Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Květinový ostrov Mainau v Německu

Květinový ostrov Mainau

Květinový ostrov Mainau

Rádi poznáváte nové věci a zajímá Vás aspoň trochu příroda? Věřte, že ostrov Mainau se Vám vryje do paměti jako nezapomenutelný zážitek a budete z něj nadšeni. Sice uběhlo již pár let od mé poslední návštěvy této krásné zahrady, ale ráda bych se sem opět co nejdříve vrátila. Výhodou ostrova je také to, že vstup pejskům je povolen.

Ostrov Mainau na Bodamském jezeře

Mainau je soukromým ostrovem a zároveň zámeckým komplexem švédské rodiny Bernadottů, kteří umožňují přístup veřejnosti. Tento ráj květin se nachází na jihu Německa v severovýchodní části Bodamského jezera. (Bodensee je třetí největší jezero ve střední Evropě a rozprostírá se na hranicích Německa, Rakouska a Švýcarska). Vzdálenost z Prahy je cca 600 km (8 hodin cesty), proto je lepší si naplánovat vícedenní pobyt, kdy je možné se ubytovat v některém z penzionů, či kempů na pobřeží jezera, které v mnoha ohledech nahradí i pobyt u moře.

Zámecký komplex Mainau

Zámecký komplex Mainau

Nejvhodnější doba k návštěvě ostrova Mainau

Ideální doba k návštěvě je od jara do podzimu, kdy uvidíte miliony rozkvetlých rostlin všech druhů a nádherné exotické dřeviny. Už jen přístup k ostrovu po lávce Vás nadchne. Bodamské jezero má průzračnou vodu modrozelené barvy, takže pouhým okem můžete zahlédnout mnoho místních vodních živočichů.

Bodamské jezero

Bodamské jezero

Příjezd na ostrov Mainau

Ale nepředbíhejme. Pokud přijedete na místo autem, ihned před vstupem se nachází parkoviště, takže nikde nemusíte složitě hledat místo k parkování. Další možností je také přijet na ostrov lodí – má vlastní přístaviště. Před zmiňovanou lávkou se nachází pokladna, kde zaplatíte celodenní vstupné (otevřeno denně cca 6.00 – 21.00 – může se dle ročních období měnit) a dostanete i plánek celého ostrova.

Co na ostrově Mainau uvidíte?

Dominantou ostrova je zámek, který je stále obývaný. Některé jeho části jsou však zpřístupněny a konají se zde výstavy či koncerty. Pokud rodina právě pobývá na ostrově, je vyvěšena na zámku vlajka. V zahradě se dále nachází arboretum s 250 vzácnými dřevinami, zahrada s trvalkami nebo pět ezónních zahrad.

Zámek na ostrově Mainau

Zámek na ostrově Mainau

Mě i spoustu dalších na ostrově nejvíce zaujal motýlí dům s cca 100 druhy těchto tropických živočichů. Tito krásní tvorové kolem Vás volně poletují, můžete je sledovat při krmení či namlouvání, a pokud jste vášnivými fotografy, určitě pořídíte pěkné snímky. Dále zde najdete květinové sochy v nadživotní velikosti, pavilon palem či kaskádovité vodopády.

Motýli z ostrova Mainau

Motýli z ostrova Mainau

Na ostrově Mainau nezapomínají ani na děti

Není zapomenuto ani na děti, které se zabaví v dětském ráji. Je pro ně připraveno netradiční hřiště s dřevěnými hlavolamy, „lanový park“ a minizoo, kde mohou za zvířaty i do výběhu. Pro děti od 2 do 4 let je vybudována trpasličí vesnička - jeskynní domečky, dřevěná železnice... Nedávno byl na ostrově vytvořen také vodní svět se spoustou atrakcí.

Minizoo

Minizoo © Pavla Nechvátalová

Možnosti výletů v okolí ostrova Mainau

Pokud Vám vyjde ještě nějaký čas, navštivte i nedalekou Kostnici, kde byl upálen český kazatel a reformátor Mistr Jan Hus. Místo, kde byl údajně Mistr upálen je označeno Husovým kamenem (roh ulice Alten Graben a Hussenstein) a dokonce ve městě najdete i muzeum, které je zaměřeno na život Jana Husa, zvláštností je, že jsou zde popisky i v českém jazyce.

Těm z Vás, kteří nechtějí cestovat autem, stačí zabrouzdat na internetu. Autobusové zájezdy k Bodamskému jezeru najdete již kolem 3 000 Kč.

© Pavla Nechvátalová

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín