Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Květná zahrada v Kroměříži, jedinečný skvost světového významu

Květná zahrada v Kroměříži

Květná zahrada v Kroměříži

Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži zaujímají mezi moravskými památkami výjimečné postavení. Zdejší architektura, samotné zahrady, ale i zámecké sbírky náleží k nejhodnotnějšímu dědictví naší země. Jejich unikátnost potvrzuje zápis na seznam Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Květná zahrada je známá také pod názvem Libosad a patří k nejvýznamnějším zahradním památkám na světě. Její půvabné kouzlo lze obdivovat takřka po celý rok. Pozdně renesanční italské zahrady tu postupně přecházejí k zahradám barokně klasicistním ve francouzském stylu, jako je třeba ta ve Versailles.

Atraktivní akce v Květné zahradě

Projděte se zahradou mezi geometricky stříhanou zelení a květinovými ornamenty a budete si připadat jako v tajuplném labyrintu. Objevujte jeho originální architekturu, vznešená sochařská díla, svěží vodní prvky a další rozmanité umění. V samém srdci stojí osmiboký pavilon (Rotunda), jehož čarovný interiér je bohatě zdoben mytologickými výjevy.

Výzdoba Rotundy v Květné zahradě

Výzdoba Rotundy v Květné zahradě GFreihalter

Květná zahrada bývá dějištěm různých zajímavých akcí, vystoupení a výstav. Například se zde koná vernisáž výstavy Kamélie dell´arte, a to 22. února 2018 od 15:30 do 17:00. Vstup je zdarma. Výstava kamélií je zde dána do souvislosti s divadelním prostředím. Návštěvník Palmového skleníku se v obklopení série obrazů z představení Commedie dell'arte ocitne uprostřed dějství. Zahradnické aranžmá bude překypovat romantickými zákoutími a nečekanými překvapeními. Zajištěno je i drobné občerstvení.

Samotná výstava Kamélie dell´arte potrvá od 23. února do 25. března a bude ji možné navštívit od 9:00 do 15:30 hodin. Vstup na ni už bude součástí vstupného do Květné zahrady. Takže se přijďte do Velkého a Palmového skleníku pobavit doprovodným programem, divadelním i hudebním představením.

Kamélie dell´arte

Kamélie dell´arte

Na své si přijdou i děti díky tvořivým dílnám. Také je pro ně ve Velkém skleníku připraveno herní odpoledne Harlekýnova šprťouchlata, konající se 3. března 2018 mezi třináctou a patnáctou hodinou. Vstup je opět v rámci vstupného do Květné zahrady. Odpoledne plné her a zábavy na motivy příběhů o Harlekýnovi jistě nadchne nejen malé návštěvníky, ale i jejich rodiče.

Dodejme ještě, že pro zájemce, kteří by se rádi dozvěděli něco bližšího o Květné zahradě, je 24. března 2018 od 13:00 do 13:30 připraveno promítání filmového dokumentu „Květná zahrada rukama zahradníků“, věnovaného místnímu zahradnickému řemeslu. Vstup je zase v rámci vstupného do zahrady.

Další aktuální akce hledejte zde.

Stromová alej v Květné zahradě

Stromová alej v Květné zahradě

Návštěvní doba a vstupné do Květné zahrady

Rotunda je celoročně přístupná pouze s průvodcem. Květná zahrada funguje v režimu celoročního provozu a lze ji navštívit samostatně nebo s průvodcem. Prohlídka vám zabere přinejmenším pětačtyřicet minut, spíše však trvá hodinu. Od 5. do 21. února je areál uzavřen, ale kdykoli jindy by měl být přístupný. Časy se nicméně v jednotlivých měsících liší, proto navštivte webové stránky zámku Kroměříž a raději se předem informujte.

Cesta k Rotundě

Cesta k Rotundě

Základní vstupné (dospělí) do zahrad bez průvodce stojí 80 Kč. Snížené vstupné (děti od šesti do osmnácti let, studenti do šestadvaceti let, senioři nad pětašedesát let a držitelé různých průkazů) činí 60 Kč. Rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě až tři děti starší šesti let pořídíte za 220 Kč. V nabídce je také celoroční vstupenka pro jednotlivce (nepřenosná), která platí pro neomezený počet vstupů do Květné zahrady od zakoupení po dobu jednoho roku – za 300 Kč.

Kolonáda v Květné zahradě

Kolonáda v Květné zahradě

Základní vstupné do zahrady s průvodcem stojí 120 Kč, snížené 80 Kč. Vstup do zahrady a Rotundy s průvodcem vychází stejně.

Vstup zcela zdarma mají děti do šesti let, držitelé průkazu ZTP do osmnácti let a držitelé různých dalších karet a průkazů.

Ornamenty z květin

Ornamenty z květin

Praktické informace pro návštěvu Květné zahrady

V blízkosti zámku i zahrad máte možnost placeného parkování. Zahrady mají bezbariérový přístup, zámek je přístupný s asistencí. Vaši domácí mazlíčci mají bohužel zákaz vstupu jak do zámku, tak do zahrad. Stejně tak je zakázán vjezd na kole, nicméně u zahrad jsou k dispozici stojany. V areálu zámku i zahrad se můžete občerstvit, poblíž je i několik restaurací.

V Květné zahradě můžete potkat i pávy

V Květné zahradě můžete potkat i pávy

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín