Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Který z Kanárských ostrovů je tím pravým pro vás?

Také se vám nad fotografiemi z Kanárských ostrovů tají dech? Máte chuť se co nejdříve sbalit a vidět tu krásu na vlastní oči? Naštěstí už jsou Kanárské ostrovy poměrně dostupné, a není tak problém tuto španělskou destinaci navštívit. Snad každý, kdo se ovšem rozhodne takovou dovolenou podniknout, se velmi rychle zasekne na zásadní otázce: Na který z Kanárských ostrovů vyrazit?

Souostroví, které leží asi 100 km od severozápadního pobřeží Afriky, se skládá z celkem 13 ostrovů. Turisticky nejoblíbenější je čtveřice ostrovů Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura a Lanzarote; stále větší oblibě se však začínají těšit také ostrovy La Palma, La Gomera a El Hierro.

O Kanárských ostrovech se říká, že co jeden ostrov, to jeden unikátní svět. Ve kterém z následujících „světů“ byste chtěli svoji dovolenou strávit vy?

Fuerteventura: Pro plážové nadšence

Pokud si svoji ideální dovolenou představujete na plážovém lehátku a s koktejlem v ruce, Fuerteventura je vaše destinace! Oproti ostatním ostrovům není tolik hornatá, a všechny její přednosti se tak skrývají na jejím pobřeží. Předlouhé kilometry bílého písku, které omývá průzračně modrá voda Atlantského oceánu, jsou perfektní volbou pro vyznavače všech plážových radovánek včetně vodních sportů.

Gran Canaria: Pro objevitele

I Gran Canaria, je – podobně jako Fuerteventura – oblíbená pro své nádherné pláže se zlatým pískem. V případě tohoto ostrova by ovšem byla velká škoda zůstávat jenom na pláži. Jeho vnitrozemí totiž zdobí překrásné vulkanické scenérie, které si přímo říkají o pěší túry či výlety na kolech. V okolí Maspalomas na jihu ostrova to zase mezi obrovskými písečnými dunami vypadá jako na daleké Sahaře.

Tenerife: Od každého něco

Pokud vás dostávají nádherné pláže, ale současně si dovolenou nedovedete představit jenom na lehátku u moře, navštivte Tenerife! Tento největší z Kanárských ostrovů totiž láká nejen na své překrásné pláže z bílého i tmavého písku, ale také na své hornaté vnitrozemí. Právě na Tenerife leží vůbec nejvyšší hora celého Španělska Pico del Teide, měřící úctyhodných 3 718 m n.m. Dostatek skvělé zábavy si užijete v barech na Playa de las Americas a vášeň k historii zase ukojíte u starých vykopávek či pyramid Güímar.

Lanzarote: Jako na jiné planetě

Už jste se nádherných pláží s bílým pískem a tyrkysovým mořem „překoukali“? Zkuste změnu! Na Lanzarote si budete díky naprosto unikátnímu rázu krajiny připadat bez nadsázky jako na jiné planetě. Tento ostrov, který svou vulkanickou minulost zapře vskutku jen stěží, je totiž charakteristický pobřežím s černým pískem a vnitrozemím s úchvatnou měsíční krajinou. Ochuzeni tu během vaší dovolené nebudete ani o krásné plážové resorty či letoviska s pestrým nočním životem.

La Gomera: Ráj pro pěší turistiku

Pokud nejste zrovna milovníkem pláží a naopak vás to táhne do hor, jeďte na La Gomeru! Skromný počet pláží zde plně vynahrazují početné horské stezky, jejichž vrcholky vás odmění úchvatnými rozhledy na ostrov i jeho vodní okolí. Díky zanedbatelnému množství turistů si La Gomeru oblíbí především všichni, kdo vyhledávají klid.

El Hierro: Skrytý svět se surovou přírodou

Toužíte-li po skutečném dobrodružství, zamiřte na El Hierro. Tento ostrov se vyznačuje vskutku dramatickou krajinou se strmými útesy, lávovými poli, vysokými horami i nádherným podmořským světem. Díky absenci snad jediného prázdninového resortu si na El Hierru navíc užijete skutečně božského klidu.

La Palma: Zelený ráj

„La isla bonita“, neboli „krásný ostrov“, není v případě La Palmy nikterak přehnanou přezdívkou. Ostrov leží na úplném severozápadě celého souostroví a díky své nádherné – a doposud téměř nedotčené – přírodě byl vyhlášen světovou biosférickou rezervací UNESCO. La Palmu si zamiluje každý, kdo touží objevovat nekonečnou zeleň místních pralesů, nehostinnost sopečných krajin i dávnou historii ostrova.

26.07.2017 Leona Tomšů

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín