Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kypr nabízí více než jenom pláže a moře

Oblast Ayia Napa, Kypr

Oblast Ayia Napa, Kypr

Kypr bývá často nazýván Řeckem pro bohaté. Zdejší pláže se zlatým písek, průzračně čistým mořem a hrdě vlajícími modrými vlajkami vytvářejí dojem exkluzivity. Kypr je skutečně takové učesanější Řecko a ten účes je velmi elegantní. Turecká část Kypru už je mírně punkovější, ale má také své kouzlo (o něm se rozepíši někdy příště). Vynechám tedy dokonalé pláže a moře a pokusím se přiblížit i jiné stránky této krásné země.

Dokonalé služby a bezchybná angličtina

Při mých toulkách Kyprem mě nepřestávala překvapovat dokonalá angličtina místních obyvatel i bezchybné služby. Po krátkém čase jsem si přestala přepočítávat vrácené peníze v obchodě i studovat účtenku v restauraci. Pokojské v hotelu vládly perfektně dvěma jazyky a auto z půjčovny bylo na domluveném místě ještě o pár minut dříve. Jedním slovem ráj.

Vyberte si zájezd na Kypr

Golf a další sporty

Jedno z golfových hřišť na Kypru

Jedno z golfových hřišť na Kypru

Kypr se v posledních letech stává díky příjemně mírnému klimatu oblíbenou zastávkou milovníků golfu a nová luxusní hřiště zde rostou jako houby po dešti. V současnosti jsou na ostrově 4 moderní hřiště a budoucnu se počítá s výstavbou 14 dalších. Elegantní Aphrodite Hills Golf Club (18 jamek, par 71) je zajímavý zejména díky nádhernému panoramatickému výhledu na pobřeží a okolní hory. Leží na dvou náhorních plošinách oddělených hlubokou roklí, přes kterou se hraje sedmá jamka. Samozřejmostí je akademie pro začátečníky, golfový obchod, luxusní restaurace, služby instruktorů, dvě cvičiště a jamkoviště. Hřiště Minthis Hills Golf Club (18 jamek, par 72) vyniká zejména díky poloze uprostřed vinic v nadmořské výšce 550 m. Hráči mají k dispozici bazén, golfovou akademii, cvičný green, video coaching pro zlepšení techniky i stylovou restauraci. Hřiště Secret Valley Golf Course a Minthis Hills Golf Club také splňují vysoké nároky kladené na špičková zařízení.

Kavo Greko, Kypr

Kavo Greko, Kypr

Já osobně golf nehraji, ale využila jsem možnosti zapůjčení horského kola a část ostrova jsem projela na kole. Terén je sice náročnější, ale ta panoramata stojí určitě za trochu té námahy. Chvilku mi trvalo zvyknout si na jízdu vlevo. Půjčovny jsou k dispozici v každém větším letovisku a výběr kol je skutečně široký (k zapůjčení jsou i helmy, dětské sedačky či koloběžky). Milovníci horských výšlapů si také přijdou na své. Nejpopulárnější pro pěší turistiku je oblast Národního parku Troodos, Cape Greco či Protaras. Ideálním obdobím na výlety je jaro, kdy je příroda plná zeleně a vůně květů. Sportovci se prostě na Kypru rozhodně nudit nebudou, je z čeho vybírat. Někdy příště napíši více třeba o mých nesmělých potápěčských začátcích. 

Kypr nabízí více než jenom pláže a moře

Čtěte také:

Kypr nabízí více než jenom pláže a moře

Památky

Paphos, Kypr

Paphos, Kypr

Kyperské památky by vydaly na samostatnou knihu. Ostrov je jimi doslova posetý. Ideální je pustit se do jejich objevování na jaře (já jsem v září hořce litovala zapomenuté kšiltovky na hotelu a s panikou v očích sháněla novou – historické jádro města Pafos jsem poté viděla jen letmo a s lehkým úpalem). Město Pafos, jehož historické jádro je zapsáno na seznamu UNESCO, je podle mytologie rodištěm bohyně lásky Afrodité (ve městě se nachází i její lázně). Naleznete zde Katakomby sedmi Makabejských, úctyhodně dochované mozaiky ze 2. – 5. st.n.l., úchvatné královské hrobky (nádherně zdobené i když zde nikdy žádný král pohřben nebyl). Nezapomenutelné jsou procházky přístavem, křivolakými uličkami i promenádou podél starověké pevnosti.

Přístav v Paphosu, Kypr

Přístav v Paphosu, Kypr

Druhé největší kyperské město Limassol (založené 1191) se může pochlubit majestátním Středověkým hradem ze 13. století. Jen několik minut jízdy od Limassolu se nachází světoznámé archeologické naleziště Kourion s Apollonovou svatyní a divadlem.

Archeologické naleziště Kourion, Kypr

Archeologické naleziště Kourion, Kypr

V nedalekém nalezišti Amathous byly nalezeny dvě největší vázy světa (údajně zde zanechal Theseus těhotnou Ariadne po svém souboji s Minotaurem). Nádherné jsou také horské kláštery, z nichž nejznámější je klášter Kykko ležící v nadmořské výšce 1 160 m. a může se pochlubit nádhernými malovanými ikonami. Zajímavý je také ženský klášter Agios Herakleidios (založen ve 4. století) obklopený pečlivě udržovanými květinovými zahradami.

Klášter Kykko, Kypr

Klášter Kykko, Kypr

Významná archeologická naleziště Choirokoitia jsou k vidění také na cestě z Larnaky do Limassolu. Jedná se o pozůstatky starověkých sídlišť (5800 př.n.l.) zapsaných na seznamu UNESCO, jejichž větší část stále ještě čeká na své znovuobjevení. 

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Příroda

Tiesňava Avakas, Cyprus

Tiesňava Avakas, Cyprus

V průběhu zimy a jara se Kypr zaplní milovníky pěší turistiky a cyklistiky. Je zde více než 40 turistických stezek různých obtížností. Velmi oblíbený je poloostrov Akamas s rozeklanými skalami, hlubokými lesy, kaňony i vodní nádrží, kde se podle mytologie setkala Afrodita s Adonisem. Nachází se tady velké množství vzácných živočichů (mořské želvy, supi, lišky, ježci, netopýři) i rostlin (kyperský tulipán, skalní růže, divoký brambořík).

V pohoří Troodos si můžete i zalyžovat

V pohoří Troodos si můžete i zalyžovat

Trénovanější turisté mohou navštívit pohoří Troodos s vrcholky sahajícími až k 2 000 m.n.m. Trasy vedou skrz vinice, mandloňové či třešňové sady, malebné vesničky s tradiční architekturou. Nachází se zde také 9 kostelů a klášterů zapsaných na seznamu UNESCO. V zimě si tu můžete i zalyžovat.

Květinový festival Anthestiria, Kypr

Květinový festival Anthestiria, Kypr

Mým tajným tipem je návštěva květinového festivalu Anthestiria, koná se vždy v květnu ve velkých městech (Limassol, Larnaca či Nikósie), která se se doslova obléknou do květin. Konají se slavnostní přehlídky, trhy i kulturní akce a party pod širým nebem.

Objevujte s námi Kypr

Gastronomie

Typické kyperské meze

Typické kyperské meze

V kyperské kuchyni se příjemně snoubí vliv Řecka i Turecka. Vřele doporučuji návštěvu některé ze stylových taveren s nabídkou tzv. meze. Jedná se o servírovaní menších porcí pokrmů, kdy si každý může vybrat podle svého gusta. Začíná se většinou salátem s bílým pečivem a následuje v rychlém sledu různé omáčky, tzatziki, olivy, sýry, grilovaná zelenina, masové karbanátky, ryby, mořské plody, klobásky, grilované kuřecí kousky, rýže, hranolky a na závěr hříšně sladké dezerty. Vše je výborně okořeněné čerstvými bylinkami a na stole nikdy nechybí citron. Tečkou za těmito hody bývá obvykle velmi silná káva, z jejíž sedliny si můžete po dopití věštit budoucnost (stačí obrátit hrneček se sedlinou na podšálek a rozjet představivost na plné obrátky). Hostina bývá většinou dlouhá a od stolu vás nikdo nevyhání.

Kypr bývá označován za evropskou kolébku vína, dala jsem tedy na radu naší delegátky a navštívila jednu z výroben tradičního vína Commandaria. Zraje několik let v obřích dřevěných sudech (systém uložení sudů má svá velmi přísná pravidla) a chutná trochu jako portské. Jedná se o historicky nejstarší doložené víno s původní recepturou (800 let př.n.l.). Vyrábí se z bílých i červených hroznů a je to jeden z mých adeptů na ideální suvenýr z Kypru.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín