zamířit především v případě, kdy plánujete pro sebe a své potomky pohodovou rodinnou dovolenou. Díky pozvolnému vstupu do moře budete moci pustit ratolesti na chvíli z očí, aniž byste se museli strachovat, jestli se někde netopí. Nouze zde není ani o krásné pláže – pokud tedy na dovolenou vyvezete i babičku, která děti ráda pohlídá, neváhejte a vyrazte s partnerem třeba na romantickou večerní procházku jemným pískem. Načerpáte tak trochu energie, která se vám další den bude rozhodně hodit při objevování všech aktivit, které sever pro rodiny s dětmi nabízí.

Pláž Preveli, jižní Kréta

Pláž Preveli, jižní Kréta

Mezi páry je pak oblíbenější klidný jih se všemi svými romantickými zákoutími. V tichu a soukromí si zde každoročně užívá svou dovolenou několik desítek dvojic, pro které je skalnatá část ostrova ideálním místem především po vizuální stránce. Malebné pláže a množství strmých útesů omývaných Libyjským mořem dodá dovolené tu správnou atmosféru.

Vyberte si zájezd na Krétu

Rušný sever vs. romantický jih

Heraklion, severní Kréta

Heraklion, severní Kréta

Šum, hluk a všudypřítomné švitoření stovek turistů, kteří s vášní prochází zdejší trhy a nakupují suvenýry pro své blízké – takto vypadá asi nejvýstižnější popis severní části ostrova. Nuda je zde cizím slovem, jelikož se jedná o místo s bohatou nabídkou vyžití pro rodiny, ale také nočního života. Toto berte určitě v potaz při plánování dovolené s malými dětmi, kdy krom památek a zajímavých turistických cílů myslete také na zajištění ubytování, které bude vzhledem k hluku z případných diskoték situováno spíše na stranu od měst. Pokud však patříte mezi aktivní turisty, kterým ani ponocování a zábava není cizí, sever Kréty rozhodně naplní vaše očekávání.

Jižní Kréta

Jižní Kréta

Jih ostrova pak představuje naprostý opak – krásné pláže, čistá voda, ticho, mír a úchvatná příroda svádějící k dlouhým procházkám. Krom všudypřítomných hor a útesů patří mezi dominantu jihu množství malebných horských vesniček a starých kostelů, které spolu s kamennými domy, květinami a révou všude kolem skvěle dokreslují romantickou atmosféru. Přestože jde o klidnější část ostrova, nudy se ani zde bát nemusíte – kouzlo venkova vás jistě uchvátí při návštěvě některé z místních taveren, průzkumu zdejší přírody, nebo při obyčejném rozhovoru s místními obyvateli. Ti jsou velmi milí a přátelští, vůbec se tedy nelekejte, pokud vás ihned pozvou k sobě a předvedou vám, jak zde například probíhá výroba olivového oleje.

Tajná místa v Řecku, která musíte vidět

Čtěte také:

Tajná místa v Řecku, která musíte vidět

Horký sever vs. větrný jih

Matala, jižní Kréta

Matala, jižní Kréta

Přestože se stále bavíme o jednom ostrově, počasí umí být velice rozmanité a ve všech částech ostrova zcela odlišné. Obecně platí, že jih je o dost větrnější než sever. A větší vítr samozřejmě znamená i větší vlny, proto je třeba dbát při vodních radovánkách na bezpečnost, jelikož vlny v kombinaci s útesy přece jen mohou vést k nehezkému zranění. Pokud tedy toužíte po klidné dovolené, kde vás navíc nebude zrazovat počasí, na jihu volte spíše oblasti zátok, kde jsou pláže poměrně dobře kryty. I přes obecnou platnost této informace se však nedá říct, že by na severu bylo nebe neustále bez mráčku. Samozřejmě záleží především na období, jelikož jsou měsíce, kdy je prostě počasí nevyzpytatelné všude.

Objevte krásy Kréty

Dobře se najíte v každé části

Dobře se najíte v každé části

Dobře se najíte v každé části

Pokud vyjíždíte do světa především za vidinou gurmánských zážitků, na volbě té správné strany ostrova až tolik nesejde – skvěle se najíte opravdu všude. Chuť k jídlu podpoří také zdejší ceny, které jsou srovnatelné s těmi českými. Hlavní přísadou zdejší kuchyně je olivový olej, ve výběru však nebude chybět ani čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, či sýr feta. Maso si pak můžete vychutnat především v grilované formě, zkusit musíte také mořské plody. Atmosféru dokreslí venkovní posezení, které je zde nejčastější a vzhledem k podmínkám také nejoblíbenější.

Psilorítis, Kréta

Psilorítis, Kréta

Pocity z tohoto pestrého ostrova se mohou různit již podle toho, za jakým účelem sem vycestujete. Ve stejnou dobu totiž může jedna skupinka cestujících vyrazit za koupáním v moři, zatímco jiní turisté objevují krásy zasněžené nejvyšší hory Psilorítis. Ať už jsou však vaše úmysly jakékoli, rozmanitost Kréty vás rozhodně nadchne.

Bájný ostrov, kde se zrodil Minotaurus

Freska s býčí hlavou

Freska s býčí hlavou Shutterstock

Středomořský ostrov, kterému dali antičtí bohové takřka nadpozemskou krásu, to je Kréta. Podle dávné pověsti se Pásifaé, manželka krétského krále Mínóa, nechala svést býkem. Narodil se jí syn, jež je v řecké mytologii popisován jako bizarní nestvůra s lidským tělem a hlavou býka. I dnes se na Krétě můžete s Minotaurem potkat v podobě mnoha fresek, soch a obrazů. 

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín